Semne și simptome care necesită un consult ginecologic

©

Autor:

Semne și simptome care necesită un consult ginecologic

Prevenția reprezintă cea mai eficientă metodă de evitare a unor probleme de sănătate ulterioare, în raport cu tratamentul. Deși prevenția este mult mai puțin costisitoare și fără riscuri asociate, eventualele probleme de sănătate nu pot fi întotdeauna prezise. Există însă, situații în care vizita la medic devine justificată și necesară, pentru a preveni apariția problemelor de sănătate. Astfel de situații sunt cele în care anumite semne și simptome trădează o eventuală problemă de sănătate incipientă. (1, 2)

În ceea ce privește vizita la ginecolog, testele de screening sunt recomandate a se efectua anual, începând cu vârsta de 13-15 ani, în vederea evaluării stării de sănătate și pentru detectarea în faza incipientă a unor afecțiuni grave. De asemenea, vizita la ginecolog se impune în momentul apariției unuia dintre următoarele semne și simptome:

Sângerări între menstruații

Sângerările ocazionale între perioadele menstruale care durează mai mult de câteva zile, care sunt însemnate cantitativ sau care sunt însoțite de alte simptome, precum dureri, necesită o evaluare ginecologică. Scurgerile între ciclurile menstruale ar putea fi un semn al unei răni a vaginului, al unui avort spontan sau chiar un simptom al unor forme de cancer, precum cancerului de col uterin sau de uter. Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice și anumite infecții cu transmitere sexuală, precum chlamydia, sunt alte cauze potențiale ale sângerărilor între menstruații. (3, 4)

Sexul dureros

Durerile în timpul actului sexual, resimțite fie în regiunea pelvină, fie în zona genială, pot transforma o activitate plăcută în una dureroasă și extrem de neplăcută. În plus, durerile pot semnala anumite probleme de sănătate, precum fibromul uterin sau infecții locale. Din acest motiv, vizita la medic nu trebuie întârziată. (2, 3)

Incontinența urinară (pierderi involuntare de urină)

Problemele cu urinarea sunt de cele mai multe ori caracteristici unor infecții cu transmitere sexuală sau a unor infecții urinare, însă există anumite afecțiuni, inclusiv de natură neurologică, care pot determina pierderile de urină. Pentru îmbunătățirea condiției și pentru a evita scurgerile de urină, femeilor li se recomandă vizita la medicul ginecolog. Medicul poate sugera exerciții pelvine pentru întărirea musculaturii, poate îndruma pacienta către alți medici, în cazul în care se suspectează că incontinența urinară este determinată de afecțiuni de altă natură decât ginecologică și poate oferi tratamente medicamentoase pentru infecțiile urinare. În plus, dacă incontinența urinară este cauzată de o ruptură de perineu, medicul ginecolog poate efectua o intervenție chirurgicală pentru redarea funcționalității normale a organelor genitale. (3, 5)

Secreții vaginale anormale

În majoritatea cazurilor, scurgerile vaginale sunt normale și nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. În schimb, secrețiile cu un miros neplăcut, consistente sau care sunt însoțite de alte simptome, precum mâncărimea și arsurile în jurul vaginului, sunt un simptom care necesită o vizită la ginecolog. De cele mai multe ori, scurgerile vaginale anormale sunt cauzate de o infecție, precum vaginoza bacteriană, trichomonaza, gonoree sau chlamydia. (3, 6)

Cicluri menstruale neregulate

Menstruația neregulată poate avea numeroase cauze, cele mai multe dintre acestea fiind legate de vârstă. Pubertatea și începutul menopauzei sunt perioade în care există o probabilitate mai mare de dereglări ale ciclului menstrual. Există, însă, anumite afecțiuni medicale, precum sindromul ovarului polichistic sau hipotiroidism, care pot influența ciclul menstrual. Vizita la medic este recomandată în cazul în care menstruația devine brusc neregulată, înaintea vârstei de 45 de ani, dacă întârzie pentru mai mult de 7 zile sau dacă apare mai repede cu 7 zile în mod repetat sau dacă există o mare diferență (cel puțin 20 de zile) între cel mai scurt și cel mai lung ciclu menstrual. De asemenea, vizita la ginecolog este recomandată femeilor cu cicluri menstruale neregulate care încearcă să rămână însărcinate. (3, 7)

Dureri pelvine și disconfort abdominal

Durerea pelvină poate fi un semn de avertizare important, deoarece poate releva numeroase condiții de sănătate, inclusiv afecțiuni care pot pune în pericol viața, dacă nu sunt prompt tratate. Durerile pelvine apărute brusc, cu caracter ascuțit, pot fi cauzate de o sarcină ectopică (dezvoltată în afara uterului), de un chist ovarian rupt sau de o infecție. Durerea constantă, în schimb, poate sugera fibroame uterine sau endometrioza, o afecțiune comună în care mucoasa uterului crește în afara uterului. (2, 3)


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 836
Bibliografie
(1) Gynecologists: When to visit and what to expect, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/288354
(2) Recognizing Gynecological Symptoms, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/recognizing-gynecological-symptoms
(3) When to Call Your Gynecologist, link: https://www.everydayhealth.com/womens-health/signs-you-need-to-visit-your-gynecologist.aspx
(4) What causes bleeding between periods? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321811
(5) Causes - Urinary incontinence, link: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/causes
(6) Everything You Need to Know About Vaginal Discharge, link: https://www.healthline.com/health/dizziness
(7) Irregular periods, link: https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Controlul ginecologic la virgine - ce trebuie să știi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum