Semne și simptome care necesită un consult ginecologic

Semne și simptome care necesită un consult ginecologic

©

Autor:

Semne și simptome care necesită un consult ginecologic

PrevenÈ›ia reprezintă cea mai eficientă metodă de evitare a unor probleme de sănătate ulterioare, în raport cu tratamentul. DeÈ™i prevenÈ›ia este mult mai puÈ›in costisitoare È™i fără riscuri asociate, eventualele probleme de sănătate nu pot fi întotdeauna prezise. Există însă, situaÈ›ii în care vizita la medic devine justificată È™i necesară, pentru a preveni apariÈ›ia problemelor de sănătate. Astfel de situaÈ›ii sunt cele în care anumite semne È™i simptome trădează o eventuală problemă de sănătate incipientă. (1, 2)

În ceea ce priveÈ™te vizita la ginecolog, testele de screening sunt recomandate a se efectua anual, începând cu vârsta de 13-15 ani, în vederea evaluării stării de sănătate È™i pentru detectarea în faza incipientă a unor afecÈ›iuni grave. De asemenea, vizita la ginecolog se impune în momentul apariÈ›iei unuia dintre următoarele semne È™i simptome:

Sângerări între menstruaÈ›ii

Sângerările ocazionale între perioadele menstruale care durează mai mult de câteva zile, care sunt însemnate cantitativ sau care sunt însoÈ›ite de alte simptome, precum dureri, necesită o evaluare ginecologică. Scurgerile între ciclurile menstruale ar putea fi un semn al unei răni a vaginului, al unui avort spontan sau chiar un simptom al unor forme de cancer, precum cancerului de col uterin sau de uter. Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice È™i anumite infecÈ›ii cu transmitere sexuală, precum chlamydia, sunt alte cauze potenÈ›iale ale sângerărilor între menstruaÈ›ii. (3, 4)

Sexul dureros

Durerile în timpul actului sexual, resimÈ›ite fie în regiunea pelvină, fie în zona genială, pot transforma o activitate plăcută în una dureroasă È™i extrem de neplăcută. În plus, durerile pot semnala anumite probleme de sănătate, precum fibromul uterin sau infecÈ›ii locale. Din acest motiv, vizita la medic nu trebuie întârziată. (2, 3)

Incontinența urinară (pierderi involuntare de urină)

Problemele cu urinarea sunt de cele mai multe ori caracteristici unor infecÈ›ii cu transmitere sexuală sau a unor infecÈ›ii urinare, însă există anumite afecÈ›iuni, inclusiv de natură neurologică, care pot determina pierderile de urină. Pentru îmbunătățirea condiÈ›iei È™i pentru a evita scurgerile de urină, femeilor li se recomandă vizita la medicul ginecolog. Medicul poate sugera exerciÈ›ii pelvine pentru întărirea musculaturii, poate îndruma pacienta către alÈ›i medici, în cazul în care se suspectează că incontinenÈ›a urinară este determinată de afecÈ›iuni de altă natură decât ginecologică È™i poate oferi tratamente medicamentoase pentru infecÈ›iile urinare. În plus, dacă incontinenÈ›a urinară este cauzată de o ruptură de perineu, medicul ginecolog poate efectua o intervenÈ›ie chirurgicală pentru redarea funcÈ›ionalității normale a organelor genitale. (3, 5)

Secreții vaginale anormale

În majoritatea cazurilor, scurgerile vaginale sunt normale È™i nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. În schimb, secreÈ›iile cu un miros neplăcut, consistente sau care sunt însoÈ›ite de alte simptome, precum mâncărimea È™i arsurile în jurul vaginului, sunt un simptom care necesită o vizită la ginecolog. De cele mai multe ori, scurgerile vaginale anormale sunt cauzate de o infecÈ›ie, precum vaginoza bacteriană, trichomonaza, gonoree sau chlamydia. (3, 6)

Cicluri menstruale neregulate

MenstruaÈ›ia neregulată poate avea numeroase cauze, cele mai multe dintre acestea fiind legate de vârstă. Pubertatea È™i începutul menopauzei sunt perioade în care există o probabilitate mai mare de dereglări ale ciclului menstrual. Există, însă, anumite afecÈ›iuni medicale, precum sindromul ovarului polichistic sau hipotiroidism, care pot influenÈ›a ciclul menstrual. Vizita la medic este recomandată în cazul în care menstruaÈ›ia devine brusc neregulată, înaintea vârstei de 45 de ani, dacă întârzie pentru mai mult de 7 zile sau dacă apare mai repede cu 7 zile în mod repetat sau dacă există o mare diferență (cel puÈ›in 20 de zile) între cel mai scurt È™i cel mai lung ciclu menstrual. De asemenea, vizita la ginecolog este recomandată femeilor cu cicluri menstruale neregulate care încearcă să rămână însărcinate. (3, 7)

Dureri pelvine și disconfort abdominal

Durerea pelvină poate fi un semn de avertizare important, deoarece poate releva numeroase condiÈ›ii de sănătate, inclusiv afecÈ›iuni care pot pune în pericol viaÈ›a, dacă nu sunt prompt tratate. Durerile pelvine apărute brusc, cu caracter ascuÈ›it, pot fi cauzate de o sarcină ectopică (dezvoltată în afara uterului), de un chist ovarian rupt sau de o infecÈ›ie. Durerea constantă, în schimb, poate sugera fibroame uterine sau endometrioza, o afecÈ›iune comună în care mucoasa uterului creÈ™te în afara uterului. (2, 3)


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 787
Bibliografie
(1) Gynecologists: When to visit and what to expect, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/288354
(2) Recognizing Gynecological Symptoms, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/recognizing-gynecological-symptoms
(3) When to Call Your Gynecologist, link: https://www.everydayhealth.com/womens-health/signs-you-need-to-visit-your-gynecologist.aspx
(4) What causes bleeding between periods? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321811
(5) Causes - Urinary incontinence, link: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/causes
(6) Everything You Need to Know About Vaginal Discharge, link: https://www.healthline.com/health/dizziness
(7) Irregular periods, link: https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Controlul ginecologic la virgine - ce trebuie să È™tii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum