Senzația de ureche înfundată

©

Autor:

Senzația de ureche înfundată

Senzația de ureche înfundată nu asociază un disconfort local foarte mare, dar persistența acesteia timp îndelungat poate duce la apariția unor stări de panică și anxietate, exasperând persoana afectată.

Alături de otalgie, tinitus și acufene, scăderea sau pierderea auzului și amețeli, senzația de ureche înfundată face parte din categoria manifestărilor clinice specifice afecțiunilor otice, care pot avea diferite cauze. [1], [2]

Posibile cauze pentru senzația de ureche înfundată

Principalele cauze care pot duce la senzația de ureche înfundată sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Formarea unui dop de ceară la nivelul urechii
  • Modificarea altitudinii (trecerea bruscă de la o altitudine mică la o altitudine mare)
  • Înfundadrea trompei lui Eustachio
  • Acumularea de apă în ureche
  • Inflamarea urechii (otită). [1], [2]


Semne și simptome clinice

Formarea unui dop de ceară la nivelul urechii obstruează canalul auditiv și imprimă persoanei în cauză senzația de ureche înfundată, însoțită de tinitus, amețeli și scăderea auzului.

Schimbarea rapidă de altitudine, precum urcarea pe munte, scufundările la adâncimi mari sau zborul cu avionul, pot duce la apariția senzației de ureche înfundată. Acest lucru se datorează modificării rapide de presiune a aerului atmosferic, care are la trecerea de la o altitudine la alta.

Trompa lui Eustachio este un canal care realizează conexiunea între canalul auditiv și gât, astfel încât, mucusul și fluidele prezente la nivelul urechii se scurg prin intermediul canalului auditiv la nivelul trompei lui Eustachio și de aici spre rinofaringele posterior, de unde sunt înghițite. Înfundarea trompei lui Eustachio apare, cel mai frecvent, în cazul gripei, a răclilor, a rinitei alergice sau a sinuzitei. Înfundarea trompei lui Eustachio duce la apariția senzației de ureche înfundată, alături de alte manifestri clinice precum strănut, congestie nazală, durere în gât sau tuse.

Acumularea apei în ureche, frecvent întâlnită în rândul persoanelor care practică înotul timp îndelungat, poate duce la apariția unei infecții otice, însoțită de durere, febră și senzația de ureche înfundată.

Otita este reprezentată de apariția unei inflamații apărute la nivelul urechii, secundar infectării cu diferte tipuri de bacterii. Otita se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere la nivelul urechii (otalgie), disconfort local, senzația de ureche înfundată, scăderea auzului, prezența unor scurgeri de secreții purulente la nivelul canalului auditiv extern, greață, febră, inapetență, tulburări de somn, neliniște, iritabilitate.

Tumorile apărute la nivelul urechii pot fi de natură benignă sau malignă. Acestea se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere localizată la nivelul urechii (otalgie), însoțită de edem, eritem și infecție locală (în caz de infectare tumorală), scurgeri purulente, senzația de ureche înfundată, disconfort resimțit la nivelul urechii, hipoacuzie, pierderea treptată a auzului, sindrom de compresiune locală, prin creșterea în dimensiuni a formațiunii tumorale, care poate determina apariția unor tulburări din partea altor organe și sisteme cu care tumora vine în contact. [1], [2], [3], [4]

Diagnostic. Investigații utile

Pentru identificarea cauzei care a dus la apariția senzației de ureche înfundată este necesară efectuarea unei anamneze amănunțite (care să cuprindă momentul apariției senzației de ureche înfundată, alte manifestări clinice asociate, evoluția din momentul apariției și până în prezent) și efectuarea otoscopiei (examinarea clinică a canalului auditiv extern, a membranei timpanice și a cutiei timpanice, pin intermediul unui instrument special conceput, denumit „otoscop electric”); pentru explorarea amănunțită a urechii se recomandă spălătură auriulară riguroasă înainte de efectuarea procedurii.

În caz de suspiciune a unei infecții otice sau a unei tumori auriculare, se recomandă efectuarea unei serii de investigații paraclinice, precum hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui, CT craniu nativ, RMN. [1], [2]

Tratament

Ameliorarea senzației de ureche înfundată se poate realiza prin adminstrarea tratamentului specific, în funcție de cauza declanșatoare.

Senzația de ureche înfundată apărută pe fondul schimbării rapide de altitudine va dispărea spontan în urma acomodării urechii cu noua altitudine sau în urma revenirii la altitudinea inițială. Căscatul, înghițitul sau mestecatul pot duce la ameliorare senzației de ureche înfundată apărută în acest context.

În cazul în care senzația de ureche îndundată se datorează obstruării canalului auditiv cu un dop de ceară, se recomandă consultarea unui medic otorinolaringolog, care vadesfunda conductul auditiv și va elimina dopul de ceară prin aplicarea locală a unui spray auricular sub presiune.

Tratamentul otitei presupune administrarea de antibiotice (precum Amoxicilină, Clindamicină, Penicilină, Azitromicină, Claritromicină, Eritromicină, Ceftriaxonă, Cefdinir, Cefuroxim, Cefpodoxim, etc.) pentru combaterea agentului patogen implicat, administrarea de analgezice (precum Algocalmin, etc.) pentru ameliorarea durerii locale și administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Acetaminofen, Ibuprofen, etc.) pentru combaterea febrei și a inflamației locale.

Tratamentul administrat în cazul tumorilor benigne ale urechii este chirurgical și presupune îndepărtarea formațiunii tumorale (tumorectomie).

Tratamentul tumorilor otice maligne constă în chimioterapie, radioterapie și intervenție chirurgicală excizională, administrate concomitent sau secvențional, în funcție de stadiul de evoluție a bolii.

Ameliorarea senzației de ureche înfundată se poate realiza pe cale naturală prin efecuarea unor inhalații cu aburi sau a unor manevre respiratorii (se efectuează un inspir adânc, se pensează nasul și se împnge aerul de la nivelul căilor respiratorii în nas; această manevră poate duce la dispariția senzației de urechi înfundate datorită presiunii crescute exercitate la acest nivel).


Pot fi descrise câteva metode fizice practice care duc la desfundarea urechilor şi dispariția senzației de urechi înfundate:

  • Căscatul poate duce la dispariția senzației de urechi infundate prin deschiderea trompei lui Eustachio.
  • Înghițitul apei sau a diferitelor alimente masticate. În timpul masticației sunt activate grupele de muşchi care duc la deschiderea trompei lui Eustachio.
  • Manevra Valsalva poate fi utilă în combaterea senzației de urechi înfundate, atunci când mestecatul sau căscatul rămân fără rezultate. Manevra Valsalva constă în efectuarea unui inspir profund, pensarea nasului, menținerea gurii închise şi împingerea uşoară a aerului sub presiune la nivelul cavităților nazale.
  • Mestecatul gumei stimulează producția de salivă, facilitând înghițirea frecventă şi favorizează deschiderea trompei lui Eustachio.
  • Manevra Frenzel constă în pensarea nasului şi rostirea literei „K” prin intermediul mişcării limbii.
  • Manevra Tonybee constă în pensarea nasului şi efectuarea manevrei de deglutiție (de a înghiți), menținând gura închisă.


Totodată, există câteva dispozitive medicale special concepute pentru combaterea senzației de urechi înfundate. Acestea sunt reprezentate de EarPopper, Otovent sau dopuri speciale de urechi. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 15-04-2019 | creare: 15-04-2019 | Vizite: 64767
Bibliografie
1. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol. I și II, Ediția aa-XIV-a, Ediția a-II-a în limba română, Editura Teora, București, 2003
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. Ear barotrauma, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001064.htm
4. Ear Infections, link: https://www.onhealth.com/content/1/ear_infections
5. How to pop your ears: Eight effective methods, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321148.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urechi înfundate
  •