Sinuzita
Autor: Redacția ROmedic
Sinusurile sunt cavitati ale oaselor craniene, acoperite cu o mucoasa identica cu mucoasa nazala. Fiecare sinus comunica cu fosele nazale prin mici conducte ce asigura trecerea aerului.
Sinusurile sunt denumite corespunzator asezarii lor:
- sinus maxilar
- sinus frontal
- sinus sfenoidal
- sinus etmoidal.
O infectie nazala virala sau bacteriana duce la inflamarea mucoasei nazale, existand riscul obstruarii sinusurilor. Mucusul nu mai este drenat in mod normal, creand conditii propice multiplicarii microbilor. Durerea si senzatia de presiune la nivelul fetei, caracteristice sinuzitei, se datoreaza acumularii unor colectii purulente la nivelul sinusurilor.
Tipuri de sinuzita
Sinuzita acuta
Tratata in mod adecvat, sinuzita se vindeca in 3 saptamani si nu survine mai des de 3 ori pe an. In majoritatea cazurilor, sinuzita este urmarea unei infectii virale a cailor respiratorii superioare.Alti factori:
- abces dentar
- alergii
- poluare atmosferica
- polipi nazali
- deviatie de sept nazal
Sinuzita cronica
Sinuzita este considerata cronica atunci cand este recurenta sau cand manifestarile sale depasesc 6 saptamani. Daca sinuzita nu raspunde la tratamentele obisnuite sau daca nu este tratata, ea evolueaza in sinuzita cronica. In general, cronicitatea se instaleaza dupa cateva pusee de sinuzita acuta.Sinuzita se poate explica printr-o serie de factori:
- alergii la parul unor animale, la acarieni, polen, ciuperci sau la alte substante ce pot provoca inflamatii ale mucoasei nazale.
Alti factori posibili:
- tabagismul (activ sau pasiv)
- sistemul imunitar slabit
- o anomalie anatomica: deviatie de sept nazal
- polipi nazali
- natatia
- inhalarea de cocaina
- un traumatism facial ce provoaca o obstructie a unui sau mai multor sinusuri
Semne si simptome
- durere faciala (deasupra sprancenelor, a dintilor, in jurul ochilor si in spatele acestora)
- senzatii dureroase de presiune in zona sinusurilor
- congestie nazala
- secretii nazale galbene sau verzui, purulente in cazul unei infectii bacteriene. Daca secretiile sunt limpezi, este vorba de o raceala (in acest caz antibioticele nefiind utile)
- tuse
- febra usoara si o stare generala de rau
- diminuare sau pierdere a simtului olfactiv
In cazul unei sinuzite cronice, simptomele sunt aceleasi, dar dureaza mai mult timp (peste 6 saptamani).
Cauze si factori de risc
Sinuzita acuta este deseori rezultatul unei infectii virale a tractului respirator superior, dar alergenii (substante care provoaca alergii) sau substantele poluante pot fi de asemenea cauze ale sinuzitei acute.Bacteriile responsabile de sinuzita acuta sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis. Aceste microorganisme, alaturi de stafilococul auriu si de bacteriile anaerobe sunt responsabile pentru sinuzita cronica.
Ciupercile duc la aparitia sinuzitei cronice in special la pacientii cu boli ce afecteaza sistemul imunitar (SIDA, leucemie, diabet).
Factori de risc
- o infectie a cailor respiratorii superioare (principalul factor)
- tabagismul (activ sau pasiv)
- mediul de viata umed sau poluat
- varsta. Desi sinuzita apare uneori la sugari si copii mici, ea este mult mai frecventa in randul adultilor. Sinusurile se formeaza progresiv pana la varsta de 12 ani.
- antecedentele personale de sinuzita
- alergiile respiratorii (rinita alergica, astmul alergic)
- malformatii congenitale nazale sau ale sinusurilor – ce determina obstruarea acestora din urma
- polipi nazali
- abcese dentare
- boli ce afecteaza sistemul imunitar (leucemie, SIDA, diabet)
- fibroza chistica
Prevenire
Masuri pentru prevenirea sinuzitelor acute sau cronice
Unele masuri permit reducerea riscurilor de a contracta o infectie a cailor respiratorii superioare, sau de a suferi de sinuzita cronica:- guturaiul poate fi prevenit prin masuri simple: spalarea cu atentie a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave.
- alergiile pot fi prevenite prin evitarea pe cat posibil a expunerii la alergeni (animale, polen, ciuperci) si la substantele poluante obisnuite.
- intarirea sistemului imunitar printr-un mod de viata echilibrat, in ceea ce priveste nivelul de stres, activitatea fizica, alimentatia.
- renuntarea la fumat, cat si evitarea expunerii la fumul de tigara, care irita sinusurile
- evitarea utilizarii decongestionantelor sub forma de spray-uri nazale mai mult de 3 zile. Aceste decongestionante topice nu sunt lipsite de riscuri, deoarece mucoasa nazala poate fi afectata in urma unei aplicari prea indelungate a acestor produse. Acest fenomen de rebound a fost observat dupa o durata lunga de utilizare – reaparitia la sfarsitul tratamentului a simptomelor ce trebuiau eliminate. Fenomenul de rebound este mai putin sever in cazul decongestionantelor orale.
Masuri pentru prevenirea complicatiilor
- consultarea medicului pentru stabilirea unui diagnostic precis si luarea masurilor necesare pentru tratarea sinuzitei permit in general prevenirea complicatiilor (meningita, osteomielita, etc.)
- urmatoarele semne indica aparitia unei complicatii:
- congestie la nivelul ochilor
- schimbari ale starii de constienta
- alegerea antibioticelor potrivite, de spectru adecvat etiologiei infectiei (de exemplu, amoxicilina), diminueaza riscul de colita infectioasa asociata luarii de antibiotice
Tratament
In general, ingrijirile la domiciliu permit reducerea primelor simptome ale sinuzitei acute si restabilirea unui drenaj normal al sinusurilor.
Cazurile mai grave necesita tratament medicamentos, sau chiar chirurgical.
Tratamentul ambulator
Tratamentul ambulator are drept obiectiv favorizarea evacuarii secretiilor nazale prin masuri de baza: consum crescut de lichide, inhalarea vaporilor, instilatii cu solutii saline, sau utilizarea expectorantelor.
Baile de abur – Prin umidificarea cailor nazale, se favorizeaza subtierea secretiilor nazale, ceea ce permite degajarea sinusurilor si reducerea presiunii. Pacientul trebuie sa inhaleze vaporii dintr-un bol cu apa fierbinte, cu capul acoperit de un prosop pentru a pastra caldura si umiditatea. Se recomanda de asemenea inhalarea aerului cald si umed in timpul unui dus sau a unei bai calde. In apa se pot adauga uleiuri esentiale de eucalipt sau de menta.
Solutiile saline – foarte utile pentru degajarea sinusurilor, se gasesc in farmacii sau pot fi preparate la domiciliu (prin dizolvarea a ¼ lingurita de sare in 250 ml apa).
Sfaturi:
- odihna in faza acuta a sinuzitei
- consumul de apa si alte lichide hidratante (8 sau 10 pahare pe zi). Aportul suplimentar de lichide contribuie la subtierea secretiilor mucoase, ceea ce faciliteaza drenarea sinusurilor.
- Evitarea expunerii la schimbari mari de temperatura, precum si la aerul rece si uscat.
- Mentinerea unui nivel de umiditate de 40% - 50%, in special in dormitor.
- Evitarea inotului sau a calatoriilor cu avionul in timpul fazei acute.
Tratamentul medicamentos
Antibiotice
Antibioterapia reprezinta principalul tratament pentru sinuzita bacteriana, desi nu este intotdeauna necesara. In 75% din cazuri, sinuzita se vindeca in absenta oricarui tratament, in termen de o luna. Luarea antibioticelor scurteaza aceasta perioada si reduce simptomele. Tratamentul dureaza in general 7-10 zile. Luarea antibioticelor cu spectru adecvat este preferabila, deoarece reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistenta la antibiotice. In cazul unei sinuzite cronice, este propus un tratament de durata mai mare (pana la 21 zile). In cazurile grave de sinuzita bacteriana, antibioticele vor fi administrate pe cale intravenoasa in spital.
Antibioticele nu sunt indicate atunci cand secretiile nazale sunt limpezi. In acest caz, este vorba mai degraba de un guturai sau de o alergie.
Analgezice
Medicamentele analgezice (aspirina, ibuprofen, paracetamol) sunt prescrise pentru reducerea cefaleelor si a durerilor faciale.
Antihistaminice
Antihistaminicele sunt indicate doar pentru reducerea simptomelor cauzate de alergii. In alte cazuri trebuie evitate, deoarece usuca si ingroasa secretiile nazale.
Decongestionante
Decongestionantele topice sub forma de spray-uri nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile. Utilizarea lor prelungita poate irita mucoasa nazala si antrena un fenomen de rebound – reaparitia la sfarsitul tratamentului a simptomelor ce trebuiau eliminate. Fenomenul de rebound este mai putin sever in cazul decongestionantelor orale. Instilatiile de solutii saline pot fi utilizate drept decongestionante nazale.
Corticosteroizii
Pentru persoanele care sufera de alergii, medicul va prescrie intai corticosteroizii inhalatori nazali pentru a diminua inflamatia. Daca rezultatul nu este satisfacator, sunt prescrisi corticosteroizi orali (prednison).
Tratamentul chirurgical
Daca sinuzita cronica nu raspunde la tratamentele obisnuite, se recurge uneori la chirurgie pentru a deschide si drena sinusurile. Chirurgia poate de asemenea corecta unele anomalii structurale nazale sau poate indeparta polipii nazali.
Scopul interventiilor chirurgicale este indepartarea obstructiilor, deschiderea cailor nazale pentru a permite drenarea sinusurilor. In timpul interventiei, pot fi indepartati polipii nazali, iar deviatia de sept nazal poate fi corectata, pentru a imbunatati pasajul aerului. Steroizii cu administrare nazala si antibioticele pot fi necesare.
Infectiile recurente ale sinusurilor necesita investigatii suplimentare. O cultura obtinuta in timpul unui examen medical sau a unei interventii chirurgicale endoscopice poate pune in evidenta prezenta unor bacterii anaerobe, ce necesita un tratament cu antibiotice de spectru larg, sau a unor ciuperci, necesitand un tratament cu medicamente antifungice.
- Sinuzita cronica acum 3 ani
- Formatiuni chistice la nivelul sinusului frontal drept
- Disconfort in gat, sinuzita cronica
- Sinuzita acuta ! cu probleme va rog ajutor !
- Sinuzita, presiune continua in cap urechi, un ochi inflamat
- Dupa sinuzita (din cauza aerului conditionat de la masina): nasul infundat, durere de cap...
- Este alergie ? Va rog ajutor.
- Dureri la sinusuri
- Sinuzita cronica +dureri de cap si probleme oculare
- Intarziere antibiotic