Otalgia - durerea de ureche

Otalgia este definita drept durerea de ureche.

Exista doua tipuri diferite de durere de urechi. Cea care isi are originea in ureche este otalgia primara, iar durerea care origineaza din afara urechii este otalgia secundara.

Cauzele obisnuite ale otalgiei primare sunt:

Cand urechea dreneaza si este acompaniata de perforarea membranei timpanice, simpla inspectie a urechii poate pune diagnosticul. Cand membrana timpanica apare normala diagnosticul in otalgie devine mai dificil.

Cauze si factori de risc

Inervarea senzitiva a urechii este deservita de ramura auriculotemporala a nervului cranian V, nervii cervicali I si II, ramura Jacobson a nervului glosofaringian, ramura Arnold a nervului vag si ramura Ramsey Hunt a nervului facial. Neuroanatomic, senzatia de durere de ureche este considerata a se forma in tractul spinal nuclear. Orice stimulare a ramurilor care inerveaza urechea poate fi interpretata drept otalgie.

Afectiunile dentare

Sunt cele mai comune cauze ale durerii secundare de ureche. Din acest grup de afectiuni, disfunctia temporomandibulara numara cei mai multi pacienti. Bruxismul, boala degenerative articulara sau stresul pot conduce la tulburari interne in articulatia temporomandibulara. Nervul trigemen si auriculotemporal mediaza durerea, perceputa adesea ca pornind din ureche. Alte cauze odontogene variaza de la dinti abcedati pana la proteze dentare inadecvate.

Sinuzita

Sinuzita este o alta sursa frecventa a durerii de urechi. Calea neurala este de-a lungul ramurei a doua a nervului trigemen si nervului auricular. Deoarece trigemenul inerveaza cavitatea nazala, pacientii cu inflamatii mucoase si obstructie nazala pot dezvolta simptome dureroase in ureche. Proximitatea tubei lui Eustachio contribuie la otalgie.

Afectiunile gatului

Problemele gatului pot de asemenea determina durere in ureche. Aceste afectiuni cuprind:
Coloana cervicala este sensibila si bine inervata de radacinile nervoase. Durerea musculara a trapezului sau sternocleidomastoidianului se poate proiecta postauricular in mastoid si zona occipitala.

Amigdalita si faringita

Sunt cauze foarte comune ale durerilor de ureche la copii. Mai rar, laringita, tumorile laringiene, esofagita si chiar angina pectorala se pot manifesta drept otalgie.

Nevralgiile

Uneori durerea poate origina din iritatiile nervoase. Aceste afectiuni sunt denumite nevralgii. Caracterizate de durere lancianta pe distributia nervului in cauza. Simptomele otologice ale nevralgiei trigeminale se proiecteaza de-a lungul ramurei auriculotemporale.

Afectiuni otologice

Un numar de conditii otologice pot produce disconfort al urechii fara a altera aspectul extern al canalului auditiv si membranei timpanice. Boala Meniere este asociata cu senzatia de plenitudine aurala, alaturi de vertij, tinitus si surditate fluctuanta. Tumorile osului temporal cum sunt meningiomul, glomus jugular si leziunile unghiului cerebropontin au fost asociate cu otalgia, probabil prin compresia radacinilor nervoase. Paralizia Bell este frecvent asociata, 60% cu durerea otogenica ce emana din fibrele senzitive ale nervului facial.

Disfunctia tubei Eustachio

Determina imposibilitatea intermitenta de a egaliza presiunea in urechea medie si se poate manifesta prin protruzia minima sau retractia membranei timpanice. Problema poate fi simpla, precum un canal auricular sensibil care necesita protectie fata de frig.

Semne si simptome

Examenul fizic trebuie sa cuprinda studii otologice, neurootologice, ale capului si gatului. Rinoscopia atenta, nasofaringoscopia si laringoscopia indirecta sunt obligatorii. In ciuda prevalentei scazute ale tumorilor maligne ale tractului aerodigestiv superior, este bine cunoscuta asocierea dintre cancer si otalgie. Datorita prevalentei ridicate se vor cauta patologiile sinusale. Palparea gatului este importanta pentru a cauta boala tiroidiana, adenopatia si tulburarile musculoscheletale.

Diagnostic

  • Frecvent investigarea arata ca otalgia poate fi o problema de origine dentara.
  • Un examen complet al sangelui poate indica o infectie oculta.
  • Functia tiroidei si rata de sedimentare a eritrocitelor pot indica o tiroidita sau arterita temporala. Radiografia toracelui va cauta patologie bronhogenica.
  • Perceptia de plenitudine aurala poate fi descrisa drept durere si este observata in conditii asociate cu hidropsul endolimfatic si disfunctia tubei Eustachio.
  • Boala Meniere poate fi diagnosticata prin istoricul bolnavului, audiometrie si teste de laborator.
  • In absenta unei umpleri evidente cu fluid a urechii medii, plenitudinea aurala secundara disfunctiei tubei Eustachio se poate manifesta printr-o protruzie imperceptibila sau retractie a timpanului. Daca autoinsuflatia nu este eficienta in ameliorarea presiunii, se va lua in considerare miringotomia diagnostica.

Tratament

Identificarea cauzei durerii de ureche este necesara pentru a trata cu succes otalgia. Cele mai multe cauze de otalgie pot fi tratate. Se vor folosi antibiotice in tratarea diferitelor tipuri de infectii (amigdalita, faringita, sinuzita). Se folosesc antivirale daca agentul atiologic este suspectat a fi viral cum este herpesul zoster. Antifungicele sunt indicate daca sursa durerii este cauzata de o micoza (candidoza orala). Medicatia antiulceroasa/antiacida poate fi folosita pentru esofagita si boala de reflux gastroesofagiana. Se vor folosi antiinflamatoarele nesteroidiene cand mialgiile si nevralgiile sunt suspectate. Narcoticele puternice nu trebuiesc folosite deoarece mascheaza simptomele, facand dificil un diagnostic corect.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum