Senzorul care poate identifica nivelurile de cortizol prin intermediul transpiraței
Autor: Irimia Monica Cristiana

Cortizolul, un hormon care se secretă în prezența stresului, reprezintă un biomarker important, care îi poate ajuta pe oamenii de știință să măsoare indici de tipul stresului emoțional până la caracteristici ce țin de metabolism și de funcția imunitară. Transpirația reprezintă o „mină de aur” în ceea ce privește informațiile valoroase pe care le oferă și care indică bunăstarea organismului nostru.
Se remarcă o nouă gamă de cercetări care ia amploare despre dispozitivele de detectare a transpirației, ce sunt concepute pentru a oferi modalități noi pentru diabetici ca să își măsoare nivelurile de glucoză, pentru a ajuta sportivii să măsoare indicii metabolici în timpul exercițiilor și care pot să măsoare chiar și nivelurile de substanțe medicamentoase din sistemul unei persoane.
Onur Parlak, autorul principal al studiului și echipa sa au dezvoltat tehnologii de detectare a transpirației timp de mai mulți ani, dar sesizarea nivelurilor de cortizol din transpirație a reprezentat o provocare deosebită. Senzorii de sudoare pe care echipa i-a dezvoltat anterior funcționau pe un principiu mai simplu: detectau încărcătura pozitivă sau negativă dintr-o moleculă. S-a inventat o membrană suplimentară care se leagă în mod specific de cortizol.
Senzorul clasic de transpirație are capacitatea de a detecta ionii încărcați, cum ar fi sodiul sau potasiul, astfel încât noul dispozitiv este proiectat pentru a bloca acei ioni încărcați, în prezența cortizolului. Când se constată o acumulare a acestor ioni încărcați (pozitiv sau negativ), înseamnă că există și un anumit volum de cortizol.
Dispozitivul experimental este capabil să ofere rezultate în câteva secunde, cercetătorii având anterior nevoie de probe de sânge și de ore întregi la dispoziție pentru analiză. Următoarea etapă a cercetării este de a îmbunătăți fiabilitatea și precizia senzorului, încercând, în același timp, adaptarea într-un design funcțional, care poate fi aplicat în condiții reale de viață.
O echipă de la University of Cincinnati lucrează la un biosenzor care poate stimula glandele sudoripare într-o zonă anume a pielii, permițând, astfel, stimularea transpirației, fără efort fizic.
Noul studiu a fost publicat în revista Science Advances.
Sursa: New Atlas
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tatuaj biosensibil ce își schimbă culoarea în funcție de nivelul glicemiei
- Implant cohlear: o nouă metodă de monitorizare ar putea ajuta la dezvoltarea unor implanturi mai performante
- Dispozitivul „Full Sense”, o alternativă la intervenţiile chirurgicale pentru obezitate
- FallSkip – dispozitivul pentru prevenirea căderilor vârstnicilor
intră pe forum