Plămâni funcționali, creați din celule stem

©

Autor:

Plămâni funcționali, creați din celule stem

Transplantul de celule stem ar putea fi folosit pentru a crește plămâni umani, conform unei cercetări recente, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Columbia.
Echipele de cercetători au reușit să crească plămâni complet funcționali în embrioni de șoarece, folosind celule stem transplantate. Rezultatele studiilor de laborator sugerează că prin utilizarea tehnicii vor putea fi creați plămâni pentru pacienții care au nevoie de un transplant pulmonar. Totodată, folosindu-se de concluziile studiului, cercetătorii vor putea studia noi tratamente pulmonare.

Bolile pulmonare incurabile reprezintă un grup de condiții medicale care adesea determină decesul pacientului. Numărul limitat de donatori de plămâni reprezintă una dintre problemele cu care sistemele medicale din întreaga lume se confruntă, încă de la apariția primelor transplanturi. De-a lungul ultimilor ani, cercetătorii au depus eforturi majore pentru a genera plămâni complet funcționali din celule stem implementate pe schele sintetice. Deși progresele au fost unele evidente, supraviețuirea modelelor animale cu plămânii creați nu a fost posibilă.

Actuala cercetare a adus însă rezultatele dorite, plămânii formați la șoarecii de laborator fiind perfect funcționali, asigurând supraviețuirea animalelor până la vârsta adultă. Cercetătorii de la Universitatea Columbia au modificat modalitatea de creare a plămânilor, aceștia axându-se pe crearea unui embrion himeric, ce constă într-un amestec de celule stem provenite de la donator și celule stem ale gazdei. Implementarea celulelor stem s-a realizat, comparativ cu alte studii, doar după activarea sistemului imunologic al embrionilor. Numeroase teste ale funcției pulmonare au confirmat că plămânii creați de oamenii de știință au funcționat în același mod ca și plămânii normali ai șoarecilor, fără semne de respingere.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-11-2019 | creare: 15-11-2019 | Vizite: 1406
Bibliografie
Stem cell transplants used to grow fully functional lungs in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107160640.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum