Sesiunile de exerciții ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentului pentru cancer

©

Autor:

Sesiunile de exerciții ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentului pentru cancer
Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitățile Birmingham și Bath a arătat că episoadele de exerciții fizice de intensitate moderată până la viguroasă ar putea îmbunătăți eficacitatea terapiilor cu anticorpi utilizate pentru tratamentul leucemiei limfocitice cronice. Cercetarea a evidențiat că un astfel de exercițiu a crescut numărul celulelor imune anti-cancer, cunoscute sub numele de celule ucigașe naturale, care au demonstrat o eficacitate dublă în uciderea celulelor canceroase în teste „ex vivo” realizate pe probe de sânge de la pacienți.
Mai mult, s-a constatat că numărul celulelor canceroase în probele de sânge a crescut temporar imediat după exercițiu, făcându-le mai susceptibile la atacul celulelor ucigașe naturale și la terapia cu anticorpi.

Studiul a testat efectele exercițiilor fizice asupra unei terapii cu anticorpi numită Rituximab, care este un tratament comun pentru leucemia limfocitică cronică. Participanții, diagnosticați cu această formă de cancer, dar care nu începuseră încă tratamentul, au efectuat o sesiune de ciclism de intensitate moderată până la viguroasă timp de 30 de minute. Probe de sânge au fost colectate înainte, imediat după exercițiu și o oră mai târziu.

Rezultatele au indicat o creștere de 254% a numărului de celule ucigașe naturale după exercițiu și o prezență cu 67% mai mare a celulelor canceroase în probele de după exercițiu comparativ cu cele de dinainte. Când terapia cu Rituximab a fost prezentă, celulele ucigașe naturale au fost de peste două ori mai eficiente în uciderea celulelor canceroase în probele colectate imediat după exercițiu.

Aceste descoperiri sugerează că exercițiile fizice ar putea ajuta la „scoaterea la iveală” a celulelor canceroase din ascunzișurile corpului, făcându-le vulnerabile la terapia cu anticorpi și la acțiunea celulelor ucigașe naturale. Rezultatele studiului ar putea avea implicații și pentru pacienții care au terminat tratamentul pentru leucemie și se află în faza de monitorizare pentru a detecta reapariția celulelor canceroase.

Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii mai ample pe un grup mai mare de pacienți care urmează tratamentul cu Rituximab înainte de a putea face recomandări de tratament. Aceste descoperiri adaugă la un corp tot mai mare de dovezi care arată că exercițiile fizice pot fi benefice înainte, în timpul și după tratamentul cancerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-05-2024 | creare: 25-05-2024 | Vizite: 218
Bibliografie
Exercise bouts could improve efficacy of cancer drug, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240521124624.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul activității fizice în reducerea riscului de cancer
  • Efectele adverse ale terapiei adjuvante în cancer pot fi reduse cu ajutorul exercițiilor fizice
  • Exercițiile fizice pot aduce importante beneficii persoanelor cu cancer în stadiu avansat
  •