Simțul olfactiv joacă un rol important în interacțiunile sociale

©

Autor:

Simțul olfactiv joacă un rol important în interacțiunile sociale
Asemănările dintre mirosurile corporale a două persoane pot crește probabilitatea acestora de a deveni prieteni, sugerează un studiu recent.
Folosind un dispozitiv electronic care imită un nas obișnuit, cercetătorii au reușit să prezică calitatea interacțiunilor sociale dintre două persoane total necunoscute și probabilitatea acestora de a lega o prietenie, bazându-se exclusiv pe informații legate de miros. Descoperirile actuale sugerează că simțul olfactiv poate juca un rol important în interacțiunile sociale.

Rolul dominant al simțului olfactiv în interacțiunile sociale, observat la toate animalele terestre și documentat în ample studii, nu a fost niciodată studiat la oameni, deoarece mirosul nu a fost niciodată considerat esențial în interacțiunile sociale, omul având capacitatea de a comunica și interacționa în multe alte modalități. Lucrarea actuală de cercetare a emis ipoteza că utilizarea mirosului în mediile sociale este la oameni un comportament ascuns, dar care există și poate avea o influență importantă în interacțiunile sociale.

De asemenea, o altă ipoteză spune că atunci când se adulmecă subconștient pe ei înșiși și pe alții, oamenii pot face comparații involuntare și apoi ar putea opta pentru a se împrieteni cu cei care au un miros corporal similar cu al lor. În formularea ipotezei, cercetătorii au avut în vedere studiile care sugerează că oamenii adulmecă în mod constant, în mod involuntar.

Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au recrutat grupuri persoane de același sex care au devenit prieteni într-un timp foarte scurt. Deoarece astfel de prietenii apar înainte ca persoanele să se cunoască foarte bine, cercetătorii au emis ipoteza că ar putea fi influențate de anumite trăsături fiziologice, inclusiv de mirosul corporal. Experimentele au relevat faptul că mirosul corporal a influențat decizia indivizilor de a forma prietenii, tendința generală fiind aceea de a forma relații de prietenie cu indivizi cu un miros corporal similar.

sursa: Science Daily
foto: Nasul electronic „miroase” un tricou aflat în borcan. Weizmann Institute of Science

Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 296
Bibliografie
Scent of a friend: Similarities in body odor may contribute to social bonding, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220627125010.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diminuarea mirosului la femei asociată cu izolarea socială
  • Alterarea simțului mirosului – un semn al declinului cognitiv?
  • Miros ciudat ce îl percepi doar tu - ce ar putea fi
  •