Pierderea mirosului, posibil semn al instalării demenței

©

Autor:

Pierderea mirosului, posibil semn al instalării demenței
Un studiu realizat la San Francisco sugerează că deteriorarea simțului olfactiv ar fi asociată cu un risc crescut de demență în viitor. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2400 de persoane din rasele albă și neagră, care au participat la un test olfactiv de identificare a unor mirosuri uzuale. Cercetările anterioare nu au inclus participanți din populații variate, de aceea nu era garantat că testarea simțului olfactiv se va dovedi a fi precisă.

Prin realizarea unei legături între simțul oflactiv și demență, descoperirea poate ajuta la prevenirea și tratarea acestei boli. Testarea capacității de a mirosi ar putea detecta timpuriu riscul de dezvoltare a demenței.

Participanții la studiu, fără demență și cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, au realizat testul intercultural de identificare a mirosuluiCross Cultural Smell Identification Test. S-a observat că cei care au obținut rezultate slabe erau de 2 până la 3 ori mai predispuși la a dezvolta demență într-un interval de 9 ani de zile. La participanții care s-au descurcat modest riscul este de 1,4 până la 1,8 mai mare în comparație cu cei cu rezultate bune.

Până în prezent se cunoștea legătura dintre simțul olfactiv scăzut și boala neurodegenerativă. Cercetarea actuală este prima care studiază această asociație la populația adultă de culoare albă și neagră pe o perioadă lungă de 12 ani de zile. Totuși, încă nu există o explicație pentru legătura dintre simțul olfactiv și demență, dar este probabil ca unul dintre primele semne din boală Alzheimer să implice bulbul și tractul olfactiv.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neurology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-03-2017 | creare: 06-03-2017 | Vizite: 7293
Bibliografie
Poor odor identification may be early warning for dementia, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-poor-odor-identification-early-dementia.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum