Miros ciudat ce îl percepi doar tu - ce ar putea fi

©

Autor:

Miros ciudat ce îl percepi doar tu - ce ar putea fi

Dacă ți se întâmplă să simți mirosuri neplăcute cel mai probabil suferi de fantosmie, o tulburare care apare atunci când o persoană simte mirosuri care, de fapt, nu există.

Fantosmia este o afecțiune neobișnuită care reprezintă10-20% din tulburările care afectează simțul mirosului. În cele mai multe cazuri, fantasmia nu este un motiv de îngrijorare și va dispărea de la sine.

Majoritatea celor diagnosticați cu fantosmie experimentează un miros:

 

 • de pâinea prăjită arsă
 • metalic
 • de substanțele chimice
 • putred
 • de cauciuc ars
 • mucegăit (1)


Prima dată când apar, mirosurile fantomă pot dura câteva minute, iar episoadele se pot repeta zilnic, săptămânal sau lunar timp de cel mult un an. Deoarece simțul mirosului domină aroma mâncării, fantosmia va afecta gustul oricărui aliment consumat, ceea ce duce la reducerea apetitului și pierderea în greutate.

Miros ciudat ce îl percepi doar tu - care ar putea fi cauzele?

Sunt mai multe motive care duc la apariția unui miros ciudat, dar, afecțiunile întâlnite la nivelul nasului sau a cavității nazale sunt cauzele cele mai frecvente ale tulburărilor legate de miros, cum ar fi fantosmia.

Când fantosmia este cauzată de afecțiuni ale nasului, oamenii pot observa un miros mai puternic într-o nară decât în cealaltă.

Acestea includ:

Infecții sinusale cronice

Sinuzita poate provoca respirație urâtă și secreții colorate, cu miros urât la nivelul nasului, toate acestea putând crea un miros urât în nas.

Sinuzita acută durează de obicei în jur de 3–8 săptămâni, în timp ce sinuzita cronică poate dura mai mult de 8 săptămâni. (2)

Probleme dentare și igienă orală precară

Cariile pot captura bacteriile care eliberează gaze neplăcute, cum ar fi sulful, atunci când se descompun. Aceste gaze neplăcute, care devin mirositoare, pot călători prin mici găuri în partea din spate a gurii care se conectează la sinusuri și provoacă un miros urât în nas.

Afecțiuni digestive și alte afecțiuni medicale

Unele afecțiuni digestive, cum ar fi refluxul de acid, pot duce la un miros urât. De asemenea, unele afecțiunile pot cauza un miros neplăcut sau neobișnuit în nas:

 • diabet, care poate provoca un miros dulce
 • boala hepatică, care poate provoca un miros puternic
 • afecțiuni ale rinichilor, care provoacă un miros asemănător amoniacului


În alte cazuri, mirosurile fantomă pot apărea din cauza afecțiunilor legate de modul în care creierul înțelege mirosurile.

Acestea includ:


Când fantosmia este asociată cu problemele de la nivelul creierului sau a sistemului nervos central, mirosurile sunt adesea persistente. Ele pot fi observate, atât pe timpul zilei, cît și pe timpul nopții, în ambele nări.

 

Cine este predipus la fantosmie?

De obicei, prima experiență de acest fel se întâmplă între 15 și 30 de ani și pare să afecteze mai degrabă femeile decât bărbații. De asemenea, apare mai ales la persoanele care suferă de depresie, migrenă, epilepsie și schizofrenie.

Fantosmia vs. parosmia

Atât fantosmia cât și parosmia sunt cunoscute ca fiind tulburări olfactive calitative, deoarece ambele afectează calitatea mirosului.

Persoanele cu parosmie simt mirosuri din viața reală, dar sunt denaturate. De exemplu, mirosul de flori ar putea declanșa în schimb un miros de substanțe chimice. Multe persoane cu parosmie descriu și mirosurile distorsionate ca fiind neplăcute. (3)

Spre deosebire de acestea, tulburările cantitative sunt cele în care puterea mirosului s-a schimbat și includ afecțiuni precum anosmia (pierderea simțului mirosului) și hiperosmie (simțul mirosului sporit până la un nivel anormal).

Este rar ca cineva să experimenteze fantosimii fără alte condiții cantitative existente, cum ar fi anosmia.

Diagnostic

Pentru a diagnostica mirosurile fantome, un medic va efectua mai întâi un examen fizic al capului și gâtului celui afectat. De asemenea, poate fi nevoie și de o endoscopie sau rinoscopie pentru a verifica probleme din cavitatea nazală care ar putea provoca fantosimia. Testele imagistice, incluzând tomografiile, scanările RMN și EEG sunt uneori folosite pentru a verifica anomaliile de la nivelul creier.

Miros ciudat ce îl percepi doar tu - tratament

Tratamentul pentru fantosmie variază în funcție de cauza mirosului neplăcut. Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, medicii pot recomanda mai întâi tratamente simple, cum ar fi utilizarea unei soluții saline pentru clătirea căilor nazale. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Anumite medicamente pot ajuta persoanele cu fantosmie de lungă durată să-și controleze simptomele:

 • anestezic - pentru a amortiza celulele nervoase
 • medicamente - pentru a îngusta vasele de sânge din nas
 • creme sau spray-uri cu steroizi.

Data actualizare: 19-09-2019 | creare: 19-09-2019 | Vizite: 107047
Bibliografie
1. Phantosmia: What causes olfactory hallucinations?Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/temporal-lobe-seizure/expert-answers/phantosmia/faq-20058131
2. Chronic sinusitis. Url: secreții colorate
3. Parosmia And Phantosmia. Url: https://www.fifthsense.org.uk/parosmia-and-phantosmia/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Alterarea simțului mirosului – un semn al declinului cognitiv?
 • Noi cercetări dezvăluie impactul pierderii mirosului
 • Distorsiunile olfactive apărute la pacienții cu COVID-19: care sunt diferențele dintre parosmie și fantosmie?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum