Simțul olfactiv, utilizat pentru recunoașterea copilului nou-născut
Autor: Teodorescu Mihai

Mirosul emanat de capul copilului nou-născut ar putea fi important în facilitarea legăturii dintre părinte È™i copil, conform unui cercetări realizate de către oamenii de È™tiință de la Universitatea din Kobe.
O echipă de cercetători, condusă de către Mamiko Ozaki, profesor universitar în cadrul departamentului de biologie, a reuÈ™it să identifice structura chimică a mirosurilor produse de capetele nou-născuÈ›ilor. Cercetarea demonstrează că rolul informaÈ›iilor olfactive în formarea conexiunilor între oameni este esenÈ›ial È™i că prin analiza mirosurilor ar putea fi prevenite anumite probleme ce pot apărea în relaÈ›ia dintre părinte È™i copil, precum neglijarea sau tulburarea de ataÈ™ament. Scopul studiului a fost acela de a înÈ›elege mai multe despre mirosul produs de către nou-născut, astfel încât să fie depistate modalități de facilitare a îngrijirii acestora.
Folosind o metodă non-invazivă de eÈ™antionare, cercetătorii au obÈ›inut mostre cu probe de miros de la cinci bebeluÈ™i născuÈ›i la Spitalul Universitar Hamamatsu. Captarea mirosurilor s-a realizat cu ajutorul unor perle monosilice înfășurate într-un bandaj în formă de È™apcă plasate pe capul bebeluÈ™ilor. Perioada de prelevare a fost de aproximativ 20 de minute, pe tot parcursul prelevării nou-născuÈ›ii fiind împreună cu mamele lor. SpecialiÈ™tii au identificat 37 de componente cu miros volatil la nivelul capului bebeluÈ™ilor, cât È™i din lichidul amniotic. În urma unei analize a conÈ›inutului compoziÈ›iei mirosurilor, s-a descoperit că probele de miros provenite de la capetele bebeluÈ™ilor sunt mai distincte între ele, comparativ cu mirosurile obÈ›inute din lichidul amniotic. De asemenea, cercetătorii au descoperit că profilurile de miros au fost mai puÈ›in asemănătoare atunci când colectarea s-a realizat la o perioadă scurtă de la naÈ™tere (la doar 1-2 ore). Rezultatele sugerează că individualitatea copilului este mult mai puternic exprimată imediat după naÈ™tere,
Un număr de 62 de studenÈ›i de la Universitatea Kobe au fost solicitaÈ›i să identifice asemănările È™i variaÈ›iile mirosurilor. În primă fază, aceÈ™tia au fost puÈ™i să miroase una dintre probe, urmând ca după doar un sfert de oră să miroase anumite amestecuri de miros È™i să stabilească dacă mirosul este acelaÈ™i. Conform rezultatelor finale, rata de identificare a mirosului a fost de peste 70% pentru toÈ›i participanÈ›ii, atunci când mirosul È›intă a fost unul dintre amestecurile bazate pe mirosul capetelor bebeluÈ™ilor. În ceea ce priveÈ™te rata de identificare a mirosului de lichid amniotic, aceasta a fost mai mică, de aproximativ 55%. Au existat diferenÈ›e importante în rata de identificare între femei È™i bărbaÈ›i, cu o rată de două ori mai mare de exactitate pentru femei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Rezultatele privind beneficiile cognitive ale curcuminului sunt promițătoare
- Autismul, mai dificil de depistat la fete?
- Privarea de vedere crește sensibilitatea neuronilor care controlează funcția auditivă
- Oamenii de știință urmăresc dezvoltarea unor noi modalități de antrenament al creierului
intră pe forum