Sistemul imunitar acoperă proteina spike SARS-CoV-2 cu anticorpi

©

Autor:

Sistemul imunitar acoperă proteina spike SARS-CoV-2 cu anticorpi

Un studiu publicat de Universitatea din Texas demonstrează cum anticorpii produși de persoanele ce dezvoltă infecția cu SARS-CoV-2 acționează în sensul neutralizării virusului. Cercetătorii au publicat acest studiu în revista Science, fiind de ajutor în viitor pentru conceperea următoarei generații de vaccin.
Cercetările s-au concentrat asupra unor anticopri ce acționează împotriva unei componente a proteinei spike a coronavirusului, numită domeniu de legare al receptorilor (RBD). Acesta se presupunea a fi o țintă a sistemului imun, deoarece RBD face parte din proteina spike ce permite atașarea virusului de gazda umană, realizând infecția.

În urma analizei unor probe de sânge de la patru persoane ce au avut anterior infecția, s-a descoperit că anticorpi în proporție de 84%, vizează zone diferite ale proteinei spike, și nu domeniul de legare al receptorilor. Astfel, anticorpii vizează întreaga proteina spike, și nu doar RBD, încercând neutralizarea sa.

Acești anticorpi non-direcționați pe RBD, pot reprezenta în viitor o posibilă armă mai puternică împotriva coronavirusului, vizând un alt domeniu al proteinei spike, denumit domeniul N-terminal (NTD). Acești anticorpi reușesc să neutralizeze virusul în culturi de celule, iar studii efectuate pe șoareci, au arătat că acești anticorpi au împiedicat infectarea șoarecilor cu o versiune letală adaptată la aceștia.

Domeniul N-terminal este parte a proteinei spike care poate dezvolta frecvent mutații, explicând foarte bine de ce, uneori, sistemul nostru imun nu ne protejează. Acesta este învățat să acționeze doar asupra unor părți ale proteinei spike.

În ciuda acestor mutații, cercetătorii estimează că aproximativ 40% din anticorpii circulanți, vizează subunitatea S2 a proteinei spike, ce nu prezintă modificări atât de ușor. Vaccinurile actuale vizează această subunitate S2, protejând împotriva infecției.

La momentul actual, se încearcă dezvoltarea de noi vaccinuri care să protejeze împotriva unor alte viitoare tulpini ce s-ar putea dezvolta. Se încearcă chiar conceperea unui vaccin care să combată toate tipurile de coronavirus, nu doar pentru SARS-CoV-2.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-05-2021 | creare: 11-05-2021 | Vizite: 435
Bibliografie
Our immune systems blanket the SARS-CoV-2 spike protein with antibodies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210505130541.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • SARS-CoV-2 în timpul sarcinii - noi descoperiri
  • Persistența virusului SARS-CoV-2 pe suprafețe, ultimele descoperiri
  • Evoluția mutațiilor virale la SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum