Stimularea profundă a creierului, o potențială terapie pentru depresia rezistentă la tratament

©

Autor:

Stimularea profundă a creierului, o potențială terapie pentru depresia rezistentă la tratament
Stimularea profundă a creierului (procedură în urma căreia sunt transmise impulsuri electrice către creier, prin electrozi implantați) către ramura superolaterală a fasciculului medial al creierului anterior (MFB), o regiune a creierului legată de recompensă și motivație, poate reprezenta o terapie potențială a depresiei rezistente la tratament, potrivit concluziilor unei noi cercetări. În cadrul experimentelor, stimularea profundă a ramuri superolaterală a fasciculului medial al creierului anterior a determinat o serie de modificări metabolice ale creierului, evidențiate la doar un an de la tratament.
Stimularea profundă a creierului, utilizată până în prezent în tratamentul afecțiunilor care determină tulburări locomotorii, a fost recomandată drept un posibil tratament pentru pacienții cu depresie rezistentă la tratament. Studiul actual, deși nu este primul care evaluează eficacitatea stimulării profunde a creierului în tratamentul depresiei rezistente la tratament, este primul care a reușit să identifice partea a creierului care trebuie vizată pentru a obține rezultatele dorite.

Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 10 pacienți cu depresie rezistentă la tratament, care și-au dat acordul pentru începerea tratamentului prin stimulare profundă a creierului. Participanții la studiu au efectuat o scanare PET (test de imagistica medicală cu sensibilitate crescută) înainte de procedură, iar ulterior la intervale de șase luni și un an. Opt dintre participanții la studiu au arătat un răspuns la tratament.

„Un răspuns la tratament înseamnă că depresia scade potențial cu cel puțin 50%. Pentru pacienții cu o formă severă de depresie, care nu răspunde la tratamentele obișnuite, o scădere la jumătate a simptomelor înseamnă o îmbunătățire semnificativă a calității vieții”, a spus co-autorul Joao de Quevedo, profesor în departamentul de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină McGovern.

sursa: Science Daily
foto: UTHealth Houston. Getty Images

Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
Deep brain stimulation to brain area linked to reward and motivation is potential therapy for treatment-resistant depression, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220819115034.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul modern al depresiei
  • Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
  • Antiinflamatoarele eficiente în tratarea depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum