Stimulatorul cerebral care poate încetini progresul bolii Alzheimer

©

Autor:

Stimulatorul cerebral care poate încetini progresul bolii Alzheimer
Stimularea cerebrală profundă este o tehnică prin care sunt implatate microfire în regiuni specifice din creier, pentru a transmite impulsuri electrice ușoare. Un astfel de sistem, numit și „pacemaker cerebral”, este cel de la compania Medtronic, utilizat în cadrul unui nou studiu la Universitatea din Ohio. Cercetarea sugerează că această tehnică ar putea fi eficientă în îmbunătățirea comportamentului și reducerea deficitului cognitiv la pacienții care suferă de boala Alzheimer.

În această primă etapă a studiului au fost incluși doar 3 subiecți, dar cercetarea sugerează că au fost observate rezultate rapide, promițătoare pentru cercetările următoare. Aceasta a arătat că acțiunea asupra rețelei lobului frontal a prezentat îmbunătățirea performanțelor cognitive și funcționale. Lobul frontal este responsabil de abilitatea de a rezolva probleme, de organizare și planificare, și prin stimularea acestei regiuni, declinul în cazul bolii Alzheimer pare a fi încetinit.

Faza 1 clinică are scopul de a demonstra și testa siguranța de utilizare a tratamentului, iar în cazul de față, acesta a fost bine tolerat de participanți, fără efecte adverse semnificative. După o perioadă de tratamente de cel puțin 18 luni, toți cei 3 subiecți au prezentat un declin mai puțin simptomatic decât grupul de control.

Așa cum menționează autorii studiului, sunt câteva soluții pentru îmbunătățirea memoriei, dispozitive și tratamente farmaceutice, dar nu există soluții pentru a le îmbunătăți pacienților capacitatea de gândire, de luare a deciziilor sau de creștere a abilității de atenție selectivă și evitare a surselor de distragere, abilități absolut necesare pentru efectuarea activităților obișnuite de zi cu zi.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Alzeimer’s Disease.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 01-01-2020 | creare: 07-02-2018 | Vizite: 856
Bibliografie
Brain pacemaker" could slow Alzheimer’s-related cognitive decline, link: https://newatlas.com/brain-pacemaker-electrical-stimulation-alzheimers/53192/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum