Probleme inghitire: nu pot sa inghit nici saliva

23-05-2013
Qaarl
Nu este medic/terapeut
Qaarl
Buna ziua. Acum cateva zile, cand eram la serviciu, m-a sunat cineva in timp ce luam masa. Dupa ce am raspuns, am observat ca nu mai pot sa inghit bolul alimentar, adica pur si simplu nu mai 'stiam' sa inghit. M-am speriat foarte tare, am inchis telefonul si am iesit afara sa ma plimb. Nu mai puteam sa inghit nici saliva, parca eram blocat. Dupa cateva minute mi-am mai revenit. Am reusit sa beau apa... si mai tarziu sa mai inghit putina mancare. Problema este ca si acum, dupa cateva zile, am ramas cu o teama, care uneori duce iar la blocarea inghitirii. Imi ramane bolul alimentar in gura, nu pot sa-l inghit si sunt obligat sa-l scuip. In majoritatea timpului pot sa mananc, dar am momente cand parca se declanseaza aceasta problema. Mentionez ca sunt hipertensiv si sufar de hipotiroidism, dar iau tratament. Am o nevralgie Arnold de multi ani si ma doare capul foarte des si puternic in zona cefei, partea dreapta. Nu stiu daca aceste simptome au legatura cu problema mea sau care ar fi cauza acestei senzatii. Traiesc mereu cu frica asta, ca la un momentdat nu o sa pot sa mai mananc.
6 comentarii
0
23-05-2013, ora 14:02
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
buna ziua, aţi trăit cel mai probabil un moment de anxietate puternică. Treceţi printr-o perioadă stresantă în acest moment? Simptomele fac parte din criteriile de diagnostic specifice atacului de panică, iar în acest moment aţi putea dezvolta o fobie de înghiţire.
Vă recomand urgent o intervenţie psihologică cognitivă şi comportamentală, online sau faţă-în-faţă.
Numai bine
0
23-05-2013, ora 18:00
razvyloco
Nu este medic/terapeut
razvyloco
Salut! Aceeasi problema am avut si eu in urma cu 5 luni! imi era foarte greu sa inghit chiar si propria mea saliva! acum dupa aproape 4 luni de tratament cu medicatie corspunzatoare am reusit sa imi revin partial! bineinteles ca am inceput sa am si atacuri de panica dupa momentul respectiv pe care l-am spus mai sus! iti recomand sa mergi sa consulti un medic psihiatru in problema asta si ai sa vezi ca o sa-ti revii!!! Pe calea asta tin sa le multumes sutelor de persoane care au postat pe romedic in legatura cu atacurile de panica si anxietatea! Va doresc tuturor, sa aveti incredere in voi si sa aveti multe multe momente de fericire!
0
24-05-2013, ora 10:46
Qaarl
Nu este medic/terapeut
Qaarl
Va multumesc mult pentru raspunsuri. O sa ma duc sa rezolv problema. Sanatate...
0
25-05-2013, ora 00:20
Qaarl
Nu este medic/terapeut
Qaarl
Domnule Doctor Andrei. Am perioade de anxietate de mult timp. Cred ca am o fobie de boala. Mereu imi gasesc cate ceva care sa ma sperie. Ba simt noduri in gat si ma gandesc ca cine stie ce am, ba ma trezesc tremurand dimineata fara niciun motiv de ma gandesc ca nu se opresc tremuraturile, ba vad niste pete luminoase de cateva fractiuni de secunda, ba ma simt slabit de de parca abia merg si abia pot sa-mi ridic mainile si iar ma gandesc ca cine stie ce am, m-au luat ameteli care au durat zile intregi, am si o subfebrilitate de cativa ani, analize tot fac si majoritatea ies in limite normale, am fost la ORL, la Cardiologie, la dermatologie, pentru ca am si probleme cu pielea si imi aparuse si o escrescenta pe care a trebuit s-o taie de acolo cu electrocauterul. Am facut endoscopie, am facut radiografie, am facut tomografie craniana, ecografii si toate au iesit bine. Nu perfecte, dar bine. M-am saturat si de atatea controale. Viata mea a fost una foarte stresanta in familie, cu atacuri de panica repetate si tot asa. Am momente cand sperii la orice pocnitura sau sunet mai strident. Orice modificare pe care o sesizez la corpul meu mi se pare ciudata si exagerez si tot asa. De cativa ani ma tot lupt cu simptomele astea. Iau o gramada de pastile si tot degeaba. Tensiunea nu-mi scade... si mai este si oscilanta... anxios sunt si acasa si la serviciu... Foarte rar ma linistesc. Cei din jurul meu imi spun ca nu am nimic, numai eu cred ca cine stie ce boli am si ca nu o sa imi mai treaca. Ce sa mai zic... ma simt foarte rau. Cred ca am luat-o razna...
0
27-05-2013, ora 08:07
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Buna ziua,
Înţeleg că aţi avut o viaţă mai dificilă din punct de vedere medical, dar asta nu înseamnă că "aţi luat-o razna". Este normal să dezvoltăm reacţii de genul acesta în situaţii intense de stres dar simptomele nu se tratează doar prin medicaţie. Personal vă recomand o terapie psihologică online sau faţă în faţă.
0
14-09-2022, ora 10:33
Userniu
Nu este medic/terapeut
Userniu
Buna ziua. Acum cateva saptamani am iesit positive la testul Covid. De atunci am ramas cu o problema. Nu pot inghiti saliva, parca am ceva mereu in gat, uneori e atat de puternic ca imj taie respiratia. Nu mai stiu ce sa fac. Sunt si insarcinata in 7 saptamani.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea drogurilor sintetice din salivă cu ajutorul unui test de salivă
  •