Accese lungi de strănut - normal sau patologic?

©

Autor:

Accese lungi de strănut - normal sau patologic?

Strănutul este o reacție normală a organismului și o încercare prin care corpul încearcă să scape de iritanții din nas și din gât.
De obicei, strănutul apare atunci când o particulă străină sau un stimulent extern ajunge în mucoasa nazală. Acest lucru declanșează eliberarea de histamine, care irită celulele nervoase din nas, motiv pentru care apare strănutul.

Cu toate acestea, accesele lungi de strănut pot indica anumite probleme de sănătate, cărora ar trebui să le acorzi atenție. Așadar, în momentul în care strănuți de mai multe ori, te confrunți cu iritanți care persistă, o situație prezentă, mai ales, în cazul alergiilor. În plus, persoanele care au accese lungi de strănut indică incapacitatea de a elimina iritanții. Acesta este cazul dacă încerci să-ți freci sau să-ți sufli nasul, în încercarea de a scăpa de ceea ce te deranjează.

Alergii

Cea mai evidentă cauză a strănutului o reprezintă alergenii. Dacă strănutul este însoțit și de alte simptome clasice precum secreții nazale, congestia și mâncărimea ochilor, mai ales dacă ești în aer liber sau în compania unui animal de companie, atunci, cel mai probabil, ai o alergie.

Infecția sinusurilor

Atât alergiile, cât și răcelile se pot transforma în sinuzită, o infecție care provoacă umflarea sinusurilor. Simptomele includ picurare postnazală, presiune însoțită de durere la nivelul feței, tuse, febră și oboseală, în conformitate cu American College of Allergy, Asthma & Immunology. (1)

Din fericire, majoritatea infecțiilor sinusale sunt de obicei virale și te vei simți mai bine într-o săptămână. Dar, dacă infecțiile sinusurilor continuă să reapară sau sunt asociate cu simptome de alergie, precum nas care curge sau strănut cronic, există șansa ca alergiile să fie principala cauză a infecțiilor sinusale. Tratarea cauzei de bază - în acest caz, alergiile - te va ajuta să te simți mai bine.

Polipi nazali

Aceștia pot duce la strănut, oboseală, secreții nazale și un simț diminuat al gustului sau al mirosului. Aceste simptome sunt asemănătoare cu cele ale alergiilor. Medicul va diagnostica polipii prin intermediul unui examen fizic și va recomanda medicamente precum steroizii nazali care pot reduce strănutul și îți vor permite să respiri mai ușor.

Ceață și fum

Poluarea exterioară poate declanșa strănutul, deoarece particulele minuscule ale poluanților pot fi ușor aspirate în cavitatea nazală. Poluarea aerului determină producerea de alergeni puternici, care pot agrava simptomele sau pot provoca noi alergii, subliniază cercetările preliminare din 2015, prezentate în cadrul unei reuniuni American Chemical Society. (2)

Ventilează încăperea

Dacă nu există un flux de aer curat în locuință, este dificil să scapi de poluanții din aerul interior, ceea ce poate duce la strănut. Nivelurile de poluanți din aerul interior pot fi de 100 de ori mai mari decât cei din exterior, conform U.S. Centers for Disease Control and Prevention. (3)

De asemenea, petreci 90% din timp în interiorul casei tale, motiv pentru care ai un risc mai mare să fii expus la poluanți precum fumul de țigară sau mucegaiul. Descoperirea și remedierea problemelor de bază este un pas important în îmbunătățirea calității aerului din casa ta. La fel este o ventilație adecvată.

Soarele

Luminile puternice declanșează reflexul de strănut. Un studiu german din 2017 subliniază că 57% din populația țării va strănuta atunci când privește soarele sau luminile intense. (4)

Medicamente

Un efect secundar al unor medicamente (cum ar fi beta-blocante sau chiar AINS) este strănutul. Anumite medicamente pot duce la răspunsuri nervoase ciudate, ceea ce te face să strănuți. Așadar, dacă tocmai ai început administrarea unui nou medicament și observi că accesele tale de strănut au devenit mai dese sau mai lungi, discută cu medicul și asigură-te că acesta nu este unul dintre efectele secundare.

Folosești un corticosteroid nazal

În mod ciudat, același medicament folosit pentru tratarea alergiilor are și un efect secundar: strănutul. Spray-ul reduce umflarea și uscarea pasajele nazale, însă, dacă observi că provoacă și o senzație de iritație sau mici înțepături la nivelul cavității nazale sau a gâtului este indicat să nu îl mai utilizezi.


Data actualizare: 11-10-2019 | creare: 11-10-2019 | Vizite: 2822
Bibliografie
1. Sinus Infection. Url: https://acaai.org/allergies/types/sinus-infection
2. American Chemical Society: “Air pollutants could boost potency of common airborne allergens.”
3. Chapter 5: Indoor Air Pollutants and Toxic Materials. Url: https://www.cdc.gov/nceh/publications/books/housing/cha05.htm
4. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology: “Investigations on the prevalence of the photo-induced sneezing reflex in the German population, a representative cross-sectional study.”
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce strănuți când te uiți la soare?
  • Ce ne face să strănutăm?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum