Care sunt strategiile parentale eficiente în reducerea comportamentului negativ la copil?

©

Autor:

Care sunt strategiile parentale eficiente în reducerea comportamentului negativ la copil?
Majoritatea programelor de educație pentru părinți au ca obiectiv să-i învețe pe aceștia cum să reducă comportamentele nedorite la copii. Un nou studiu a analizat 150 dintre aceste programe și a găsit diferențe între strategiile eficiente, în funcție de faptul dacă copiii prezentau deja probleme grave de comportament.
Analiza a fost desfășurată de cercetătorii de la universitățile din Amsterdam, Cardiff, Oxford și Utrecht, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Child Development.

Au fost studiate 156 de cercetări privind eficiența programelor de parenting pentru reducerea comportamentelor perturbatoare la copiii de 2-10 ani. Acestea au implicat peste 15.000 de familii din 20 de țări, provenind din medii socio-economice diverse. O parte din programe au predat doar strategii de gestionare a comportamentelor, iar cealaltă parte îmbinau aceste strategii cu strategii de întărire a legăturii cu copilul. Astfel, cercetătorii au reușit să observe diferențele dintre eficiența celor două tipuri de programe.

  • Comportamentul perturbator grav a fost definit ca acel comportament necooperant și ostil, incluzând accese de furie (temper tantrum), contrazicerea excesivă a părinților și încercări intenționate de a irita sau supăra adulții.
  • Strategiile de gestionare a comportamentelor nedorite au inclus lauda cu scopul de a inmulți comportamentele dorite și consecințele negative (cum este pauza - timeout) pentru a reduce comportamentele negative.
  • Strategiile de întărire a relației cu copilul au inclus încurajarea părinților să fie mai atenți la nevoile copilului.

Autorii au observat că, în momentul în care comportamentul perturbator era deja prezent, combinația între strategii de gestionare a comportamentelor și strategii de conexiune cu copilul a fost mai eficientă decât doar strategiile de reducere a comportamentelor negative. Pe de altă parte, atunci când comportamentul copilului nu era deja o problemă, combinația între cele două tipuri de strategii nu s-a dovedit a fi mai eficientă decât doar educarea părinților despre gestionarea comportamentelor nedorite.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-03-2018 | creare: 21-03-2018 | Vizite: 1489
Bibliografie
Effective parenting strategies to reduce disruptive behavior in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084344.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stilul parental ce ar putea preveni apariția tulburărilor de anxietate la copii
  • Și tu îți liniștești copilul cu mâncare? Află cum influențează stilul de parenting și temperamentul copilului greutatea
  • Ce faci când copilul tău spune „Nu vreau” (atitudine și strategii)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum