Ce faci când copilul tău spune „Nu vreau” (atitudine și strategii)

©

Autor:

Ce faci când copilul tău spune „Nu vreau” (atitudine și strategii)

Ca părinți sau adulți care lucrează cu copiii, există momente când ne așteptăm să convingem copiii să facă lucruri pe care nu doresc să le facă. Am dori să facă parte dintr-un cor, să nu mai folosească gadgeturile sau să-și facă temele la timp. În timp ce unii copii se pot supune ușor acestor așteptări, alții pot opune rezistență și pot manifesta un comportament inadecvat.

Copiii care refuză în mod constant să facă ceea ce li se spune pot provoca destul de multă frustrare pentru adulți, iar lucrurile se pot înrăutăți, în funcție de modul în care astfel de situații sunt gestionate.

Adevăratul motiv pentru care copiii spun „nu”

Când un copil refuză să facă ceea ce îi ceri, există motive ascunse. Copiii nu spun în mod deliberat ceea ce îi supără. Când spun nu, este pentru că sentimentele și emoțiile le-au copleșit capacitatea de a gândi și de a coopera. Refuzul lor de a face ceva este un semnal că este necesară atenția suplimentară asupra subiectului. (1)

Strategii

Rămâi calm

Când încerci să ajuți copiii să facă lucrurile pe care doresc să le evite, primul și cel mai important obiectiv pe care trebuie să-l ai în vedere este să rămâi calm. Acest lucru înseamnă că eviți să strigi sau să faci observații sarcastice. Păstrează un ton calm și ferm al vocii. Obiectivul tău este să fii un model pentru copilul tău și al modului în care dorești ca acesta să se comporte în astfel de situații.

Apropie-te

Cel mai bine este să te apropii de copil înainte de a-i adresa cererea. În cazul copiilor mici, coboară la nivelul ochilor lor și stabilește mai întâi apropierea fizică, luând mâna lor în a ta.

Exprimă empatie reală și acceptarea sentimentelor lor

Copilul trebuie să știe că tu ești conștient de emoțiile lui atunci când se simte supărat, frustrat sau orice altă emoție pe care o exprimă. Permite-le să aibă orice fel de sentimente, fără să simtă că trebuie să-ți facă pe plac sau să se simtă fericiți cu privire la ceea ce tu te aștepți ca ei să facă. Spune-le că înțelegi cum se simt și că toți trebuie să facem lucruri pe care nu vrem să le facem, astfel încât să puteți relaționa. (2)

Fii hotărât

Este foarte important să-i spui copilului tău exact ceea ce trebuie să facă, în loc să-i ceri să o facă. Există o mare diferență între a spune „e timpul să îți scoți hainele” și „poți să îți scoți hainele?”. De cele mai multe ori trebuie să le spunem care sunt așteptările noastre de la ei.

Fii clar

Afirmă clar ce trebuie să facă copilul tău, în cel mai scurt și simplu mod posibil. Nu este un moment pentru solicitări sau explicații îndelungate. Unii copii se descurcă mai bine atunci când le scrii ceea ce trebuie să facă.

Fii clar cu privire la consecințe

De asemenea, este important să precizezi în mod clar care vor fi consecințele dacă copilul tău nu îndeplinește ceea ce i-ai spus să facă. Poți crește probabilitatea prin utilizarea unor consecințe naturale. De exemplu, de îndată ce au făcut duș și se pregătesc de somn pot avea o gustare și le poți citi o poveste. Consecința firească a nerespectării așteptărilor de a face duș și de a se pregăti pentru pat este că nu vor primi gustări sau nu le vei citi nicio poveste.

 

Utilizează consecințe care au sens și într-un mod clar astfel încât copilul să știe la ce să se aștepte.

Evită luptele de putere

Ține minte că tu poți controla modul în care te comporți, dar nu poți controla modul în care copilul tău va reacționa. Stabilește posibilele opțiuni referitoare la ceea ce tu vrei să se întâmple și la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă copilul face o alegere diferită. Atunci, ei vor trebui să aleagă.

 

Cel mai important este să fii clar despre ceea ce vei face, pentru că aceasta este partea pe care o poți controla. Dacă copilul nu acționează conform așteptărilor tale, pur și simplu apelează la consecințe. (3)

Fii consecvent

Copiii trebuie să știe că, în calitate de părinți, vom face mereu ceea ce spunem că vom face. Nimic nu creează mai multă anxietate pentru un copil și dăunează mai mult relației voastre, decât atunci când ești inconsecvent. Copiii trebuie să știe că ceea ce le spui este adevărul. Dacă declari o consecință, apelează la ea dacă copilul alege să nu facă ceea ce te aștepți să facă.

Evită emoțiile negative

Încearcă să nu permiți cuvintelor, emoțiilor sau comportamentului copilului să te facă să te simți rău în legătură cu postura ta de părinte sau cu relația pe care o ai cu ei. Copiii pot spune lucruri dureroase atunci când sunt supărați. Păstrează-ți atenția asupra lucrurilor pe care i-ai spus să le facă și încearcă să ignori lucrurile negative pe care aceștia le spun.

Concentrează-te asupra situației actuale

Evită să aduci în discuție comportamentele sau problemele din trecut, deoarece acest lucru va provoca mai multe probleme și va duce la escaladarea emoțiilor.


Punerea în aplicare a acestor sfaturi te ajută să-i convingi pe copii să facă lucrurile pe care te aștepți să le facă și să consolidezi relația cu copilul tău. Scopul nu este acela de a ajunge în punctul în care copiii fac tot ceea ce li se spune, fără a se plânge, dar, poți controla aceste situații cu mai multă ușurință și mai puțin dramatism.


Data actualizare: 25-07-2019 | creare: 25-07-2019 | Vizite: 3570
Bibliografie
1. “i don’t want to!” holding an expectation when your child refuses. Url: https://www.handinhandparenting.org/2019/01/setting-limits-with-a-child-that-refuses/
2. Good communication with children involves listening well and talking in ways that encourage your child to listen to you. It’s like any other skill – you get better with practice.Url: https://raisingchildren.net.au/toddlers/connecting-communicating/communicating/communicating-well-with-children
3. A Meta-Analysis of the Effectiveness of the “But You Are Free” Compliance-Gaining Technique. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10510974.2012.727941
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul supradotat
  • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
  • Lectura în dezvoltarea copilului școlar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum