Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?

©

Autor:

Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
Se vorbește mult în ultima vreme despre dependența copiilor de smartphone și internet, dar cum rămâne cu dependența părinților de gadget-uri și cum afectează aceasta interacțiunea și relația dintre părinți și copii?

Jocurile pe smartphone, tabletă sau calculator de la vârste fragede, în detrimentul interacțiunii și a dialogului dintre părinți și copii, tot mai mulți părinți cu ochii fixați în telefoane acasă, pe stradă sau în mijloacele de transport alături de copii care par neglijați sau ignorați deseori, denotând o „prezență absentă”, copii lăsați la televizor sau pe internet un timp îndelungat în timp ce părinții sunt distrași de activități similare: sunt episoade din ce în ce mai frecvente, ce indică o folosire abuzivă a tehnologiei în defavoarea interacțiunii cu cei mici.

Un studiu publicat în jurnalul Child Development trage un semnal de alarmă privind modul în care părinții utilizează tehnologia, adicția părinților de smartphone și care sunt efectele asupra comportamentului copiilor.

Concluzia studiului este că atunci când tehnologia întrerupe interacțiunea dintre părinți și copii, fenomen numit în engleză „technoference”, crește predispoziția copilului la un comportament negativ.

La studiu au participat 170 grupuri de părinți (ambii părinți) ai căror copii aveau vârsta medie de 3 ani. Un procent de 48% dintre părinții incluși în studiu au recunoscut reducerea interacțiunii zilnice cu cei mici din cauza tehnologiei, iar cercetătorii menționează că aceste episoade sunt corelate cu un comportament al celor mici mai înclinat spre scâncete frecvente, bosumflare, agitație, insomnii, frustrări și tantrum-uri sau accese de furie.

Dependența părinților de smartphone și verificarea obsesivă a telefonului încurajează și dependența copiilor de tehnologie, limitează interacțiunea și comunicarea dintre părinți și copii, lucru ce poate genera comportamente negative. Acest lucru crește și riscul de stres sau depresie în rândul copiilor, afectează nivelul de educație și rezultatele la școală, afectează negativ calitatea co-parenting-ului (relația părinților în creșterea copilului), favorizează suprasensibilitatea copilului, stările de iritabilitate, hiperactivitatea și nervozitatea.

Autorii studiului menționează că este prea devreme pentru a trage niște concluzii radicale, dar rezultatele cercetării aduc informații importante privind asocierea dintre utilizarea tehnologiei și relațiile disfuncționale dintre părinți și copii.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 14-06-2017 | creare: 14-06-2017 | Vizite: 1533
Bibliografie
Do children act out because parents check their smartphones too often?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317639.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne-au schimbat rețelele de socializare?
  • Dependența de gadget-uri
  • Dependenţa de pornografie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum