Și tu îți liniștești copilul cu mâncare? Află cum influențează stilul de parenting și temperamentul copilului greutatea

©

Autor:

Și tu îți liniștești copilul cu mâncare? Află cum influențează stilul de parenting și temperamentul copilului greutatea
Pentru unii copii, atunci când sunt agitați, a le oferi o gustare preferată pentru a-i liniști constituie o strategie care nu dă greș. Această practică de hrănire însă ar putea favoriza creșterea în greutate la copiii cu temperament coleric, potrivit unui studiu publicat recent în International Journal of Obesity.

Cercetătorii au analizat temperamentul la sugarii de 6 luni și modul în care cele 160 de mame participante la studiu reușeau să îi calmeze atunci când deveneau agitați și plângeau.

Atunci când investigatorii au revenit după un an au remarcat în rândul copiilor care s-au liniștit după ce au primit mâncare au câștigat semnificativ în greutate. Acest rezultat a fost valabil doar pentru copiii cu temperament coleric, caracterizați drept dinamici, agitați, nerăbdători, curioși, atrași mereu de lucruri și oameni noi.

Efectul de creștere în greutate nu a fost observat la copiii care nu erau colerici și care au fost calmați cu mâncare, nici la copiii la care mamele au folosit strategii non-alimentare pentru a-i liniști.

Rezultatele studiului sunt un exemplu al modului în care temperamentul copilului influențează stilul de parentig al părinților. Dacă părinții observă reacția pozitivă la copii atunci când le oferă mâncare pentru a-i liniști, vor apela țintit la această metodă laa nevoie, mai ales dacă este singura modalitate care funcționează pentru a-i calma.

Influența părinților asupra comportamentului alimentar la copii. 

Copiii colerici se plictisesc repede, fiind mereu în căutare de ceva nou pentru a le capta atenția. Dacă aceștia primesc alimente pentru a-i distrage atunci când sunt plictisiți, în mod repetat astfel încât să se construiasă o conexiune, aceștia vor apela la mâncare ori de câte ori vor resimți plictiseala sau alte situații care pot genera disconfort, pentru a obține starea de bine consecutivă consumului de alimente.

Deoarece aportul alimentar nu se asociază foamei fiziologice, care apare în cazul deficitului energetic, copiii consumă alimente în exces doar pentru că nu au altceva de făcut interesant sau la fel de plăcut. Consumul de alimente care depășește nevoile nutriționale și energetice ale copilului predispun micuții la tulburări de greutate și comportamente alimentare maladaptative (mâncatul emoțional).

Cynthia Stifter, profesor de psihologie, afirmă că rezultatele studiului ar putea sta la baza unor strategii de educare a părinților cu privire la practicile de hrănire și interaacțiune cu sugarii și copiii mici pentru a preveni obezitatea și tulburările alimentare, în primul rând cum să nu răspundă cu alimente la sentimentele și reacțiile copiilor, în absența senzației de foame.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-04-2022 | creare: 21-03-2018 | Vizite: 862
Bibliografie
Parenting and personality work together to affect baby's weight gain, link:https://medicalxpress.com/news/2018-03-parenting-personality-affect-baby-weight.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce faci când copilul tău spune „Nu vreau” (atitudine și strategii)
  • Practicile agresive de educare, mai frecvente în timpul pandemiei COVID-19
  • Strategiile de parenting predate la prima naștere pot fi eficiente și pentru a doua naștere, fără o intervenție suplimentară
  •