Stresul cronic și cancerul: expunerea la stres pe termen lung crește riscul de mortalitate din cauza cancerului

©

Autor:

Stresul cronic și cancerul: expunerea la stres pe termen lung crește riscul de mortalitate din cauza cancerului
Persoanele care au suferit de stres cronic pentru o lungă perioadă de timp prezintă un risc mai mare de a muri din cauza cancerului, potrivit concluziilor unui nou studiu, realizat de cercetători de Colegiul Medical din Georgia. Efectele cumulate ale stresului în timp, ce determină uzura organismului, reprezintă o cauză a unei game largi de alte afecțiuni severe.
Cercetătorii, conduși de către Justin Xavier Moore, medic epidemiolog la Colegiul Medical din Georgia și principal autor al studiului, au efectuat o analiză retrospectivă ce a inclus date biologice colectate de la peste 41.000 de persoane, ce au participat la sondajul național NHANES între anii 1988 și 2019. Folosind informații cu privire la indicele de masă corporală, tensiunea arterială, colesterolul total sau hemoglobina A1C, printre altele, cercetătorii au determinat nivelul de uzură al corpului fiecărui participant.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au confruntat cu stresul cronic pentru perioade lungi de timp și care au avut un nivel ridicat de uzură al corpului, aveau șanse de 2,4 ori mai mari de a muri din cauza cancerului, comparativ cu cei cu un nivel redus de uzură al corpului. Asocierea a rămas consistentă chiar și după ce au fost luați în considerare anumiți factori care ar fi putut influența rezultatele, precum sexul, vârsta, rasa sau nivelul de educație.

La nivel global, cancerul cauzează anual aproximativ 10 milioane de decese, reprezentând a doua cea mai frecventă cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Doar în SUA, anual sunt înregistrate peste jumătate de milion de decese și aproape două milioane de noi cazuri de îmbolnăvire cu cancer. În România, anual sunt înregistrate peste 50.000 de decese atribuite cancerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-09-2023 | creare: 10-10-2022 | Vizite: 561
Bibliografie
Wear and tear from lifelong stress can increase cancer mortality, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221006092328.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Stresul social produce modificări inclusiv la nivelul microflorei intestinale
  • Te gândești excesiv la evenimentele stresante din trecut? Află cum te poate afecta comportamentul un deceniu mai târziu
  • Inhibarea unui receptor cerebral ar putea reduce nivelurile de stres cronic
  •