Senzația de sete și urina închisă la culoare, potențiale simptome ale cancerului pancreatic

©

Autor:

Senzația de sete și urina închisă la culoare, potențiale simptome ale cancerului pancreatic
Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie au identificat o serie de simptome asociate cu cancerul pancreatic, inclusiv două simptome necunoscute anterior: senzație de sete și urina închisă la culoare. Studiul a confirmat alte 21 de semne de cancer pancreatic și a arătat că pacienții au adesea unele simptome ale bolii cu până la un an înaintea diagnosticului și alte simptome alarmante cu trei luni înainte de diagnosticare.
Studiul s-a bazat pe datele obținute de la peste 24.000 de pacienți diagnosticați cu cancer pancreatic în Anglia între 2000 și 2017. Cercetătorii au analizat simptomele pacienților în diferite momente înainte de a fi diagnosticați cu cancer și le-au comparat cu simptomele altor pacienți care nu au fost diagnosticați cu cancer pancreatic.

Îngălbenirea pielii (icter) și sângerarea la nivelul stomacului sau intestinului au fost cele două simptome grave asociate cel mai frecvent cu adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), cel mai frecvent tip de cancer pancreatic și cu neoplasmele neuroendocrine pancreatice (PNEN), o formă mai rară de cancer pancreatic. În plus, cercetătorii au identificat setea și urina întunecată ca simptome necunoscute anterior pentru PDAC.

Cercetarea actuală a găsit 23 de simptome legate de diagnosticul PDAC (îngălbenirea pielii, sângerare la nivelul stomacului sau intestinului, probleme la înghițire, diaree, modificarea obiceiurilor intestinale, vărsături, indigestie, dureri abdominale, mase abdominale, pierdere în greutate, constipație, grăsime în scaun, umflare abdominală, greață, flatulență, arsuri stomacale, febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, mâncărime, dureri de spate, sete și urină întunecată).

În timp ce majoritatea simptomelor nu sunt specifice cancerului pancreatic și s-ar putea datora altor afecțiuni benigne, cercetătorii au descoperit că pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic aveau șanse mai mari de a prezenta unele dintre aceste simptome nespecifice cu un an înainte de diagnostic. Aceste rezultate ar putea fi acum utilizate pentru a actualiza QCancer, un model de predicție a riscului care a fost creat din baza de date QResearch pentru a ajuta medicii de familie să identifice pacienții cu risc ridicat pentru teste suplimentare pentru a diagnostica cancerul.

Cercetătorii speră că descoperirile lor ar putea îmbunătăți supraviețuirea, ajutând medicii de familie să diagnosticheze boala mai devreme, mai ales atunci când pacienții prezintă mai multe simptome aparent nespecifice. Cancerul pancreatic, adesea diagnosticat într-o fază avansată, are cea mai scăzută supraviețuire dintre toate tipurile de cancer obișnuite, cu o supraviețuire la cinci ani de aproximativ 7% în Marea Britanie. Un diagnostic pus mai devreme ar putea ajuta pacienții cu cancer pancreatic să își crească considerabil șansele de supraviețuire.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-11-2021 | creare: 12-11-2021 | Vizite: 937
Bibliografie
New symptoms identified that could help doctors diagnose pancreatic cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211108081631.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este relația între diabet și cancerul pancreatic?
  • Descoperire medicală care împiedică răspândirea cancerului pancreatic
  • De ce sunt anumite medicamente utilizate împotriva cancerului pancreatic mai eficiente decât altele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum