Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului

©

Autor:

Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului
Un studiu desfășurat de Iowa State University se numără printre primele cercetări care dezvăluie consecințele permiterii copiilor de a avea în cameră un televizor sau o consolă de jocuri.

Potrivit autorului principal, profesorul în psihologie Douglas Gentile, indiferent de locul în care este amplasat dispozitivul, copiii care au un televizor sau un computer în dormitor citesc mai puțin, dorm mai puțin, participă la mai puține activități, efectele desfășurându-se în lanț. Prin urmare, acești copii au rezultate școlare mai slabe și sunt mai predispuși la obezitate și dependență de jocuri video.

Cercetătorii au urmărit efectele prezenței unui televizor sau computer în camera copilului timp de șase luni până la doi ani. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Developmental Psychology.

Există mai multe studii care urmăresc schimbările în perioada de timp petrecută de copii în fața ecranului și se pare că numărul de ore se află în creștere, apropiindu-se de 60 de ore pe săptămână. Studiile naționale din SUA au arătat că mai mult de 40% dintre copiii de 4-6 ani au televizor în dormitor și o mare majoritate a copiilor de peste 8 ani au televizor sau consolă de jocuri în propria cameră.

Nu există o legătură directă între prezența televizorului în dormitorul copilului și notele proaste la școală, însă copilul petrece mai mult timp în fața ecranului în detrimentul timpului alocat cititului sau studiului. De asemenea, rezultatele cercetărilor au arătat o asociere între creșterea timpului petrecut în fața ecranului și indicele corporal mai ridicat, agresiunea fizică și simptomele de dependență de jocuri.

„Știm din cercetările privind adicția că principalul factor predictor al dependenței este accesul. Nu poți fi dependent de jocuri dacă nu ai unde să joci. Accesul reprezintă o poartă spre o gamă largă de efecte, atât pozitive, cât și negative”, a declarat Gentile.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 28-09-2017 | creare: 28-09-2017 | Vizite: 1125
Bibliografie
School, health and behavior suffer when children have TV, video games in bedroom, link: https://medicalxpress.com/news/2017-09-school-health-behavior-children-tv.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul supradotat
  • Dependența de jocuri video
  • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum