Suplimentarea cu taurină ar putea reduce riscul de sindrom metabolic

©

Autor:

Suplimentarea cu taurină ar putea reduce riscul de sindrom metabolic
Studiul publicat în jurnalul Nutrition & Diabetes a investigat impactul suplimentării cu taurină asupra sindromului metabolic, un complex de afecțiuni ce include obezitatea abdominală, hipertensiunea, hiperglicemia, hipertrigliceridemia și valorile scăzute ale lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL). Prin analiza meta a studiilor clinice randomizate, cercetătorii au evaluat eficacitatea taurinei în reducerea factorilor de risc asociati cu sindromul metabolic în populația generală.
Cercetarea a implicat revizuirea bazelor de date precum PubMed, Embase, Cochrane CENTRAL, ClinicalTrials.gov și Web of Science, cu un accent pe criteriile diagnostice ale sindromului metabolic, analizând parametri precum presiunea arterială sistolică și diastolică, glicemia de post, HDL și trigliceridele. Suplimentarea cu taurină a fost comparată cu alte terapii, iar rezultatele au fost evaluate înainte și după intervenție.

Analiza meta-regresiilor a indicat asociații dependente de doză ale taurinei în scăderea parametrilor sindromului metabolic. Taurina a redus semnificativ presiunea arterială sistolică, glicemia de post și nivelurile de trigliceride, însă nu a avut un impact semnificativ asupra HDL. Nu au fost raportate efecte secundare notabile comparativ cu grupurile de control. De asemenea, s-a constatat că taurina poate îmbunătăți controlul glicemic și sănătatea cardiovasculară, sugerând utilizarea acesteia ca tratament suplimentar pentru sindromul metabolic.

Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe identificarea dozei optime și duratei terapiei cu taurină, în special pentru grupurile predispuse la sindrom metabolic, pentru a sprijini elaborarea unor ghiduri clinice pentru utilizarea taurinei ca nutraceutic în prevenirea și tratamentul sindromului metabolic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-05-2024 | creare: 21-05-2024 | Vizite: 151
Bibliografie
Taurine supplementation shows promise in reducing metabolic syndrome risk factors, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Taurine-supplementation-shows-promise-in-reducing-metabolic-syndrome-risk-factors-study-finds.aspx

Image by MART PRODUCTION on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Îndulcitorii non-calorici și riscul de sindrom metabolic
  • O pierdere mai mare în greutate influențează pozitiv sănătatea metabolică
  •