Suplimentele cu cetone folosite de atleți ar putea să le afecteze performanțele

©

Autor:

Suplimentele cu cetone folosite de atleți ar putea să le afecteze performanțele
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea McMaster arată că suplementele pe bază de cetone, folosite de atleți pentru sporirea performanțelor sportive, ar putea să le dăuneze în sensul diminuării capacităților fizice. Conform oamenilor de știință, studiile anterioare au avut rezultate contradictorii referitoare la beneficiile aduse de acestea, astfel că unele au raportat îmbunătățiri ale performanțelor, în timp ce altele nu au relevat niciun efect sau au constatat opusul.

Martin Gibala, prim-autor al studiului și profesor la Departamentul de Kinesiologie al universității canadiene, afirmă că unul dintre fundamentele utilizării cetonelor de către atleți este posibilitatea de utilizare a acestora drept sursă de energie pentru organism, reprezentând astfel o alternativă la carbohidrați sau la lipide, cu un efect global de îmbunătățire a rezistenței în timpul sportului. Cu toate acestea, autorul explică faptul că rezultatele studiului curent caracterizează această ipoteză drept falsă, sugerând că aceste efecte nu sunt reale.

Studiul a fost realizat prin evaluarea capacităților sportive a unor atleți ce au realizat exerciții de ciclism timp de minimum cinci ore pe săptămână în fiecare zi. Acesta a constat în două părți ce au diferit prin băuturile pe care atleții le consumau cu 20 de minute înainte de antrenamentele ce echivalau unui circuit de 40 de kilometri, una din variante fiind reprezentată de un supliment pe bază de cetone, iar cealaltă de placebo, ce a avut un gust similar.

Devin McCarthy, autor al studiului și student la universitate, afirmă că principala constatare a lucrării a fost reprezentată de faptul că atleții care au consumat înaintea ciclismului băuturile pe bază de cetone au înregistrat performanțe mai slabe decât cei care au băut anterior acestora placebo. Rezultatele sunt în concordanță cu descoperirile din cadrul unor studii anterioare ce au determinat faptul că suplimentele pe vază de cetone cresc nivelurile de stres asupra aparatelor cardiovascular și respirator și, prin urmare, obosesc organismul mai repede decât alte lichide.

În continuare, autorii menționează că doresc să analizeze calitativ impactul pe care cetonele le au asupra sportivilor, prin dozarea acestora în băuturile administrate participanților, astfel încât să determine dacă efectele sunt dependente de doză și de intensitatea exercițiilor fiice și să identifice posibilele mecanisme ce stau la baza acestor efecte inhibitoare ale performanței.

Data actualizare: 26-06-2023 | creare: 26-06-2023 | Vizite: 297
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum