Predicţia demenţei înainte de debut cu ajutorul inteligenţei artificiale

©

Autor:

Predicţia demenţei  înainte de debut cu ajutorul inteligenţei artificiale
Un algoritm de calcul al probabilităţii unei persoane de a dezvolta demenţa înainte ca boala să se instaleze a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Douglas Mental Health University Institute's Translational Neuroimaging Laboratory.

Acest algoritm foloseşte inteligenţa artificială pentru a recunoaşte semnalele demenţei cu aproximativ doi ani înainte ca boala să debuteze, pe baza scanării PET a unui singur amiloid, o proteină specifică de la nivelul creierului celor care au boala Alzheimer.

În lumea medicală se cunoaşte de mult timp faptul că se acumulează depozite de amiloid la nivelul creierului celor cu un declin cognitiv mediu, un deficit care a fost asociat cu demenţa. Însă chiar dacă această acumulare începe cu decenii înainte ca demenţa să se instaleze, această proteină nu a putut fi până acum folosită ca biomarker a demenţei, pentru că nu toţi pacienţii ajung în final să dezvolte boala.

În cercetarea de faţă, autorii au folosit datele oferite de un studiu global privind examinările clinice şi imagistice ale pacienţilor voluntari, pe baza acestora dezvoltând algoritmul de predicţie, care a dovedit o precizie de 84% a algoritmului înainte de apariţia simptomelor.

Cercetările oamenilor de ştiinţă continuă pentru a identifica alţi biomarkeri ai demenţei care ar putea fi introduşi în algoritm, în vederea creşterii capacităţii de predicţie.

Cercetătorii speră că această unealtă va îmbunătăţi abordarea acestor pacienţi de către medici şi va ajuta la găsirea unui tratament pentru boala Alzheimer. Momentan algoritmul nu este disponibil pentru utilizare, necesitând încă teste pentru validare.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neurobiology of Aging.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-11-2021 | creare: 23-08-2017 | Vizite: 1156
Bibliografie
Artificial intelligence predicts dementia before onset of symptoms, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-artificial-intelligence-dementia-onset-symptoms.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •