Tehnologie inovativă ce poate preveni cicatricile provocate de arsuri

©

Autor:

Tehnologie inovativă ce poate preveni cicatricile provocate de arsuri
Un grup de cercetători de la universitățile Tel Aviv și Harvard au proiectat o nouă metodă neinvazivă de prevenire a cicatricilor formate după vindecarea arsurilor - țesut hipertrofic cauzat de cantități excesive de colagen. Studiul a fost publicat în revista Journal of Investigative Dermatology.

Potrivit OMS, 10% din decesele accidentale sunt cauzate de arsuri, însă cei care supraviețuiesc distrugerii țesuturilor trebuie să parcurgă un drum nesfârșit spre recuperare. Cicatricile rămase ridică probleme fizice, psihice și sociale pe tot restul vieții.

Echipa de cercetători a dezvoltat o tehnologie numită electroporație parțial ireversibilă (pIRE), care folosește câmpurile electrice non-termale de înalt voltaj și pulsate la microsecundă pentru a controla răspunsul natural al corpului la traumatism - proliferarea celulelor de colagen ce produce cicatrizarea permanentă la locul rănii. Această tehnică distruge parțial celulele de colagen din rană, cu câmpuri electrice scurte pulsate. Dificultatea a constat în găsirea unui echilibru delicat, astfel încât să nu se creeze o nouă rană sau o „supravindecare” pe rana existentă, având învedere că cicatricile reprezintă modul natural de vindecare folosit de organism.

Cercetătorii au tratat plăgile arse la cobai în cinci ședințe de terapie de-a lungul a șase luni. Cicatricileau fost apoi evaluate folosindu-se o tehnică imagistică dezvoltată de medicii de la Wellman Center of Photomedicine at Massachusetts General. Astfel s-a găsit o reducerii a zonei cicatriciale cu 57,9% față de cicatricile netratate. Etapa următoare a cercetărilor constă în realizarea unui dispozitiv pentru a se realiza studii clinice pe persoane.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-05-2019 | creare: 10-08-2016 | Vizite: 1325
Bibliografie
Novel technology may prevent burn scars, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160808151908.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum