Cum scapi de cicatrici?

©

Autor:

Cum scapi de cicatrici?

Considerate deranjante de către majoritatea oamenilor, din cauza faptului că pot crea prejudicii estetice, cicatricile apar în urma unui proces natural de vindecare a pielii. Atunci când pielea este agresată, fie din cauza unei plăgi produse prin tăiere, a unei arsuri sau chiar a acneei, mecanismul de vindecare cutanată este activat. În etapa reparatorie, organismul formează un nou țesut, pe locul celui deteriorat, prin sinteza fibrelor de colagen. Severitatea cicatrizării depinde într-o mare măsură de timpul necesar pentru vindecare. Cu cât pielea se vindecă mai rapid, cu atât mai mic este riscul de cicatrizare inestetică. Aspectul unei cicatrici poate depinde totodată și de factorul genetic, etnie sau vârstă. (1) (2) (3)

Cele mai multe dintre cicatrici nu necesită o atenție deosebită, datorită faptului că sunt amplasate într-o regiune a corpului ușor de acoperit. Când nu pot fi ascunse, iar dimensiunile lor sunt unele considerabile, aspectul estetic are de suferit. Într-o astfel de situație, nevoia de a scăpa de cicatrici este de înțeles, chiar dacă adesea acestea nu provoacă niciun alt disconfort. Atunci când evoluția unei răni este una nefavorabilă (determinând apariția cicatricilor inestetice), se poate recurge la tratamente locale sau chirurgicale. Pentru a putea alege opțiunea terapeutică în mod corect, este necesar să fie cunoscute tipurile de cicatrici, vârsta cicatricilor existente, grosimea acestora, localizarea, dar și tipul de piele. Tocmai din cauza numărului mare de criterii, în vederea determinării celui mai bun tratament este necesară consultarea unui medic specialist. (2) (3)

Care sunt tipurile principale de cicatrici?

Cicatricile cheloide

Apărute din cauza unui răspuns exagerat al pielii în fața unei agresiuni, cicatricile cheloide sunt considerate un rezultat al vindecării agresive. Orice leziune, chiar și o tăietură minoră, poate duce la formarea de țesut cicatricial. Cicatricile cheloide se întind dincolo de marginile plăgii, sunt supradenivelate, au un aspect inestetic și pot produce dureri. Cele mai comune cauze sunt tăieturile (inclusiv inciziile chirurgicale), arsurile, tatuajele, piercing-urile, mușcăturile de insecte, varicela sau acneea. (1) (2) (3) (4)

Cicatricile hipertrofice

Sunt caracterizate, la fel ca cicatricile cheloide, printr-un exces de țesut format pe măsură ce rana se vindecă (celulele corpului produc colagen în exces). Acest lucru se întâmplă adesea atunci când plăgile sunt lăsate să se vindece fără cusături sau când rana este infectată sau inflamată. Comparativ cu cicatricile cheloide, cele hipertrofice sunt mai puțin severe și nu cresc în afara zonei afectate. (1) (2) (3) (5)

Cicatricile atrofice

Caracterizate prin pierderea de țesut, ca rezultat al deteriorării pielii, cicatricile atrofice au un aspect inestetic și apar în condiții medicale precum acneea sau varicela. Cicatricile atrofice se formează sub stratul normal de piele, atunci când țesutul nu poate fi regenerat. (1) (2)

Care sunt remediile ce pot fi aplicate acasă pentru a îmbunătății aspectul unei cicatrici?

Tratamentele non-invazive pot să accelereze procesul de vindecare și pot face ca anumite cicatrici să fie mai puțin vizibile. Deși nu există dovezi concludente care să confirme posibilitatea de a scăpa complet de cicatrici, remediile naturale îmbunătățesc aspectul vizual. În cazul cicatricilor de mici dimensiuni, opțiunile următoare ar putea să ajute.

Cremele sau plasturii cu silicon

Aplicarea de plasturi cu silicon sau de creme care au în componență silicon reprezintă o metodă eficientă de a micșora și de a îmbunătății aspectul unor cicatrici deja existente sau de a preveni apariția unor cicatrici noi, conform recenziilor publicate în Jurnalul de Chirurgie. Plasturii din silicon sunt ușor de utilizat, adesea fiind folosiți ca tratament de primă linie împotriva cicatricilor hipertrofice. (2) (5)

Creme sau loțiuni

Anumite produse de piele, cum ar fi cremele care au în componență lanolină, vitamina A sau petrolatum, ar putea să îmbunătățească aspectul cicatricilor sau să prevină apariția lor. De asemenea, extractul de ceapă este considerat de anumiți specialiști eficient împotriva cicatricilor. Uleiul de cocos, oțetul de mere combinat cu apă distilată, uleiul de lavandă în combinație cu uleiul de măsline, lămâia, cartoful, praful de copt cât și mierea sau aloe vera au fost utilizate de-a lungul timpului împotriva cicatricilor. Cu toate acestea, cremele și loțiunile nu trebuie utilizate pe plăgi deschise, deoarece pot declanșa reacții alergice. Produsele naturale pot fi utilizate doar dacă au fost în prealabil recomandate de către medicul specialist, în special atunci când se dorește tratarea acneei severe. (1) (2) (4)

Aplicarea de presiune pe cicatrici

Necesită folosirea unor bandaje de susținere sau a unor fese de compresie. Masajul sau presiunea aplicată pe cicatrici contribuie la slăbirea țesutului cicatricial, rezultatul final fiind o îmbunătățire vizibilă a aspectului estetic. (5)

Care sunt terapiile medicale împotriva cicatricilor?

Injecțiile cu steroizi

Corticosteroizii reduc dimensiunea și aspectul cicatricilor cheloide, numeroase studii confirmând eficacitatea injecțiilor cu steroizi. Soluția este injectată direct în cicatrice, de către un medic dermatolog, fără a fi necesară anestezie. Această procedură este efectuată de regulă înaintea unei intervenții chirurgicale, la persoanele cu un istoric de cicatrici cheloide sau hipertrofice, în scop preventiv. Terapia cu steroizi își sporește eficacitatea atunci când este combinată cu intervenția chirurgicală de excizare a cicatricei sau cu crioterapia. (4) (6)

Dermabraziunea terapeutică

Procedura este recomandată pacienților cu cicatrici post-acneice sau celor cu cicatrici hipertrofice de mari dimensiuni, însă nu poate fi utilizată pentru îndepărtarea cheloidelor. Dermabraziunea este efectuată doar de către un medic dermatolog, într-un cabinet medical. Zonele ce urmează a fi tratate pot fi mai întâi anesteziate, pentru ca apoi medicul să îndepărteze țesuturile afectate cu ajutorul unui aparat medical care exfoliază brutal pielea. În urma procedurii pielea poate să sângereze, vindecarea completă producându-se în 10-14 zile. (6)

Terapia cu laser fracționat CO2

Este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament și vizează atât cicatricile apărute după acnee cât și cicatricile hipertrofice. Laserul fracționat CO2 accelerează procesele de reparație a pielii, prin creșterea producției de colagen și elastină. Terapia cu laser include mai puține reacții adverse și totodată are o perioadă de vindecare mai mică decât dermabraziunea terapeutică. (6)

Crioterapia

Utilizată adesea în mod asociativ cu alte terapii, crioterapia este indicată pentru atenuarea cicatricilor de mici dimensiuni. În timpul procedurii, straturile superioare ale pielii sunt înghețate cu ajutorul azotului lichid, urmând ca, odată înghețat, țesutul să fie îndepărtat. Procedura nu și-a dovedit eficacitatea pe termen lung, cu excepția situației în care există o asociere cu o altă tehnică medicală. (4)

Radioterapia

În asociere cu tratamentul chirurgical, este considerată a fi cea mai eficientă modalitate de tratament împotriva cicatricilor cheloide, rata de vindecare a cicatricilor fiind în anumite situații de peste 90%. Acțiunea radiațiilor este una directă asupra celulelor, producția de colagen fiind afectată. În urma scăderii producției de colagen, ratele de formare a țesutului cicatriceal scad. (4) (7)

Excizia chirurgicală

Procedura este efectuată atunci când se dorește a fi îndepărtat țesut cicatricial. În cadrul procedurii de excizie medicul va realiza reunirea cicatricilor de mari dimensiuni, într-o singură cicatrice, prin tăierea porțiunilor afectate și mai apoi sutura pielii. De asemenea, medicul are posibilitatea de a modifica direcția cicatrici, astfel încât să se ofere un aspect mai apropiat de normal. Excizia are una dintre cele mai mari rate de eficacitate împotriva keloidelor (între 45% și 93% dintre intervenții fiind încununate cu succes). (7)

Subincizia chirurgicală

În cadrul unei intervenții chirurgicale medicul va introduce un ac sub piele, în repetate rânduri, în jurul cicatricilor, scopul fiind acela de a distruge firele fibriotice care fac legătura între țesutul subiacent și cicatrice. În acest fel, un țesut conjunctiv nou va urma să se formeze pe locul unde există cicatricile. (7)


Data actualizare: 02-04-2019 | creare: 02-04-2019 | Vizite: 13618
Bibliografie
(1) How to Get Rid of Old Scars: Top 10 Remedies, link: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-old-scars
(2) How can home remedies get rid of my old scar? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319654.php
(3) Cosmetic Procedures: Scars, link: https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-scars
(4) How do you get rid of keloids? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319900.php
(5) Treatments for Hypertrophic Scars, link: https://www.healthline.com/health/hypertrophic-scar-treatment
(6) Medical Treatment for Scars & Keloids, link: https://nyulangone.org/conditions/scars-keloids/treatments/medical-treatment-for-scars-keloids
(7) Scar Treatments, link: https://www.myvmc.com/treatments/scar-treatments
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost descoperite noi modalități de prevenire a cicatrizării pielii
  • Vindecarea pielii fără cicatrici este posibilă cu ajutorul unei proteine din midii
  • Microneedling-ul este mai eficient decât peelingul chimic pentru tratarea cicatricilor oamenilor cu piele închisă
  •