Terapia celulară cu limfocite prelevate de la pacient, un potențial tratament mult mai eficient al cancerului

©

Autor:

Terapia celulară cu limfocite prelevate de la pacient, un potențial tratament mult mai eficient al cancerului
O strategie personalizată de tratament a cancerului, cu ajutorul terapiei celulare (TIL), reduce progresia cancerului și îmbunătățește speranța de viață a pacienților, comparativ cu tratamentul standard (imunoterapia), indică un studiu randomizat efectuat pe pacienții cu cancer de piele în stadiu avansat.
Pentru pacienții cu melanom, a fost observată o reducere la jumătate a șanselor de progresie a cancerului sau de deces din cauza bolii. Studiul actual este primul care compară terapia celulară cu limfocite cu terapia standard utilizată în tratamentul de îngrijire. Tratamentul celular presupune prelevarea unui eșantion din tumora unui pacient, creșterea celulelor limfocitare T din tumoră în laborator și apoi utilizarea chimioterapiei pentru administrarea celulelor T create în laborator la pacient. Noile celule pot recunoaște celulele tumorale și le pot distruge.

Studiul a inclus aproape 170 de pacienți cu melanom în stadii avansate nerezecabil, care au fost grupați pentru a primi fie tratamentul TIL, fie tratamentul standard, imunoterapia cu Ipilimumab. Rezultatele au arătat că pacienții tratați cu terapia TIL au avut o supraviețuire mediană fără progresie semnificativ a cancerului de 7,2 luni, comparativ cu 3,1 luni la cei care au primit Ipilimumab. Supraviețuirea globală mediană a fost, de asemenea, mai mare în grupul celor tratați cu terapia celulară, de 25,8 luni, comparativ cu 18,9 luni în grupul pacienților tratați cu Ipilimumab.

Rezultatele au indicat, de asemenea, o rată mai mare a reacțiilor adverse în rândul pacienților tratați cu terapia celulară. Chiar și în aceste condiții, autorii menționează faptul că „efectele secundare sunt bine gestionabile și în majoritatea cazurilor ele dispar până când pacienții părăsesc spitalul după terapia TIL”. De asemenea, autorii menționează că cele mai multe dintre efectele secundare observate sunt de fapt cauzate de terapiile primite ca parte a tratamentului TIL, precum chimioterapia și tratamentul cu inhibatori ai punctelor de control.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 278
Bibliografie
Tumor-infiltrating lymphocytes therapy treats cancers at a large scale, https://www.news-medical.net/news/20220912/Tumor-infiltrating-lymphocytes-therapy-treats-cancers-at-a-large-scale.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul medicinei alternative asupra supraviețuirii la pacienții cu cancer
  • Nanoparticule polimerice pentru localizarea și tratarea tumorilor mamare
  • Nanoroboți pentru distrugerea celulelor canceroase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum