Terapia genetică are rezultate promițătoare în tratamentul cardiomiopatiei aritmogene

©

Autor:

Terapia genetică are rezultate promițătoare în tratamentul cardiomiopatiei aritmogene
Cardiomiopatia aritmogenă (CMA) este o boală cardiacă genetică complexă și variabilă care poate duce la aritmii ventriculare severe și insuficiență cardiacă. Tratamentele eficiente pentru CMA sunt în prezent limitate.
Într-un studiu recent publicat în Nature Cardiovascular Research, cercetătorii au investigat potențialul administrării de Plakophilin 2 (PKP2) mediată de virusul adeno-asociat (AAV) ca tratament pentru cardiomiopatia aritmogenă. Mutațiile în gene precum PKP2 sunt legate de CMA și perturbă integritatea desmozomală, provocând disfuncția mușchiului inimii. Studiul a folosit linii de celule stem pluripotente induse de om (iPS) cu mutații PKP2 pentru a investiga efectele restabilirii PKP2.

Cercetătorii au restabilit cu succes nivelurile de PKP2 în celulele mutante folosind vectori AAV, îmbunătățind PKP2 și alte niveluri de proteine ​​​​desmosomale importante pentru aderența celulelor cardiace. Restaurarea PKP2 în celulele cardiace mutante a normalizat conducerea sodiului, abordând substratul aritmic caracteristic CMA. Miocardul uman proiectat tridimensional (EHM) compus din celule mutante a arătat o funcție contractilă afectată, dar restaurarea PKP2 a îmbunătățit contractilitatea și joncțiunile intercelulare.

Într-un model CMA murin cu o mutație PKP2 echivalentă la om, restaurarea PKP2 mediată de AAV în țesutul cardiac a îmbunătățit funcția cardiacă și modificările moleculare. Administrarea pe termen lung a PKP2 la șoareci mutanți peste 12 luni a dus la recuperarea semnificativă a funcției cardiace fără efecte adverse la șoarecii de tip sălbatic sau alte organe.

În general, studiul sugerează că restaurarea PKP2 are potențialul de a inversa aspectele cheie ale CMA și de a îmbunătăți funcția cardiacă, oferind promisiuni pentru tratamentele viitoare pentru această boală cardiacă genetică.

sursa: News Medical
foto: UnderhilStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 13-12-2023 | creare: 13-12-2023 | Vizite: 293
Bibliografie
Gene therapy shows promise for arrhythmogenic cardiomyopathy, link: https://www.news-medical.net/news/20231212/Gene-therapy-shows-promise-for-arrhythmogenic-cardiomyopathy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boli de inimă și depresia au în comun inflamația
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum