Terapia hormonală post-menopauză afectează memoria?

©

Autor:

Terapia hormonală post-menopauză afectează memoria?
Contrar opiniilor deja formate, utilizarea preparatelor care conțin estrogen în perioada post-menopauză nu afectează memoria și abilitățile cognitive ale femeilor sănătoase, indiferent de perioada de debut a tratamentului. Aceasta a fost una dintre concluziile unui studiu publicat recent în jurnalul științific Neurology, care aparține Academiei Americane de Neurologie.

Milioane de femei din întreaga lume utilizează hormono-terapia de substituție cu estrogeni pentru a atenua simptomele apărute odată cu menopauza.

Cercetarea de față și-a propus să analizeze efectele asupra cogniției ale estradiolului în rândul femeilor aflate în faza incipientă a menopauzei sau după mai mult timp de la instalarea ei, prin intermediul unui studiu clinic care a inclus 567 de femei cu vârsta între 41 și 84 de ani.

Acestea au fost împărțite în două grupuri: unul care a inclus femei aflate în primii 6 ani de la instalarea menopauzei, respectiv 10 ani post-menopauză sau mai mulți. Participantele au utilizat zilnic preparate cu beta-estradiol sau placebo. Femeile fără histerectomie au utilizat și geluri vaginale cu progesteron.

Durata medie de monitorizare a tratamentului a fost de circa 5 ani. Testele pentru evaluare capacității cognitive au fost efectuate la începutul studiului clinic, la 2.5 ani din acel moment, respectiv 5 ani și s-a apreciat de asemenea memoria verbală.

În urma studiului nu au fost remarcate efecte negative sau diferențe între abilitățile cognitive ale femeilor care au utilizat preparate cu estradiol, indiferent de momentul inițierii hormono-terapiei în raport cu instalarea menopauzei. Comparativ cu scorurile obținute la testarea cognitivă inițială, în ambele grupuri s-a remarcat ameliorarea memoriei verbale la femeile care au utilizat tratamentul de substituție.

Concluziile studiului necestiă aprofundate pentru a se determina dacă efectele pozitive asupra cogniției se datorează utilizării estradiolului în detrimentul altui preparat hormonal estrogenic. De asemenea, este important ca această ipoteză să fie testată și în rândul femeilor care prezintă un deficit cognitiv ușor sau demență.

Sursa: Newswise

Data actualizare: 17-05-2020 | creare: 26-07-2016 | Vizite: 1609
Bibliografie
Does Hormone Therapy After Menopause Affect Memory?, link: https://www.newswise.com/articles/does-hormone-therapy-after-menopause-affect-memory#.V44LV3oOJSE.facebook
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum