Terapia psihologică prin realitate virtuală - utilă pentru problemele de sănătate mentală?

©

Autor:

Terapia psihologică prin realitate virtuală - utilă pentru problemele de sănătate mentală?
Problemele de natură psihologică se întâlnesc din ce în ce mai frecvent în zilele noastre, stresul fiind un factor major de perturbare a echilibrului emoțional. Pentru a facilita procesul de psihoterapie și pentru a-l face disponibil pentru un număr mult mai mare de persoane din întreaga lume, o echipă de cercetători din cadrul Universității din Oxford și Oxford Health NHS Foundation Trust, cu ajutorul Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate (NIHR), au dezvoltat terapia psihologică prin intermediul realității virtuale.
Studiul, publicat recent în jurnalul The Lancet Psychiatry, și-a propus să creeze un program de terapie psihologică automatizată, utilizând inteligența artificială, pentru a pune la dispoziție pacienților cu probleme psihologice un terapeut virtual care să inițieze dialoguri și să conducă un proces de vindecare emoțională. Acest program este extrem de util, întrucât accesul la terapii psihologice eficiente este deseori îngreunat de lipsa de personal specializat, mai ales în cazul persoanelor cu dificultăți grave, primind rar ajutorul de care au nevoie. Lucrarea prezintă cele mai ample rezultate dintre toate experimentele realizate până în prezent pe acest subiect, dovedind eficiența acestui tip de terapie chiar și în rândul celor mai provocatoare afecțiuni psihologice, precum diagnosticul de psihoză.

Noul program de tehnologie imersivă pentru sănătatea mentală a fost denumit de către cercetători „gameChange”, numele ilustrând schimbarea semnificativă adusă acestui domeniu. În cadrul studiului, oamenii de știință s-au concentrat mai ales pe un aspect întâlnit frecvent în afecțiunile psihologice: agorafobia (teama intensă, puternică de a te afla în spații deschise în situații normale, de zi cu zi). Întrucât, în cazul multor pacienți, episoadele de agorafobie pot evolua drastic, agravându-se până la refuzul de a mai părăsi locuința, gameChange prezintă numeroși algoritmi de abordare a acestei temeri. În cadrul experimentului, s-au înregistrat rezultate promițătoare prin ameliorarea semnificativă a episoadelor de agorafobie la pacienții cu psihoză.

Daniel Freeman, cercetător principal în cadrul studiului și profesor în cadrul Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Oxford, a afirmat: „Terapia psihologică prin realitate virtuală (VR) a ajuns la foarte mulți pacienți datorită programului gameChange. În ultimii 25 de ani, VR a fost folosită într-un număr mic de unități, de doar clinici clinici specializate în tratamentul problemelor de sănătate mentală. Până acum, metoda VR a sprijinit terapia realizată în persoană, oferită de un clinician. Cu toate acestea, cu gameChange, terapia este încorporată în cadrul VR, astfel încât poate fi supravegheată de o gamă largă de personal, în timp ce se realizează chiar la domiciliul pacienților.”

Terapia psihologică utilizând programul gameChange a dus la reduceri semnificative ale simptomelor psihologice, agorafobia fiind doar un exemplu. Anxietatea severă, episoadele de halucinații, de iluzii sau stările majore de depresie au putut fi, de asemenea, ameliorate, existând beneficii importante pentru participanții studiului. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că beneficiile nu au existat doar în timpul expunerii la terapiile psihologice prin VR, ci au adus schimbări menținute chiar și la șase luni de la evaluarea inițială.

Întrucât este foarte important feedback-ul participanților, aceștia au oferit câteva impresii în urma participării la studiu: „Terapia gameChange mi-a schimbat viața. Am mai multă încredere în mine. Sunt mai încrezător în preajma altor oameni și observ cum GameChange îi ajută și pe ceilalți din jur. Cred că toată lumea o va folosi.”, „Dacă cineva are posibilitatea de a face tratamentul prin realitate virtuală, chiar îl recomanda, pentru că a făcut o mare diferență pentru mine. După șapte ani de boală, mă simt mult mai bine. Am reușit să stabilesc mai mult contact vizual cu oamenii, fără să mă simt cu adevărat anxioasă, am reușit să merg pe o stradă fără să-mi fac griji că cineva merge spre mine. Acum pot să intru într-o cafenea. Mă simt mult mai încrezătoare.”

sursa: News Medical
foto: University of Oxford

Data actualizare: 08-04-2022 | creare: 08-04-2022 | Vizite: 592
Bibliografie
Virtual reality psychological therapy shown to work well for patients with mental health problems, link: https://www.news-medical.net/news/20220406/Virtual-reality-psychological-therapy-shown-to-work-well-for-patients-with-mental-health-problems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologia VR, folosită pentru a îmbunătăți controlul motor
  • Realitatea virtuală afectează percepția asupra timpului
  • O echipă de cercetători înregistrează undele cerebrale pentru a investiga „boala cibernetică”
  •