Terapie promițătoare pentru regenerarea cardiacă
Autor: Teodorescu Mihai

Boala cardiacă ischemică este considerată una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial, cu o mortalitate estimată mai mare decât a tuturor tumorilor maligne împreună. Atunci când boala cardiacă ischemică se dezvoltă, apare ischemia miocardică cronică, agravată în unele cazuri de perioade de ischemie acută sub formă de infarct miocardic. Miocardul deteriorat este înlocuit cu o cicatrice fibrotică care activează excesiv mecanismele compensatorii fiziologice cu sechele provocatoare, cum ar fi rigiditatea miocardului È™i, în cele din urmă, cu insuficiență cardiacă.
Oamenii de È™tiință de la Universitatea din Helsinki au identificat o abordare uÈ™or de implementat din punct de vedere clinic pentru a stimula regenerarea miocardului È™i au realizat o serie de teste pe un model de È™oarece cu infarct artificial de miocard. Cercetătorii au folosit bucăți de È›esut de apendic atrial autolog, pe care le-au transplantat pe suprafaÈ›a miocardului stresat ischemic. Docent Esko Kankuri, cercetători la Universitatea din Helsinki, a declarat: „Am reuÈ™it să obÈ›inem o viziune cuprinzătoare asupra modului în care aspectele funcÈ›ionale, structurale È™i metabolice de vindecare ale inimii sunt influenÈ›ate de transplantul de micrografii de apendic atrial după ischemia acută”.
Grupul de cercetare a utilizat instrumente complementare, incluzând monitorizarea ecocardiografică funcÈ›ională postoperatorie sistematică, analize histomorfometrice È™i proteomice selective în tandem cu bioinformatică funcÈ›ională. Cercetătorii au demonstrat că transplantul de micrografii de apendic atrial în urma ischemiei acute oferă reale beneficii, fiind observată o conservare a funcÈ›iei de pompare a inimii È™i îmbunătățiri evidente ale recuperării funcÈ›ionale post-transplant. Terapia este în prezent în curs de evaluare a siguranÈ›ei È™i fezabilității clinice ca un adjuvant al operaÈ›iei de bypass coronarian al arterei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Postul intermitent reduce riscul de complicații și decese legate de insuficiența cardiacă la pacienții diagnosticați cu COVID-19
- Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces
- O hartă genetică ar putea să identifice riscul persoanelor cu diabet de tip 2 de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare
- Acul ecografic pentru chirurgia cardiacă minim invazivă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni