Ficatul, nu și măduva osoasă, ar putea deschide calea regenerării organelor și țesuturilor la om

©

Autor:

Ficatul, nu și măduva osoasă, ar putea deschide calea regenerării organelor și țesuturilor la om
Ficatul constituie sursa macrofagelor esențiale pentru regenerarea salamandrelor axolotl, conform concluziilor unui studiu condus de un cercetător britanic. Oferind oamenilor de știință un loc în care să caute macrofage pro-regenerative la oameni, descoperirea deschide calea terapiilor de medicină regenerativă la om.
Un nou studiu, bazat pe concluziile unor cercetări anterioare, care au identificat macrofagele ca fiind esențiale pentru regenerarea la axolotl, o salamandră foarte regenerativă, arată că ficatul este sursa macrofagelor, globule albe critice pentru regenerare. Fără macrofage, care fac parte din sistemul imunitar, regenerarea nu poate avea loc. În cadrul cercetărilor de laborator, salamandrele axolotl lipsite de macrofage au avut răspunsuri similare cu cele întâlnite la oameni, în urma rănirii. În loc să regenereze membrul lovit, au format o cicatrice la locul rănirii, care a acționat ca o barieră în calea regenerării.

Deși perspectiva recreșterii unui membru uman poate fi nerealistă pe termen scurt, din cauza complexității unui membru, terapiile de medicină regenerativă ar putea fi utilizate pe termen mai scurt în tratamentul numeroaselor boli în care cicatrizarea joacă un rol patologic, inclusiv al bolilor cardiace, pulmonare și renale, precum și în tratamentul cicatricilor în sine, de exemplu, în cazul victimelor arsurilor.

„În cercetările noastre anterioare, am descoperit că vindecarea fără cicatrice depinde de un singur tip de celulă, macrofagul”, a spus autorul studiului, James Goodwin, profesor asistent în Laboratorul Biologic MDI, o instituție de cercetare biomedicală independentă. „Această descoperire înseamnă că avem o cale de intrare. Dacă axoloții se pot regenera având ca gardian un singur tip de celulă, atunci poate că putem obține vindecare fără cicatrici la oameni populând corpurile noastre cu un tip de celulă gardian echivalentă, care ar deschide astfel oportunitatea de regenerare”, declară același cercetător.

Într-o perspectivă interesantă asupra unei potențiale căi de regenerare prin inginerie la mamiferele adulte, Godwin a remarcat că sursa principală de macrofage la locul unei răni la șoarecele în curs de dezvoltare este ficatul. Șoarecele își pierde capacitatea de a se regenera atunci când sursa de macrofage se mută în măduva osoasă, la scurt timp după naștere, așa cum se întâmplă și la oameni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-11-2021 | creare: 22-11-2021 | Vizite: 300
Bibliografie
Scientist advances prospect of regeneration in Humans, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117211629.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Misterul științific care stă la baza regenerării membrelor pierdute de către salamandre, din nou în atenția cercetătorilor
  • Este posibilă regenerarea și repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?
  • Manipularea anumitor celule nervoase ar putea ajuta la regenerarea cardiacă, sugerează un studiu experimental
  •