Ți se întâmplă să greșești numele peroanelor din jur? Acum poți afla de ce

©

Autor:

Ți se întâmplă să greșești numele peroanelor din jur? Acum poți afla de ce
Probabil fiecare dintre noi este familiar cu situația în care vorbești cu o persoană și în loc să-i spui numele, rostești un alt nume. Potrivit unui studiu desfășurat la Universitatea Duke, această greșeală urmează un tipar previzibil.

„Este o greșeală cognitivă care dezvăluie pe cine considerăm ca făcând parte dintr-un anumit grup. Numele eronat nu este „ales” întâmplător”, spune doctoranda Samantha Deffler, autoarea studiului. Numele greșit aparține unei persoane care face parte din aceeași categorie de relație. Adică prietenii greșesc cu numele altor prieteni, iar membrii familiei se adreseaza cu numele altor membri.

Studiul se bazează pe cinci sondaje separate, cu peste 1700 de participanți și a fost publicat săptămâna aceasta în revista Memory & Cognition.

Potrivit autorilor, asemănările fonetice între nume - cum ar fi același început sau sfârșit, sau sunete comune în interiorul cuvântului - facilitează adresarea cu numele greșit. Pe de altă parte, asemănările fizice între posesorii numelui nu au un rol semnificativ în producerea erorii. Totodată, se pare că acest fenomen nu ține neapărat de vârstă - sondajele includ numeroase exemple și în rândul tinerilor, aceștia adresându-se colegilor cu numele altor colegi.

Concluziile studiului nu sunt foarte surprinzătoare, însă există și un element inedit: participanții la studiu pun deseori și numele câinelui în categoria membrilor familiei. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul pisicilor. „Se pare că există o legătură specială între oameni și câini. În plus, câinii răspund atunci când sunt apelați, astfel că numele lor este foarte utilizat. Poate acesta este și motivul pentru care numele cainelui pare a fi atât de bine integrat conceptului de familie”, spune Deffler.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 19-05-2016 | creare: 19-05-2016 | Vizite: 1658
Bibliografie
Slips of the lip stay all in the family, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-lip-family.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: