Persoanele cu nivele sanguine mari de DHA au cu 49% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer

©

Autor:

Persoanele cu nivele sanguine mari de DHA au cu 49% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer
Un nou studiu al cercetătorilor de la Fatty Acid Research Institute (FARI) arată că persoanele care prezintă, la nivel sanguin, cantități mari de acidului docosahexaenoic (DHA) beneficiază de o scădere cu 49% a riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer.
Conform autorului studiului, doctorul Aleix Sala-Vila, aportul prin dietă de omega-3 DHA poate încetini apariția și progresia bolii, mai ales la persoanele care prezintă gena APOE-ε4, despre care este cunoscut că dublează susceptibilitatea la această afecțiune neurologică.

Eșantionul de studiu a fost compus din 1.490 de persoane ce nu au prezentat simptome de demență, cu o vârstă de peste 65 de ani, asupra lor specialiștii examinând posibilitatea ca asocierea dintre DHA din celulele roșii sanguine cu boala Alzheimer să aibă caracter diagnostic și testând interacțiunea acesteia cu transportorii de APOE-ε4. În urma analizei s-a evidențiat faptul că persoanele care prezentau DHA la nivelul eritrocitelor în procent mai mare de 6,1% au înregistrat o scădere cu 49% a riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, comparativ cu persoanele care prezentau acidul în proporție mai mică de 3,8%. Mai exact, oamenii de știință au aproximat că persoanele din prima categorie pot dezvolta această tulburare cognitivă cu 4,7 ani mai târziu decât cele cu nivele de DHA mai scăzute.

Cercetătorii menționează faptul că reducerea prevalenței bolii Alzheimer poate fi realizată prin mecanisme relativ simple, precum introducerea în dietă a unor cantități mai mari de omega-3 DHA, ceea ce ar putea să reducă din presiunea financiară pe care tratarea și îngrijirea persoanelor ce suferă de această tulburare o presupune. În plus, aceștia subliniază faptul că amânarea apariției bolii Alzheimer cu 5 ani poate crește speranța de viață a persoanelor care o dezvoltă, în cele din urmă, cu 2,7 ani, în timp ce persoanele care ar fi fost predispuse, dar nu dezvoltă boala, ar putea trăi cu 4,8 ani mai mult.

sursa: News Medical
foto: Fatty Acid Research Institute

Data actualizare: 14-06-2022 | creare: 14-06-2022 | Vizite: 335
Bibliografie
People with higher blood DHA levels are 49% less likely to develop Alzheimer's disease, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220610/People-with-higher-blood-DHA-levels-are-4925-less-likely-to-develop-Alzheimers-disease-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •