Țigara electronică - important de știut

©

Autor:

Țigara electronică - important de știut

Țigările electronice sunt dispozitive care, în ultimii ani au apărut și s-au răspândit rapid printre utilizatori drept o alternativă la țigările clasice. Printre principalele beneficii propuse de acest tip de dispozitive se numără faptul că promit să ajute în lupta pentru renunțarea la fumat. Astfel, țigările electronice sunt considerate a fi produse sănătoase care susțin eforturile specialiștilor în sănătate, dorind să îi ajute pe fumători să renunțe la acest viciu.

Cu toate acestea, studiile recente tind să contrazică acest mit și ultimele cercetări în acest domeniu vin să evoce adesea lipsa eficacității și a dovezilor privind siguranța acestor dispozitive.

Generalități

Țigările electronice sunt dispozitive electronice care încălzesc un lichid, cum ar fi glicerolul, cu sau fără nicotină și alte aromatizante, într-un aerosol pentru inhalare. Acestea au devenit produse populare în rândul fumătorilor și au înregistrat o rată tot mai mare de vânzări încă de când au apărut pe piață, în anul 2006. (1)

Efectele țigărilor electronice la adolescenți

Deși principalul obiectiv al acestor dispozitive este de a ajuta indivizii să renunțe la fumat, studiile demonstrează faptul că lucrurile stau exact invers. Mai exact, în cazul tinerilor, acestea stimulează nevoia de nicotină. Potrivit unui raport al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină (NAS), tinerii şi adolescenţii care folosesc ţigări electronice, pe bază de abur, au şanse mult mai mari să fie tentaţi să încerce măcar o dată o ţigară normală. (2)

Dacă este să luăm în considerare și sondajele realizate în 37 de state la inițiativa unor cercetători din Colorado, privind utilizarea țigărilor electronice în rândul elevilor de liceu, un sfert dintre tineri au declarat că folosesc în prezent un produs electronic - dublu față de media națională. (3)

Efectele țigărilor electronice la adulți

Dacă în cazul adolescenților, țigările electronice nu doar că sunt cel mai des folosite, dar pot induce și nevoia de a fuma țigări clasice, în cazul adulților care obișnuiau să fumeze excesiv, s-au observat anumite beneficii atunci când au ales să folosească dispozitivele electronice.

O echipă de cercetători de la University of Oxford, England au concluzionat că există unele dovezi conform cărora țigările electronice îi ajută pe fumători să renunțe la fumat pe termen lung.

Asociația britanică de caritate ASH afirmă că țigările electronice sunt mai sigure decât produsele de tutun clasice. În timp ce dispozitivele electronice furnizează consumatorului nicotină (substanța de dependență), aceasta se face fără substanțele chimice periculoase care se găsesc în țigările clasice, cum ar fi gudronul. (4)

În ciuda acestui fapt, țigarile electronice, împreună cu celelalte produse de nicotină, sunt privite ca fiind la fel de dăunătoare ca țigările obișnuite, ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să fie atenți în ceea ce privește efectele acestor dispozitive asupra sănătății.

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la UC San Francisco a descoperit că, în timp ce țigările electronice oferă niveluri mai scăzute de nicotină în comparație cu țigările clasice, mulți fumători devin utilizatori dubli. Studiul a fost publicat online, la 25 iulie 2018, în Plos One.

În plus, în rândul utilizatorilor care folosesc doar țigări electronice și al utilizatorilor dubli, nu au existat diferențe semnificative în doza de țigară electronică utilizată într-o zi obișnuită. În esență, acest lucru sugerează că fumatul dublu, al țigărilor electronice și al țigărilor clasice nu reduce utilizarea niciuneia dintre cele două variante.

De asemenea, utilizarea de țigări electronice a fost asociată cu o stare generală de sănătate mai slabă, dificultăți de respirație, durere toracică, palpitații, boală coronariană, aritmie, boală pulmonară obstructivă cronică și astm. (5)

Deși potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, industria ţigărilor clasice omoară şase milioane de oameni pe an, un studiu recent, publicat în JAMA Internal Medicine, a demonstrat că utilizatorii de ţigări electronice nu au renunţat la acest obicei mai des decât cei care nu folosesc astfel de ţigări.

Aromele țigărilor electronice

Lichidele din țigările electronice, îndulcite cu diverse arome pot deteriora celulele endoteliale din vasele sanguine și din inimă, sugerează un mic experiment.

Cinci arome - vanilie, menta, scorțișoară, cuișoare și arse - au afectat producția de oxid nitric. Pierderea de oxid nitric este importantă deoarece a fost asociată cu rezultate ale bolii cardiace, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. (6)


Vapori versus fum

Analiza condusă de Colegiul NYU al Sănătății Publice Globale solicită corectarea credințelor greșite că inhalarea vaporilor dintr-o țigară electronică este la fel de dăunatoare sau mai nocivă decât fumatul unei țigăti clasice. Cele mai multe cercetări ale dovezilor toxicologice, clinice și epidemiologice arată că substanțele chimice găsite în țigările electronice se află mult sub nivelurile observate în fumul de țigară. De fapt, Colegiul Regal al Medicilor din Regatul Unit estimează că țigările electronice sunt cu aproximativ 95% mai puțin dăunătoare decât fumatul. (7)


Fumatul și substanțe chimice pe care le conține

 • Nicotina - Substanța chimică de dependență, dă utilizatorului dorința de a dori mai mult. Când oamenii spun că sunt dependenți de fumat, sunt dependenți de nicotină.
 • Acid cianhidric
 • Formaldehida
 • Arsenic
 • Amoniac
 • Benzen
 • Monoxid de carbon
 • Nitrozamine
 • Hidrocarburi aromatice policiclice


Inhalarea vaporilor de fum și substanțele dăunătoare pe care le conține

 • Nicotina
 • Propilen glicol
 • Glicerină vegetală
 • Acetaldehida
 • Nitrozamine (8)


Reglementări internaționale

Politicile de reglementare privind țigările electronice diferă de la o țară la alta.

 • În Regatul Unit, țigările electronice sunt licențiate ca ajutor pentru renunțarea la fumat, în mâsura în care livrează nicotina într-un mod similar cu terapiile de înlocuire a nicotinei existente și trebuie să respecte standardele de siguranță.
 • Pe de altă parte, în Australia sunt interzise dacă se dovedește faptul că au în componență nicotină.
 • În SUA, acestea sunt adesea vândute ca un produs care creează senzația de relaxare, fără a fi promovat ca un produs care ajută în lupta pentru renunțarea la fumat.
 • În China nu există nicio regulă în ceea ce privește consumul de țigări. În plus, utilizarea țigărilor electronice nu este interzisă în locurile publice, deoarece dispozitivul nu este clasificat ca produs de tutun. (10)
 • În România, senatorul USR Cristian Ghica a depus un proiect de lege prin care propune interzicerea atât a dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul, cât și a țigărilor clasice în spațiile publice închise.

Inițiativa legislativă este susținută de parlamentari din PNL, UDMR și PMR. Aceasta a fost depusă pe 11 aprilie și se află în dezbatere publică, urmând ca apoi să intre în procedură legislativă. (9)


Data actualizare: 07-08-2018 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 2442
Bibliografie
1. Are e-Cigarettes Effective for Smoking Cessation?. URL: https://www.medscape.com/viewarticle/872677
2. e-Cigarettes May Spark Smoking in Teens, Says NAS Report. URL: https://www.medscape.com/viewarticle/891710
3. Colorado Teens Don’t See Vaping As Risky As Tobacco. Nearly Half Have Tried E-Cigarettes URL:http://www.cpr.org/news/story/teens-don-t-see-vaping-as-risky-and-theyre-trying-e-cigarettes-at-record-rates
4. e-Cigarettes Can 'Help Smokers to Stop'. URL: https://www.medscape.com/viewarticle/883508
5. Trying to Quit Smoking? E-Cigarettes Add Health Risks Rather Than Help. URL: https://www.ucsf.edu/news/2018/07/411356/trying-quit-smoking-e-cigarettes-add-health-risks-rather-help
6. E-Cigarette Flavorings May Damage Blood Vessels and Heart. URL: https://www.medscape.com/viewarticle/899195
7. Do Less Harm: E-Cigarettes a Safer Option Than Smoking. URl: https://www.nyu.edu/about/news-publications/news/2018/january/do-less-harm--e-cigarettes-a-safer-option-than-smoking.html
8. Vaping vs Smoking. Url: https://vapingdaily.com/smoking-vs-vaping/
9. Proiect USR: Tigările electronice, interzise în spaţiile publice. Statistică: 70 de români mor zilnic din cauza tutunului. URL: https://adevarul.ro/news/politica/proiect-usr-tigarile-electronice-interzise-spatiile-publice-statistica-70-romani-mor-zilnic-cauza-tutunului-1_5ad06a37df52022f75c71e3f/index.html
10. China should set rules for electronic cigarettes, say experts, link: https://gbtimes.com/china-should-set-rules-for-electronic-cigarettes-say-experts
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: