Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?

©

Autor:

Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
Fumatul este, conform rapoartelor emise de Organizația Mondială a Sănătății, una din principalele cauze de îmbolnăvire și mortalitate. Sau, altfel spus, la fiecare 6.5 secunde, undeva în lume, un om își pierde viața din cauza fumatului.
Evidențele sunt grăitoare, iar apelurile la conștinentizare sunt constante și neobosite.

Cu toate că majoritatea fumătorilor cunosc riscurile la care se expun, fumatul continuă să facă parte din rutina zilnică a milioane de oameni.

Renunțarea la fumat

De la conștientizare și până la abstinența la tutun e de cele mai multe ori o cale lungă. Cu certitudine, nu este ușor. Nicotina din țigarete provoacă o dependență puternică, astfel că sevrajul, în momentul în care pachetul de țigări este abandonat, e puternic.
Nervozitate, iritabilitate, frustrare, incapacitatea de a se gândi la altceva decât la o țigară savurată în tihnă, tremur al mâinilor – prin toate aceste stări trece majoritatea celor care se decid să renunțe la fumat.

Dacă pentru unii „metoda voinței” e suficientă – cunoscută, în limba engleză sub numele de „cold turkey” (renunțarea bruscă, dintr-un anumit moment dat), strategia lui „de luna viitoare mă las” nu funcționează pentru toată lumea.
De la plasturi cu nicotină, drajeuri, gume demestecat, pilule, inhalatori, spray-uri nazale și până la cărți motivaționale, hipnoză și acupunctură – pe piață există o multitudine de soluții mai mult sau mai puțin probate, avizate și eficiente de a renunța la fumat.

Cea mai nouă metodă este însă țigara electronică, ce se bucură de o popularitate remarcabilă atât printre fumătorii care se gândesc să se lase, cât și prin alte persoane, care încearcă cel puțin să minimizeze efectele fumatului asupra sănătății lor.

Cum și-a câștigat succesul, după ce principii funcționează și ce promite țigara electronică?

Ce este țigara electronică?

Țigara electronică a apărut pentru prima oară pe piața din China, în 2004, fiind inventată un an mai devreme de către un farmacist. Doi ani mai târziu, începe să fie exportată și comercializată în întreaga lume.

Țigara electronică este un dispozitiv de eliberare a nicotinei care are aspectul unei țigarete obișnuite sau chiar a unui trabuc, fără a conține tutun. Uneori, țigara electronică poate lua și aspectul unui stilou. Aceasta folosește rezerve de nicotină lichidă. Această substanță este încălzită și este produs un vapor care este inhalat și apoi expirat de către fumător.

Practic, se imită forma și procedeul în sine al țigărilor și fumatului, înlocuindu-se tutunul, cu nicotina lichidă și fumul de țigară, cu vaporii de nicotină.

Producătorii de țigări electronice susțin că acest vapor nu are nici pe departe aceleași efecte ca fumul de țigară, atât de cunoscut pentru substanțele chimice nocive pe care le conține. Trebuie spus că există rezerve fără nicotină pentru țigara electronică, care folosesc doar arome și care se adresează persoanelor ce vor să evite total nicotina, simulând doar gestul de a fuma.

Componentele țigării electronice

 • Cartușul
Cartușul este poziționat la extremitatea care va fi ținută între buzele „fumătorului”. Acesta are forma unui cilindru de plastic ce conține un material absorbant ce este scufundat în soluția lichidă, care conține sau nu nicotină.
Acest component se schimbă după o anumită perioadă de timp, în funcție de model și nivelul de uzură sau se poate reumple, la nevoie.
În cazul anumitor modele, cartușul este de unică folosință, necesitând înlocuire după fiecare utilizare.

 • Atomizorul
Atomizorul este acela care încălzește lichidul din rezervă, făcându-l să se evapore, pentru a putea fi inhalat.
Atomizorul trebuie adesea și el înlocuit, de obicei după 3-6 luni.

 • Bateria
Bateria, de regulă de tip litiu-ion este cea care oferă energie atomizorului pentru a încălzi lichidul. Bateria poate fi reîncărcată, iar regularitatea încărcărilor variază în funcție de model, producător și calitatea produsului.

Pe lângă aceste 3 componente de bază, amintim carcasa exterioară, care dă forma și aspectul țigării, led-ul din vârful țigării, care se aprinde atunci când țigara este în funcțiune (imitând totodată și aspectul de „țigară aprinsă”) și, opțional, butonul de pornire, care trebuie apăsat în momentul în care se „trage” din țigară.

De ce are succes la public țigara electronică?

Țigara electronică a fost prezentată încă de la o început ca o „alternativă sănătoasă” la fumatul tradițional, promițând utilizatorilor că pot scăpa de riscurile pe care le prezintă tutunul pentru organism, cât și de fumul atât de dăunător și neplăcut.

Țigara electronică s-a poziționat drept cea mai la îndemână și ușoară metodă de a renunța la tutun, mai ales prin faptul că imită aspectul și principiile unei țigări obișnuite și ar putea face trecerea de la fumător, la nefumător, mai ușoară.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a instruit producătorii de țigări electronice să nu-și marketeze produsele din acest unghi, adică să nu le prezinte ca pe o soluție prin care persoanele se pot lăsa de fumat, țigara electronică este în continuare vândută, mai mult sau mai puțin subtil, din prisma alternativei sănătoase.

Dispozitivul este considerat de multe persoane ca fiind la modă și chiar poate fi tratat ca un accesoriu „cool”, ce oferă purtătorului un aer degajat și o alură interesantă în contextele sociale. Acest aspect a fost alimentat și prin aparițiile publice ale unor vedete, folosind țigara electronică.

Un alt factor care a generat popularitatea țigării electronice este varietatea de arome disponibile pe piață, ce fac „fumatul” să pară mai tentant chiar și pentru persoane care anterior nu fumau.

Conform informațiilor făcute public de către Asociația Industriei Țigărilor Electronice (AITE), în România, în 2013, existau aproximativ 300.000 de utilizatori ai acestui dispozitiv.

Țigara electronică – pro și contra

Argumente favorabile

 • Unul dintre principalalele argumente în favoarea țigării electronice este faptul că se pot economisi importante sume de bani: cumperi dispozitivul o singură dată, iar prețul rezervelor de nicotină este mult mai redus decât cel al țigărilor obișnuite.

 • Un alt argument important folosit de producătorii de țigări electronice este acela că nu există repercursiuni asupra sănătății, din moment ce dispare problema fumului de țigară, cu efecte toxice atât asupra celui care fumează, cât și asupra celor care îl inhalează pasiv.

 • Pentru ca nu fumezi cu adevarat, utilizarea țigării electronice te scapă de mirosul neplăcut al fumului care se îmbibă în păr și haine.

 • Există rezerve pentru țigări electronice care nu conțin deloc nicotină, pentru persoanele care vor doar să simuleze obiceiul fumatului.

 • Pentru că nu este o țigară „adevărată”, nu produce fum și nici scrum și se presupune că nu dăunează celor din jur, țigara electronică ar putea fi folosită și în spații destinate nefumătorilor, cât și în locuri publice. Ideal este însă să consultați nivelul de toleranță în acest sens, pentru a evita neplăcerile.

 • Țigările electronice sunt, potrivit comercianților, „ecologice”, considerându-se că vaporii emiși de acestea nu dăunează atmosferei.

Argumente contra

 • Pentru că nu conțin tutun, țigările electronice nu intră sub incidența legilor în vigoare care privesc comercializarea și vânzarea țigărilor obișnuite. În octombrie 2013, Parlamentul European a respins propunerea de încadrare a țigărilor electronice în categoria dispozitivelor medicale, mișcare ce ar fi reglementat și limitat vânzarea acestora.

  Din actest motiv, țigările electronice pot fi achiziționate foarte ușor de persoane de orice vârstă – mai ales în condițiile expansiunii comerțului online. De asemenea, varietatea de arome atractive care există pentru rezerve, îi poate atrage pe copii și adolescenți. Astfel, există riscul ca dependența de nicotină să se extindă la persoane cu o vârstă tot mai scăzută.

 • Unii experți în sănătate se arată suspicioși în privința componentelor chimice din lichidul utilizat la țigările electronice, care se pare că nu sunt întotdeauna dezvăluite în totalitate. Se pare că Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană care reglementează alimentele, suplimentele nutritive și medicamentele, a testat două branduri cunoscute de țigară electronică și a constat prezența unor substanțe cu potențial cancerigen.

 • FDA exprimă rezerve și în ce privește impactul inhalării de nicotină pură, specific țigărilor electronice. În plus, există riscul ca pe etichetă să fie declarată o cantitate mai mică de nicotină decât în realitate.
 • Medicii susțin că prin utilizarea țigării electronice, nu se acționează în sensul eliminării depedenței de nicotină, ci dimpotrivă, i se dă o alură social acceptată.

 • În plus, prin faptul că țigara electronică poate fi folosită aproape oriunde, există posibilitatea ca nivelul de nicotină consumat chiar crească.

 • Unele rezerve pentru țigări electronice pot conține aproape la fel de multă nicotină ca și o țigară obișnuită.

 • Chiar dacă producătorii și comercianții susțin că țigara electronică este o „alternativă sănătoasă”, există îngrijorări în privința vaporilor de nicotină. Vaporii de nicotină, se pare, pot avea efect iritant, atât pentru cel care utilizează dispozitivul, cât și pentru persoanele din apropiere, care intră fără voie în contact cu aceștia.

 • Multe persoane consideră țigările electronice ca fiind o investiție scumpă, ce depășește bugetul alocat țigărilor obișnuite, cel puțin inițial.

 • Utilizarea țigării electronice ca pe o modalitate de a conserva obiceiul fumatului, fie și într-o altă formă, presupus mai sigură, poate întreține, din punct de vedere psihologic, dependența. Faptul că există o variantă prin care „trasul din țigară” poate fi păstrat, ba chiar poate fi mai sigur (așa cum susțin producătorii) și mai plăcut, grație aromelor variate, poate încuraja continuarea fumatului. Fumătorul poate ajunge să perceapă utilizarea țigării electronice ca pe o activitate reacreativă și să nu conștientizeze necesitatea de a se detașa total de dependența nicotinică.
  Mai mult, pentru că gestul în sine este menținut, rămân și toate acele corelații ce stimulează activitatea de a fuma; de exemplu, fumatul la cafea, dimineața sau „celebra” pauză de țigară.

Deși argumentele pro și contra înclină balanța spre un impact negativ al țigărilor electronice, statutul țigărilor electronice rămâne unul însă incert. Mulți specialiști se arată rezervați, ferindu-se să pună un verdict clar asupra acestora și să le trateze fie ca pe un pericol care atrage în capcană și nefumători, fie ca pe o soluție salvatoare în problema mondială a fumatului.

Unul din motivele pentru care concluziile sunt incerte și în principiu, orientative, este acela că fiind de relativ puțin timp pe piața largă – mai puțin de un deceniu – nu există studii de lungă durată care să sprijine o ipoteză sau alta. Singurele unelte care înclină balanța sunt testele de laborator, sondajele printre utilizatori.

Țineți cont de faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat o poziție foarte sceptică față de țigările electronice, invocând faptul că siguranța acestora nu a fost demonstrată științific.

În aceste condiții, este recomandată utilizarea cu moderație a țigărilor electronice și mai ales, cu prudență. Citiți eticheta rezervelor de lichid și observați substanțele componente, adresându-vă medicului pentru lămuriri suplimentare și luați în calcul și alte variante de a renunța la fumat.

Data actualizare: 13-01-2014 | creare: 13-01-2014 | Vizite: 9548
Bibliografie
1 - 10 Little-known Facts About E-cigarettes, link:
http://health.howstuffworks.com/wellness/smoking-cessation/10-facts-about-e-cigarettes.htm
2 - What Are E-Cigarettes (Electronic Cigarettes)?, link:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/216550.php
3 - Electronic cigarettes: A safe way to light up?, link:
http://www.mayoclinic.org/electronic-cigarettes/expert-answers/FAQ-20057776
4 - E-Cigarettes Under Fire, link:
http://www.webmd.com/smoking-cessation/features/ecigarettes-under-fire
5 - Regulation stacks up for e-cigarettes, link:
http://www.nature.com/news/regulation-stacks-up-for-e-cigarettes-1.13814
6 - E-cigarettes: The growing popularity of an unregulated drug delivery device, link:
http://www.sciencebasedmedicine.org/e-cigarettes-the-growing-popularity-of-an-unregulated-drug-delivery-device/
7- e-Cigarette Safety, link:
http://www.sciencebasedmedicine.org/e-cigarette-safety/
8 - EU Parliament rejects regulation of e-cigarette as a medical device, link:
http://www.theinformationdaily.com/2013/10/08/eu-parliament-rejects-regulation-of-e-cigarettes-as-medical-devices
9 – Este tigara electronica o solutie?, link: http://stopfumat.eu/viewImage.php?material=Fumat_pliant_22-44_tigara_electronica&no=2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
 • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
 • Țigara electronică – care sunt riscurile pentru sănătate?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.