Relația dintre depresie și obezitate

©

Autor:

Relația dintre depresie și obezitate

Depresia poate favoriza supraalimetarea și astfel dobândirea unui exces ponderal. La rândul ei, obezitatea poate induce un status psiho-emoțional dominat de tristețe și afecte similare, copleșitoare.

Potrivit CDC (U.S. Centers for Disease Control) unul din 10 americani se confruntă cu depresia în fiecare an. De asemenea, în Statele Unite se presupune că peste 70 de milioane de persoane sunt obeze. Întrebarea este, câți dintre aceștia prezintă ambele condiții: depresia și obezitatea?

Nu există suficinte dovezi pentru a afirma care este factorul declanșator, fiind neclar dacă depresia este cea care declanșează obezitatea sau viceversa. Deși nu s-a definitivat existența unei relații unidirecționale cauzale între cele două, studiile sugerează că depresia și obezitatea se potențează una pe cealaltă și creează astfel un cerc vicios, autodistructiv.

Aflați mai multe informații despre depresie și obezitate din articolele noastre.

 


Obezitatea cauzează depresia

Studiile au arătat că 25% dintre persoanele obeze sunt predispuse să experimenteze tulburări depresive, comparativ cu adulții non-obezi. Excesul ponderal este frecvent asociat cu o imagine corporală  deficientă, o stimă de sine scăzută, respectiv izolare socială, factori care contribuie la apariția sau accentuarea simptomelor depresive. Persoanele care suferă de obezitate se găsesc deseori în situația de a fi ostracizați, stereotipizați și discriminați. Consecințele excesului de greutate asupra organismului, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, durerile articulare cronice, au fost asociate de asemenea cu depresia.

Depresia cauzează obezitatea

Studiile au remarcat în rândul copiilor și adolescenților în special, care prezentau simptome de depresie, unii dintre ei fiind chiar supraponderali, un risc crescut de a deveni obezi într-un interval de un an. Persoanele care suferă de depresie au tendința de a se supraalimenta, de a face alegeri alimentare necorespunzătoare și sunt frecvent sedentare.

Factorii comuni pentru depresie și obezitate

Statutul socioeconomic scăzut și inactivitatea fizică cresc riscul de apariție al celor două condiții deopotrivă.

Gestionarea cu succes a celor două afecțiuni, cu ajutorul psihoterapiei, al antidepresivelor și/ sau al chirurgiei bariatrice în cazurile în care dietoterapia și tratamentul farmacologic al obezității nu au avut succes, ar putea conduce la ameliorarea statusului mental al individului și la reducerea surplusului ponderal, cele două amplificându-se reciproc pentru redobândirea echilibrului fizic și psihic.

Sursa: Everyday Health Media 

Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 12-09-2016 | Vizite: 2347
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia la vârstnici
  • Copilul obez și rezultatele școlare
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  •