Cerealele în biberon?

©

Autor:

Cerealele în biberon?
Adăugarea cerealelor în biberon poate fi considerată o practică comună de alimentare a sugarilor cu valențe folclorice. Acest lucru însă nu o recomandă ca fiind sigură pentru sănătatea sugarilor, fapt susținut de organizațiile naționale și internaționale de pediatrie.

Această practică poate predispune copilul la diverse riscuri pentru sănătate, în funcție de perioada în care cerealele sunt introduse în alimentație. Mai exact, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică nu recomandă introducerea alimentelor noi, inclusiv a cerealelor, mai devreme de 17 săptămâni în dieta sugarului. (1)

Alergiile și obezitatea „din biberon”

Riscul alergic al introducerii precoce a cerealelor în alimentația sugarului

Adăugarea cerealelor în formulele de lapte speciale pentru sugari, în laptele praf sau în laptele de vacă integral mai devreme de 4 luni poate predispune micuțul la apariția alergiilor alimentare la un moment dat în viață. În cazul introducerii cerealelor care conțin gluten, în special grișul din grâu, crește riscul de apariție a bolii celiace și/sau a diabetului zaharat tip 1 autoimun, la copiii susceptibili din punct de vedere genetic. (2,3)

Riscul poate fi semnificativ diminuat dacă acestea sunt introduse corect în alimentația sugarului:
 • în cazul copiilor alimentați cu formule de lapte adaptate pentru sugari, cerealele fără gluten (orez, porumb, mei) se vor introduce între 4-6 luni;
 • în cazul copiilor alimentați la sân, cerealele fără gluten vor fi introduse la 6 luni;
 • introducerea cerealelor care conțin gluten (grâu, orz, ovăz, secară) nu trebuie să depășească 7 luni (includerea cerealelor care conțin gluten în compoziție mai târziu de 7 luni crește riscul pentru boala celiacă).  

Sugarul este pregătit pentru introducerea cerealelor în alimentație?

Asociația Americană de Pediatrie recomandă alimentarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață. Ulterior, este indicată inițierea diversificării cu precizarea că nu se întrerupe alăptarea copilului cel puțin până la împlinirea vârstei de un an. Ideal ar fi ca alăptarea la sân să continue până la 2 ani, chiar mai mult. În cazul sugarilor care sunt alimentați cu formule de lapte speciale, introducerea alimentației complementare este indicată în jurul vârstei de 4 – 4½ luni. (3) 

La aproximativ 6-7 luni, în cele mai multe cazuri, copilul este pregătit pentru introducerea primului aliment în schema de diversificare și anume, cerealele de orez (acestea nu conțin gluten și nu prezintă risc alergic pentru sugar). La această vârstă, majoritatea copiilor pot să înghită, de aceea este indicat să se utilizeze lingurița în procesul de hrănire al acestora cu cereale, nu biberonul.

În cazul în care copilul nu este capabil să înghită corespunzător, administrarea cerealelor, în special prin intermediul biberonului crește riscul micuțului de a se îneca și/sau de a inhala amestecul de lapte și cereale la nivelul plămânilor. În lipsa recomandării medicului pediatru, nu este indicată introducerea cerealelor în alimentația copilului mai devreme de 4 – 6 luni, dacă micuțul nu este dezvoltat suficient astfel încât să poată primi alimente cu textură semi-lichidă spre semi-solidă. (4)

Riscul obezogen al consumului de cereale din biberon

Sugarii prezintă încă de la naștere mecanisme proprii prin care își auto-reglează aportul alimentar și implicit caloric, în funcție de volumul alimentar consumat. Astfel, adăugarea cerealelor în laptele destinat sugarului poate altera capacitatea acestuia de a-și condiționa ingestia calorică. Suplimentarea laptelui cu cereale crește semnificativ valoarea energetică a acestuia. Prin urmare, aceștia consumă în mod neintenționat un surplus caloric provenit în urma adaosului de cereale.   

Conform Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, administrarea alimentelor semilichide hipercalorice cu ajutorul biberonului poate crește semnificativ riscul de supraalimentare, implicit de creștere excesivă în greutate. Surplusul ponderal dobândit în această perioadă a fost asociat cu o creștere a riscului de obezitate la vârstă școlară de 2 - 3 ori mai mare. (1)

La polul opus, utilizarea cerealelor în exces în alimentația sugarului, poate predispune organismul fragil la instalarea rahitismului și/sau a anemiei carențiale, deoarece interferează cu absorbția calciului și a fierului la nivel intestinal.

Pentru a preveni astfel de situații dramatice, se recomandă introducerea cerealelor în alimentația acestuia conform schemei de diversificare. De asemenea, este recomandată includerea cerealelor speciale pentru sugari, îmbogățite cu vitamine, calciu, fier și alte oligoelemente esențiale pentru o creștere și dezvoltare optimă, în detrimentul cerealelor clasice (griș, făină de orez, etc.).

Excepție: refluxul gastro-esofagian la sugari

Există totuși o situație patologică care interferează cu procesul fiziologic de ingestie și digestie a laptelui la sugar, în care îmbogățirea laptelui cu cereale poate avea efecte pozitive. Aceasta este reprezentată de refluxul gastro-esofagian, iar creșterea consistenței laptelui poate diminua efectele negative ale regurgitației. (4,5)

În lipsa alternativelor (formule speciale anti-reflux/anti-regurgitare, îmbogățite cu amidon sau făină de roșcove),părinții pot utiliza în alimentația sugarului cerealele care nu conțin gluten (făina de orez, porumb), doar la recomandarea și conform indicațiilor medicului pediatru!

Una dintre cauze pentru manifestările refluxului gastro-esofagian este reprezentată de alergia la proteinele laptelui de vacă. Părinții care recunosc acest simptom la sugar, trebuie să se adreseze medicului pediatru pentru identificarea corectă a factorului declanșator. Ulterior se va adopta conduita terapeutică corespunzătoare, în acest caz, eliminarea surselor de proteine din lapte din alimentația sugarului.

Mituri și controverse

Cerealele oferite în biberon înainte de somn ajută copilul să doarmă mai mult?

Îmbogățirea laptelui (formule de lapte speciale pentru sugari, lapte praf convențional, lapte de vacă etc.) prin adăugarea cerealelor este practicată în mod tradițional cu scopul de a îmbunătăți calitatea, dar mai ales cantitatea somnului la sugari. Un studiu publicat în 1989 în The American Journal of Diseases of Children, contestă faptul că administrarea laptelui îmbogățit cu cereale în biberon la sugari înainte de a adormi ar influența pozitiv somnul micuților. Deși nu există dovezi științifice care să susțină beneficiile acestei practici, acest mit este în continuare vehiculat și testat de către mame, în ciuda riscurilor pentru sănătatea sugarului pe care le prezintă. (6)

Cerealele în biberon - o necesitate?

Din cauza condițiilor socio – economice, o mare parte dintre sugari sunt în continuare alimentați cu lapte praf convențional, respectiv lapte de vacă. Acestea au o valoare nutrițională inferioară formulelor de lapte special adaptate pentru sugari care sunt îmbogățite cu vitamine, fier și alți nutrienți pentru a asigura buna creștere și dezvoltare a organismului.

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă aceste tipuri de lapte pentru a fi folosite în scopul alimentației copiilor cu vârsta mai mică de un an, cu excepția situațiilor care fac imposibilă achiziționarea formulelor speciale pentru sugari, iar alimentația la sân este contraindicată în mod absolut! (5)

Nici una dintre variante nu prezintă beneficiile pe care laptele uman le manifestă asupra sănătății sugarului. Comparativ cu laptele matern, laptele praf convențional și laptele de vacă nu își modifică compoziția în funcție de cerințele nutriționale ale organismului în creștere. Mai mult decât atât, pentru a fi administrate sugarilor, necesită efectuarea unor diluții pentru a obține concentrații de nutrienți cu minime riscuri pentru sănătatea copilului.

Deoarece laptele de vacă prezintă o cantitate redusă de glucide în compoziția sa, comparativ cu cel matern, se recomandă îmbogățirea acestuia în primele luni cu decoct sau mucilagiu de orez și zahararea în diverse concentrații. O altă metodă adoptată de unii părinți pentru a crește conținutul de glucide este îmbogățirea laptelui cu cereale (făină de orez, de porumb, griș, etc.). Datorită vârstei fragede la care este inițiată această practică, amestecul este administrat cu ajutorul biberonului.

Deși suplimentarea laptelui cu cereale poate fi privită ca o necesitate, pediatrii nu recomandă această metodă care, după cum a fost amintit anterior, prezintă numeroase dezavantaje și riscuri pentru sănătatea sugarului.

Data actualizare: 24-03-2016 | creare: 16-11-2009 | Vizite: 49110
Bibliografie
(1) Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition, link: https://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/con_28.pdf
(2) Risk of celiac disease autoimmunity and timing of gluten introduction in the diet of infants at increased risk of disease, link: https://www.direct-ms.org/sites/default/files/Norris%20Celiac%20age%20exposure.pdf
(3) Scientific Opinion on the Appopriate age for introduction of complementary feeding of infants, link: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1423.pdf
(4) Food Fights: Winning the Nutritional Challanges of Parenthood Armed With Insight, Humor and a Bottle of Ketchup - Laura A. Jana, Jennifer Shu
(5) Pediatrie – Dana Anton
(6) Infant sleep and bedtime cereal, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2672785
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
 • Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate
 • Diversificarea alimentației sugarului - Principii de bază
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum