Tipuri de anomalii care pot fi corectate cu ajutorul ortodonției

©

Autor:

Anomalia în domeniul ortodontic este o abatere de la ceea considerat a fi poziția normală a dinților. Sunt mai multe tipuri de anomalii care pot apărea în timpul creșterii și dezvoltării danturii și a maxilarelor. Cele mai comune dintre acestea pot fi depistate la nivelul danturii. Dinții sunt mai mobili decât se poate crede și observa. În fapt, aceștia se mișcă imperceptibil în fiecare zi sub acțiunea factorilor externi: mâncat, mestecat sau scrâșnit voluntar sau involuntar (în timpul somnului). Anomaliile minore, mai corect dizarmoniile, sunt rezolvate de obicei prin proceduri simple, mai ușor de aplicat în prezent, datorită implementării noilor tehnologii în domeniu. Dacă maxilarele sunt corect aliniate, aplicarea aparatelor dentare corectează, de cele mai multe ori, poziția dinților și armonia facială este ușor de obținut.

Un tip de anomalie dentară, observabil încă din copilărie este erupția anormală sau ectopică, care se petrece atunci când un dinte permanent apare într-un alt loc decât cel unde trebuie să apară. Erupția ectopică, care se manifestă cu precădere în perioada de tranziție la dantura permanentă, afectează un procent mare de populație. Apariția unor dinți în fața altora sau în afara aliniamentului danturii, de cele mai multe ori caninii sau premolarii atât de pe maxilar, cât și de pe mandibulă, reprezintă cel mai comun tip de ectopie.

În strânsă legătură cu situația anterioară, observată mai ales la persoanele mature, este poziția defectuoasă a molarilor de minte. Spațiul insuficient sau lipsa lui în momentul eruperii acestor molari, generează situații neplăcute, precum carierea acestora și a molarilor alăturați. Eruperea parțială favorizează creșterea bacteriilor sub gingii, fenomen care duce la apariția unor infecții, care se manifestă prin durere, umflături sau senzație de amorțire a mandibulei.

Un alt tip de anomalii, cauzate de dezvoltarea defectuoasă a dinților și maxilarelor, afectează deglutiția și respirația. Cu cât aceste anomalii sunt mai devreme observate, cu atât tratamentul ortodontic are mai multe șanse de reușită. Migrenele, vertijul, senzațiile dureroase la nivelul maxilarelor, sensibilitatea crescută la nivelul dinților și a gingiilor, epuizarea fizică etc. sunt manifestări care pot fi asociate acestor anomalii. Vârsta pacientului, coroborată cu stadiul de dezvoltare al structurilor aparatului oro-facial, determină modul de abordare clinică adoptată de medicul specialist.

În ultima vreme, o serie de studii importante au demonstrat existența unei legături directe între poziția mandibulei, alinierea dinților și modul în care acestea afectează echilibrul corporal și postura. Dezechilibrele apărute la nivelul structurii oro-faciale generează mai multe probleme de natură să afecteze, în timp, echilibrul și postura întregului corp. Mai concret, anomaliile constatate în alinierea mandibulei, produc o serie de probleme, începând cu afectarea mușchilor feței, care vor fi tensionați excesiv, fapt care generează dureri la nivelul capului, urechii și spatelui și frecvente stări de amețeală. Nervii feței vor fi, de asemenea, afectați, fapt care contribuie la apariția unor reacții nervoase structurale, care se manifestă de obicei prin senzații de furnicături și amorțeală la nivel toracic, dar și prin afectarea echilibrului. În timp, netratată, alinierea neconformă a maxilarelor duce la schimbarea poziției naturale a capului în raport cu coloana cervicală, fapt care generează o presiune suplimentară asupra vertebrelor și afectarea nu doar a coloanei cervicale, ci și a întregi coloane vertebrale, care sunt inter-conectate structural.

Singurul medic în măsură să stabilească un diagnostic, dar și metode de prevenție sau tratamente în cazul anomaliilor apărute în dezvoltarea normală a structurilor oro-faciale, dar și la cele dezvoltate complet este medicul dentist specializat în ortodonție și ortopedie facială.

Astfel, tratarea problemelor apărute în urma ectopiei dinților depinde de tipul de dinte implicat și locul unde acesta a erupt. Medicul ortodont este singurul specialist calificat în tratarea problemelor cauzate de erupția anormală a dinților. De obicei, strategia de tratament aplicată de specialist implică mai multe etape: observarea atentă și analizarea tipului de erupție considerată anormală (există situații în care o astfel de erupție se rezolvă fără tratament); extracția dintelui care a cauzat sau poate cauza ectopia; aplicarea de proceduri ortodontice specifice pentru corectarea efectelor ectopiei, odată ce aceasta s-a produs. De obicei, intervențiile post-ectopie presupun purtarea unor aparate fixe, care au rolul de a „împinge” dintele la locul său.

În cazul anomaliilor constatate la molarii de minte, medicul specialist ortodont este cel care va recomanda cele mai bune metode de tratament, care pot merge, în cazurile în care prezervarea dinților este imposibilă, până la extragerea lor. Procedura de extracție a acestora este cea obișnuită în astfel de cazuri, dar pot fi aplicate și multitudine de proceduri chirurgicale, în funcție de fiecare caz în parte, atunci când se constată că molarii respectivi au o poziție transversală, ori nu au erupt, ori au produs chisturi.

Cât privește anomaliile care afectează deglutiția și respirația, tratamentul recomandat este bazat pe sistemul Myobrace, în patru stadii, care este cu atât mai eficient, cu cât anomaliile în dezvoltarea danturii sunt mai devreme observate. Întrucât acest tip de tratament presupune diagnosticarea precoce a anomaliilor, un  rol important îl joacă și implicarea efectivă a pacientului-copil și a părinților acestuia în urmarea strictă a tratamentului prescris și a indicațiilor medicului specialist. Spre deosebire de aparatele fixe, sistemul propus folosește aparate care pot fi purtate cu intermitențe, înlăturându-se astfel riscurile de recidivă, dar și afectarea atât a smalțului dentar, cât și a rădăcinilor dentare. Un alt avantaj al folosirii acestui tip de tratament este învățarea unei respirații corecte. Costul pe termen lung reprezintă, de asemenea, un câștig pentru pacient, sistemul Myobrace generând cheltuieli sensibil mai mici decât alte sisteme de aparate dentare.

Tratarea timpurie a problemelor constatate în alinierea dinților și a maxilarelor, precum și a articulației temporo-mandibulare de către medicul specialist are ca scop eliminarea acestor probleme înainte ca ele să devină cronice. Problemele grave constatate în alinierea dinților și maxilarelor se tratează chirurgical.

Principalul obiectiv al tratamentelor ortodontice este obținerea unei ocluzii funcționale prin care să se asigure sănătatea structurilor orale şi îmbunătățirea aspectului facial, acesta contribuind la bunăstarea fizică şi mentală a individului.

Pentru a beneficia de cele mai bune soluții în vederea dobândirii unui zâmbet frumos, dr. Anca Oltean medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate, vă așteaptă în cele 2 cabinete din București. Dr Oltean este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.

Pentru detalii, vizitați site-ul ancaoltean.ro, pagina de Facebook https://www.facebook.com/drAncaOltean/ și ne puteți scrie la adresa e-mail: smile@ancaoltean.ro.

Pentru programări, sunați la :0314.315.198 | 0754.341.179.
Adrese cabinete:
  • Şoseaua Mihai Bravu 281- CMDT Victor Babeș
  • Piața Națiunile Unite 3-5, Bl. A-Turn, Sc. A, Et. 2, Ap. 15.

Data actualizare: 27-01-2022 | creare: 27-01-2022 | Vizite: 318
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: