Topul celor mai dureroase afecțiuni

©

Autor:

Topul celor mai dureroase afecțiuni

Durerea reprezintă o experiență senzorială neplăcută, asociată în majoritatea cazurilor cu leziuni ale țesuturilor, ce se poate manifestă sub diverse forme și în regiuni diferite ale corpului. Durerea reprezintă modalitatea organismului de a indica faptul că ceva este în neregulă, de cele mai multe ori fiind utilă pentru diagnosticarea unei condiții medicale. În unele cazuri, durerile pot fi intense, dificil de suportat, chiar și după administrarea medicamentelor analgezice. Intensitatea durerilor resimțite reprezintă unul dintre factorii care pot influența decizia unei persoane de a se prezenta la medic. (1, 2)

În funcție de intensitate, topul celor mai dureroase afecțiuni cuprinde:

Calculi renali

Cunoscuți popular sub denumirea de pietre la rinichi, calculii renali sunt depozite minerale formate la nivelul rinichilor, care pot afecta oricare porțiune a tractului urinar. Deși de cele mai multe ori nu provoacă simptome, atunci când există un blocaj semnificativ la nivelul ureterelor, calculii renali determină apariția durerilor. Durerile cauzate de pietrele la rinichi (colica renală) sunt unele intense, ascuțite, resimțite în zonele laterale ale spatelui, imediat sub coaste, dar și la nivelul abdomenului inferior și în zonă inghinală. În funcție de traseul calculilor renali în tractul urinar, durerea poate crește în intensitate și se poate muta dintr-o locație în alta. Persoanele cu pietre la rinichi pot semnala, de asemenea, o senzație de arsură în timpul urinării, modificarea aspectului și a mirosului urinei, o nevoie persistentă de a urina, greață și vărsături. (3, 4, 5)

Hernia de disc

Afecțiune cauzată de alunecarea nucleului pulpos al unui disc intervertebral, apărută în urma deteriorării discului. Hernia de disc poate determina iritarea nervilor din apropiere, ducând la durere și amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor. În lipsa tratamentului, hernia de disc poate duce la leziuni permanente ale nervilor. În cazuri foarte rare, un disc herniat poate tăia impulsurile nervoase către nervii care controlează vezică urinară și intestinul. (3, 4, 6, 7)

Migrena cronică

Deși nu reprezintă cea mai dureroasă afecțiune cunoscută, durerea de cap moderată sau severă (migrena) cronică poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. Migrena este un tip recurent de cefalee care provoacă dureri cu caracter pulsatoriu sau palpitant. În majoritatea cazurilor, durerea apare pe o singură parte a capului și este însoțită de alte simptome, precum sensibilitate crescută la sunete sau lumină, greață și vărsături. (3, 4, 6)

Zona zoster

Afecțiune cauzată de virusul varicelo-zosterian care se manifestă prin erupții cutanate și vezicule dureroase. Deși veziculele și erupțiile cutanate durează în general maximum patru săptămâni, durerea poate persista pentru mai multe luni. Unii pacienți cu zona zoster pot dezvolta nevralgie postherpetică, cu simptome persistente care includ dureri profunde sau arzătoare, sensibilitate la atingere și amorțeală în zona afectată. Tratamentul timpuriu pentru zona zoster poate ajuta la prevenirea durerilor cronice. (3, 4, 8)

Nevralgia trigemenului

Presiunea exercitată asupra nervului trigemen, un nerv cranian mixt, considerat cel mai mare nerv cranian, determină dureri sporadice și bruște de intensitate crescută, asemănătoare unui șoc electric, care pot afecta regiunea facială, maxilarul superior, fruntea și maxilarul inferior. Nevralgia trigeminală este o afecțiune neuropatică cronică ce nu beneficiază la momentul actual de un tratament și care poate avea un impact sever asupra calității vieții. (6, 9)

Sindromul dureros regional complex

Complicație foarte rară și gravă apărută pe fondul deteriorării sau a funcționarii defectuoase a sistemului nervos, în urma unei leziuni la nivelul membrelor sau a unei intervenții chirurgicale care implică zonele periferice. Afecțiunea poate fi cauzată inclusiv de un accident vascular cerebral sau un atac de cord și se manifestă prin dureri severe, descrise de pacienți sub forma unei senzații constante de arsură la nivelul membrelor. (3, 6, 10)

Anemia falciformă

Clasificată ca o tulburare rară, condiția este moștenită genetic și se caracterizează prin dureri intense și complicații grave, care pot pune viața în pericol. Durerile apar în episoade periodice și sunt cauzate de blocarea circulației sanguine la nivelul vaselor mici, care împiedică transportul oxigenului către organele corpului. Persoanele cu anemie falciformă au riscuri crescute de accident vascular cerebral, pneumonie, insuficiență renală și infarct splenic. Speranța de viață a persoanelor cu anemie falciformă este de mai mică de 50 de ani. (3, 6, 11, 12)

Atacul de cord

Afecțiune cu potențial fatal apărută în urma întreruperii bruște a alimentarii cu sânge a inimii. Infarctul miocardic sau atacul de cord se manifestă prin dureri toracice severe, descrise ca o strângere în piept, ce iradiază către membre, gât și maxilar. (3, 6, 13)

Fibromialgia

Afecțiune cronică cu manifestări severe, apărută de regulă după traume fizice, infecții sau intervenții chirurgicale, care poate predispune la izolare socială. Fibromialgia provoacă dureri musculo-scheletice, sensibilitate și rigiditate în diferite părți ale corpului, precum și oboseală cronică, tulburări de dispoziție și probleme de somn. (3, 6, 14)

Endometrioza

Condiție medicală frecventă la femeile tinere, caracterizată printr-o creștere anormală a țesutul care în mod normal acoperă endometru, în regiunile care acoperă pelvisul. Durerea asociată endometriozei poate fi deosebit de severă în timpul perioadelor menstruale. Durerile sunt invalidante și pot fi amplificate de urinare, mișcările intestinale sau de contactul sexual. (3, 6, 15)

Sciatica

Afecțiune ce implică iritarea sau comprimarea nervului sciatic, cel mai lung nerv din corpul uman, care începe în partea inferioară a plexului sacral și traversează întreg membrului inferior. Durerea cauzată de sciatică poate fi severă, debilitantă, însoțită uneori de furnicături și amorțeală la nivelul membrelor inferioare. (6, 16)

Boala ulceroasă

Afecțiune caracterizată clinic prin prezența, la nivelul mucoasei esofagului, stomacului sau duodenului, a unei ulcerații cronice. Boala ulceroasă se manifestă cel mai frecvent prin dureri abdominale de diferite intensități, care uneori pot deveni severe și se pot manifesta pe perioade lungi de timp. Durerea poate fi însoțită, în cazurile severe, de sângerări acute în cavitatea abdominală. (6, 17)


Data actualizare: 14-10-2021 | creare: 14-10-2021 | Vizite: 1106
Bibliografie
(1) Pain, link: https://medlineplus.gov/pain.html
(2) Pain, link: https://www.iasp-pain.org/resources/terminology
(3) On a Scale From 1 to 10: Most Painful Medical Conditions, link: https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/slideshows/on-a-scale-from-1-to-10-most-painful-medical-conditions
(4) 8 of the Most Painful Medical Conditions, link: https://feeds.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2019/most-painful-conditions.html
(5) Kidney stones, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755
(6) Chronic Pain: The 20 Most Painful Conditions, link: https://www.news-medical.net/amp/health/Pain-Acute-Pain-Chronic-Pain-20-Most-Painful.aspx
(7) Slipped (Herniated) Disc, link: https://www.healthline.com/health/herniated-disk
(8) Postherpetic neuralgia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postherpetic-neuralgia/symptoms-causes/syc-20376588
(9) What is Trigeminal Neuralgia? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-Trigeminal-Neuralgia.aspx
(10) Complex regional pain syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crps-complex-regional-pain-syndrome/symptoms-causes/syc-20371151
(11) What is Sickle-Cell Disease? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-Sickle-Cell-Disease.aspx
(12) Rare Patients With Sickle Cell Disease Live Nearly Twice as Long as Average, link: https://www.hematology.org/newsroom/press-releases/2016/rare-patients-with-sickle-cell-disease-live-nearly-twice-as-long-as-average
(13) What is a Heart Attack? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-a-Heart-Attack.aspx
(14) What is Fibromyalgia? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-Fibromyalgia.aspx
(15) What is Endometriosis? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-Endometriosis.aspx
(16) What is Sciatica? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-is-Sciatica.aspx
(17) What are Peptic Ulcers? link: https://www.news-medical.net/amp/health/What-are-Peptic-Ulcers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: