Transplantele fecale și „tinerețea eternă”

©

Autor:

Transplantele fecale și „tinerețea eternă”
Transplantul fecal, o procedură medicală efectuată de regulă pentru tratamentul infecțiilor intestinale recurente, ar putea încetini procesul de îmbătrânire, sugerează un nou studiu. Experimentele au arătat că transplantul de microbiotă fecală de la șoareci tineri la șoareci bătrâni poate inversa semnele distinctive ale îmbătrânirii în intestin, ochi și creier. Rezultatele deschid calea pentru dezvoltarea unor terapii pentru a combate declinul mai târziu în viață.
Microbiota intestinală, implicată în numeroase procese importante pentru sănătatea organismului, este alcătuită din numeroase microorganisme, atât benefice organismului, cât și dăunătoare. Este bine-cunoscut faptul că majoritatea bolilor sunt asociate cu modificări ale tipurilor și comportamentului bacteriilor, virușilor, ciupercilor și a altor microbi din intestinul unei persoane.

Unele dintre modificările compoziției microbiotei au loc pe măsură ce o persoană îmbătrânește și sunt asociate cu o scădere a imunității și o încetinire a metabolismului. În consecință, modificarea compoziției microbiotei asociată cu îmbătrânirea poate determina boli inflamatorii intestinale, tulburări cardiovasculare, autoimune, metabolice și neurodegenerative.

Pentru a înțelege mai bine efectele acestor modificări ale microbiotei la bătrânețe, oamenii de știință de la Institutul Quadram au transferat microbii intestinali de la șoareci în vârstă în șoareci tineri sănătoși și invers. Cercetătorii au analizat ulterior modul în care acest lucru a afectat semnele inflamatorii ale îmbătrânirii în intestin, creier și ochi, organe a căror funcție este cea mai afectată odată cu îmbătrânirea.

Studiul, publicat în revista Microbiome, a constatat că transplantarea microbiotei de la șoarecii în vârstă a dus la pierderea integrității mucoasei intestinale, permițând produselor bacteriene să treacă în sânge. Inflamația cronică legată de vârstă a fost asociată cu activarea anumitor celule imunitare găsite în creier, care au fost, de asemenea, supraactivate la șoarecii tineri care au primit transplanturi de microbiom de la șoarecii în vârstă.

sursa: Science Daily
foto: University of East Anglia

Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 303
Bibliografie
Fecal transplants reverse hallmarks of aging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220504082622.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transplantul de microfloră fecală poate reprezenta o opțiune în tratarea sindromului de colon iritabil
  • Interacțiunea microbiomului intestinal prin transplant
  • Calitatea grefării, numărul și tipul bacteriilor influențează succesul transplantului microbiotei intestinale
  •