Tratament pentru incontinența urinară la bărbați

©

Autor:

Tratament pentru incontinența urinară la bărbați

Incontinența urinară la bărbați, descrisă ca o pierdere involuntară de urină din cauza unui control deficitar asupra sfincterului vezicii urinare, reprezintă unul dintre simptomele comune afecțiunilor aparatului urinar. Această stare patologică, deși este benignă și nu afectează sănătatea fizică, poate să influențeze într-un mod negativ calitatea vieții. Conform studiilor, pacienții care au incontinență urinară au mai multe șanse să aibă depresie, dar și o activitate socială și sexuală limitată.

Incontinența urinară la bărbați este adesea cauzată de mărirea în dimensiuni a prostatei, afecțiunea incriminată fiind în majoritatea cazurilor hiperplazia de prostată. Incontinența urinară, în ciuda prevalenței mult mai crescute printre bărbații trecuți de 65 de ani, nu este un semn normal al îmbătrânirii. Totodată, incontinența urinară este, în majoritatea cazurilor, tratabilă. (1) (2) (3)

Diagnosticul pentru incontinență urinară la bărbați

Deciziile în privința tratamentului împotriva incontinenței urinare pot fi luate doar după stabilirea tipului de incontinență urinară de care pacientul suferă. Diagnosticul se pune după analizarea istoricului medical al pacientului, efectuarea unui anamneze, a unui examen fizic și a unor analize de laborator. De asemenea, pot fi necesare:

  • analiza urinei, pentru a verifica dacă există anumite anomalii, urme de sânge sau infecții în urină;
  • jurnalul vezical, ce va include fiecare urinare, episoadele de incontinență, dar și cantitatea de lichide consumată;
  • testul la tuse, pentru a evalua dacă este apar scurgeri în urma tusei, ceea ce ar putea sugera o incontinență urinară de efort;
  • măsurarea reziduală post-vid, pentru a evidenția eventuale obstrucții la nivelul tractului urinar sau problemele cu musculatura sau nervii vezicii urinare;
  • testarea urodinamică și ecografia pelviană pot fi necesare, în special la pacienții care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale. (1) (2) (3)


Incontinența urinară poate fi cronică sau tranzitorie. În cazul incontinenței pe termen scurt (tranzitorie), factorul determinant îl reprezintă o problemă medicală sau un anumit tratament. Incontinența tranzitorie este reversibilă, are un debut brusc și durează mai puțin de șase săptămâni. În schimb, incontinența cronică este adesea mult mai dificil de controlat sau de tratat. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care suferă de incontinență cronică își îmbunătățesc simptomele prin modificarea stilului de viață și prin tratamente specifice. (1) (2) (3)

Tratament pentru incontinența urinară la bărbați

Tratamentul incontinenței urinare la bărbat este stabilit în funcție de tipul incontinenței, preferințele fiecărui pacient și gradul de disconfort creat. Tratamentul poate include exerciții simple de îmbunătățire a tonusului muscular vezical, medicamente sau chiar intervenții chirurgicale. Numărul bărbaților care au nevoie de tratament chirurgical este unul relativ mic, cel mai adesea tehnicile comportamentale și exercițiile musculare fiind suficiente. Pentru diminuarea disconfortului sau pentru oprirea incontinenței urinare, poate fi necesară modificarea stilului de viață. Cu o evaluare și un tratament adecvat, incontinența urinară este de obicei tratabilă, astfel încât calitatea vieții să fie restabilită. (2) (3) (4)

Tehnici comportamentale pentru tratarea incontinenței urinare la bărbați

Antrenamentul vezicii urinare - medicul poate recomanda această tehnică pentru a reduce gradual nevoia de a merge la toaletă. Antrenamentul vezicii urinare se face prin prelungirea cu 5-15 minute a vizitei la toaletă. Totodată, poate fi recomandată planificarea călătoriilor la toaletă, o tehnică ce prevede stabilirea unor ore fixe la care trebuie urinat, chiar și în absența nevoi de urinare. Scopul acestor proceduri este acela de a prelungi timpul dintre călătoriile la toaletă până când pacientul ajunge să urineze la fiecare 2,5-3,5 ore. (3) (5)

Golirea dublă a vezicii - pentru a evita incontinența revărsată, pacienților care se confruntă cu acest simptom le este recomandată golirea de două ori a vezicii urinare, la un interval scurt de timp. Mai exact, după o urinare, pacientul trebuie să revină la toaletă după câteva minute, pentru o nouă urinare. Următoarea sa urinare poate fi programată, recomandat la minimum o oră distanță. (3)

Modificarea alimentației - dieta, împreună cu exercițiile fizice, joacă un rol esențial în menținerea unei sănătăți bune a vezicii urinare. Este recomandată reducerea consumului băuturilor cu cofeină, a băuturilor alcoolice sau a băuturilor carbogazoase. Totodată, este recomandat consumul de alimente bogate în fibre, în special de către persoanele a căror incontinență este cauzată de constipația cronică. (1)

Gestionarea fluidelor - jurnalul vezical poate să determine dacă există o asociere între aportul de lichide și frecvența urinărilor. Atunci când numărul episoadelor scurgerilor vezicale dintr-o anumită zi este mai crescut, este important să se stabilească dacă există diferențe semnificative în cantitatea de lichide consumată în acea zi, comparativ cu zilele precedente. Limitarea aportului de lichide este una dintre alegerile nefericite făcute de către persoanele care au probleme de control al vezicii urinare. Acest lucru nu este recomandat, deoarece poate încuraja creșterea bacteriilor care declanșează incontinența. Restricționarea lichidelor consumate se face doar dacă medicul curant recomandă acest lucru. (1) (7)

Exercițiile Kegel - eficiente în mod specific pentru incontinența de stres, exercițiile musculare pelviene, cunoscute sub denumirea de exercițiile Kegel, ajută la consolidarea mușchilor care controlează urinarea și totodată au potențialul de a îmbunătății performanțele sexuale ale unui bărbat. Pentru a spori eficiența exercițiilor, acestea trebuie efectuate zilnic. (3) (5) (6)

Terapii intervenționale pentru tratamentul incontinenței la bărbați

Injecțiile nechirurgicale cu material sintetic - scopul acestei terapii este acela de a asigura închiderea uretrei și de a reduce astfel scurgerile de urină. Materialul sintetic, de regulă absorbabil și biocompatibil, este injectat în țesuturile din jurul uretrei. Conform cercetărilor, injecțiile cu material sintetic sunt eficiente la aproximativ 80% dintre pacienții de sex feminin. Mult mai eficientă decât tratamentele invazive, procedura trebuie repetată în mod regulat. (3) (8)

Injecțiile cu botox - toxina botulinică de tip A poate fi folosită pentru a reduce frecvența urinărilor la persoanele cu vezică hiperactivă. Injecțiile cu botox se realizează în mușchiul vezicii urinare, doar la pacienții la care tratamentele de primă linie nu au avut efectul dorit. (3)

Medicamente pentru tratarea incontinenței la bărbați

Alfa-blocante - relaxează mușchii vezicii urinare și fibrele musculare ale prostatei, facilitând golirea în întregime a vezicii urinare. Sunt recomandate bărbaților cu incontinență excedentă sau incontinență imperioasă. Cele mai utilizate medicamente alfa-blocante în tratarea incontinenței la bărbați sunt: Flomax (tamsulosin), Uroxatral (alfuzosin), Rapaflo (silodosin) și Cardura (doxazosin). (3)

Anticolinergice - relaxează mușchiul vezicii urinare și crește cantitatea de urină pe care vezica o poate stoca. De asemenea, crește cantitatea de urină pe care omul o poate urina la un moment dat, ajutând la golirea completă a vezicii. Sunt recomandate bărbaților cu vezică hiperactivă. Exemplele includ oxibutinină (Ditropan XL), Mirabegron (Myrbetriq), trospium (Sanctura), tolterodină (Detrol), darifenacină (Enablex), fesoterodină (Toviaz) și solifenacină (Vesicare). (3)

Proceduri chirurgicale

Procedura de sling - reprezintă principala intervenție chirurgicală efectuată pentru tratarea problemelor care provoacă incontinența urinar la bărbați. Procedura de tip sling uretral se poate face ambulatoriu, tratamentul fiind unul minim invaziv. Intervenția prevede inserarea unei fâșii subțiri de material sintetic, de regulă o plasă din polipropilenă, sub uretra bulboasă pentru a ridica vezica și uretra și pentru a le menține într-o poziție normală, astfel încât scurgerile de urină să fie prevenite. (3) (9)

Sfincterul artificial - folosit pentru a corecta incontinența urinară la stres a bărbaților cu leziuni semnificative ale sfincterului și scurgeri severe, sfincterul vezical artificial a fost folosit cu succes de mai bine de 25 de ani. În cadrul intervenției chirurgicale, medicul va implementa o manșetă care va ajuta la închiderea uretrei, un balon de reglare a presiunii în abdomenul inferior și o pompă în interiorul scrotului. Atunci când pacientul va simți nevoia să urineze, este necesară apăsarea pe supapa implantată sub piele. (3) (9)

Împotriva incontinenței urinare la femei mai pot fi folosite și dispozitivele medicale de tipul tampoanelor ce se inserează uretral sau a inelului ce este folosit pe timp ce zi și care se inserează în vagin. Estrogenul topic, stimularea electrică, stimularea nervoasă sau chirurgia prolapsului sunt alte opțiuni de tratament de care dispun femeile. În cazul bărbaților, opțiuni secundare, dar cu o eficacitate redusă sau cu un grad de risc crescut sunt:

  • cateterul, ce poate fi implementat acasă, după o instruirea în prealabil făcută de către medicul specialist (procedura prezintă riscul de infectare, atunci când cateterul nu este corect curățat);
  • folosirea unor haine de protecție sau a tampoanelor;
  • purtarea unui pampers (incontinența nu este tratată, însă efectele sale sunt diminuate). (3)

Data actualizare: 21-03-2020 | creare: 20-08-2019 | Vizite: 11648
Bibliografie
(1) Urinary Incontinence in Men, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/zp1188
(2) Diagnosis of Urinary Incontinence, link: https://www.aafp.org/afp/2013/0415/p543.html
(3) Urinary incontinence, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/diagnosis-treatment/drc-20352814
(4) Male stress urinary incontinence, link: https://www.nafc.org/male-stress-urinary-incontinence
(5) Bladder retraining, link: https://www.nafc.org/bladder-retraining
(6) Kegel exercises for men, link: https://www.nafc.org/kegelmale
(7) Diet and exercise for good bladder health, link: https://www.nafc.org/diet-and-exercise
(8) Injection therapy, link: https://www.nafc.org/injection-therapy
(9) Male stress incontinence procedures, link: https://www.nafc.org/male-stress-incontinence-procedures
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum