Sfaturi în caz de incontinență urinară

©

Autor:

Sfaturi în caz de incontinență urinară

Incontinența urinară descrie eliminarea involuntară sau accidentală de urină, determinată de pierderea sau slăbirea controlului asupra sfincterului urinar. Severitatea variază de la o scurgere ocazională, apărută în urma unei tuse sau a unui strănut puternic, până la scurgeri zilnice, apărute involuntar, la persoane fără control asupra sfincterului vezical. (1, 2, 3)

Incontinența urinară reprezintă o problemă frecventă, care afectează mulți oameni, preponderent de sex feminin. Conform estimărilor, aproximativ 3 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani suferă de incontinență urinară. În cazul bărbaților, procentul este semnificativ mai mic, mai puțin de 1 din 20 persoane de sex masculin fiind afectate. (1, 2, 3)

În caz de incontinență urinară, o serie de sfaturi pot fi aplicate pentru reducerea frecvenței pierderilor involuntare de urină și pentru recăpătarea stimei de sine. Anumite schimbări ale stilului de viață, cât și unele strategii simple de întărire a musculaturii, pot oferi beneficii importante pentru pacienți și pot reduce semnificativ disconfortul. (1, 2, 3)

Adresați-vă medicului!

Încă de la apariția primelor episoade de incontinență urinară, este recomandată vizita la medic. Deoarece incontinența urinară reprezintă o problemă stânjenitoare, care poate provoca o stare de anxietate socială, vizitele la medic ale persoanelor afectate sunt adesea întârziate. O astfel de întârziere nu va face decât ca problema să se intensifice. (1, 3, 4)

Modificați-va obiceiurile de urinare

Majoritatea persoanelor cu episoade temporare de incontinență urinară obișnuiesc să urineze atunci când vezica nu este plină. Pentru a reduce riscul de apariție a pierderilor de urină, poate fi recomandată programarea ieșirilor la toaletă sau întârzierea urinării. Antrenamentul vezicii urinare, prin întârzierea urinării, poate menține tensionați mușchii din jurul uretrei, menținând închisă uretra. Golirea dublă a vezicii, ce constă în urinarea în două rânduri, la o distanță de câteva minute, vă poate ajuta să evitați incontinența de revărsare. (1, 4)

Beți suficiente lichide

Hidratarea este esenţială pentru sănătatea întregului organism, inclusiv a vezicii urinare. Consumul de lichide poate preveni incontinența urinară, însă anumite lichide, precum băuturile carbogazoase, alcoolul sau cafeaua, pot provoca iritații ale vezicii urinare, fiind recomandată limitarea consumului acestora. Dacă urinați frecvent în timpul nopții, încercați să evitați consumul de lichide cu câteva înainte ore înainte de somn, dar fără a neglija necesarul zilnic de lichide. (3, 4)

Mențineți o greutate optimă

Excesul de greutate corporală (obezitatea) crește presiunea asupra musculaturii planșeului pelvin, slăbind în timp capacitatea sfincterului vezical de a menține închis conductul urinar. Obezitatea poate fi prevenită printr-un regim alimentar sănătos și printr-un stil de viață activ. Exercițiile fizice și o dietă săracă în carbohidrați și grăsimi pot ajuta persoanele cu surplus de kilograme. (1, 3, 4)

Renunțați la fumat

Persoanele fumătoare prezintă un risc crescut de tuse cronică, iar accesele de tuse pot slăbi musculatura pelviană și pot contribui la apariția pierderilor involuntare de urină. Dacă prezentați o tuse ce persistă pentru mai mult de trei săptămâni, adresați-vă medicului pentru o evaluare amănunțită. (4, 5)

Nu neglijați infecțiile urinare

Infecțiile urinare netratate se pot complica în diferite moduri, inclusiv prin iritarea mucoasei vezicii urinare. Incontinența urinară temporară poate fi cauzată de o infecție urinară netratată sau tratată necorespunzător. În cazul în care prezentați unul sau mai multe dintre simptomele unei infecții urinare (durere sau senzație de usturime la urinare, nevoia imperioasă de a urina sau hematurie), prezentați-va la medic. (1, 4)

Antrenați musculatura planșeului pelvin

Mușchii planșeului pelvin sunt responsabili de controlul fluxului de urină în timpul urinării. Din diferite cauze, mușchii pot deveni slăbiți și își pot pierde capacitatea de a menține închisă uretră, ceea ce duce la pierderi involuntare de urină. Recăpătarea capacității musculare se poate realiza prin exerciții de antrenament și tonifiere. Exercițiile musculaturii planșeului pelvin nu doar că ajută la prevenirea episoadelor de incontinență urinară, dar pot totodată să sporească sensibilitatea în timpul actului sexual, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții sexuale. (1, 3, 5)


Data actualizare: 28-08-2022 | creare: 24-08-2021 | Vizite: 1025
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Incontinența urinară la bărbați
  • Tratament pentru incontinența urinară la bărbați
  • Incontinența urinară sau nicturia cresc riscul de deces la persoanele vârstnice
  •