Viața sexuală la vârsta a treia

©

Autor:

Viața sexuală la vârsta a treia

Degradarea vieții sexuale până la dispariția ei definitivă este o preconcepție și în același timp o temere generală atunci când ne gândim la sexualitate la vârsta a treia. Ne e greu să credem că vârstnicii sunt atrași de acest subiect sau că au o viață sexuală activă. Lansarea unui medicament bine cunoscut (Viagra) acum câțiva ani, prescrierile și vânzările numeroase ale acestuia au atras atenția asupra interesului pe care cei în vârstă îl au încă asupra sexului. De atunci are loc o schimbare a mentalității în privința acestui subiect delicat, susținută și de studiile care au început să se realizeze în domeniu.


Ce se întâmplă însă cu adevărat cu intimitatea între doi parteneri pe măsură ce înaintează în vârstă și care sunt problemele și satisfacțiile de care au parte?


Provocările vieții sexuale la vârsta a treia

Intimitatea și sexualitatea evoluează și suferă transformări de-a lungul vieții, cu atât mai mult la vârsta a treia când intervin factori de natură fizică și psihică diferiți față de celelate vârste. În această perioadă activitatea sexuală poate deveni o provocare din mai multe motive:

La nivel fizic

Apar dificultăți care vin în primul rând din cauza modificărilor normale din organism pe măsură ce îmbătrânim. Prin natura modului în care am fost construiți, la un moment dat nu mai suntem eficienți în procreare sau nu o mai putem face deloc, cum este cazul femeilor după menopauză. Odată cu vârsta corpul nostru suferă unele transformări biologice care pot avea impact asupra activității sexuale:

 • la femei vaginul devine mai scurt și mai strâmt, își pierde din elasticitate și pereții se subțiază. De asemenea, nu se mai lubrifiază suficient în timpul contactului sexual, ceea ce poate provoca disconfort sau durere.
 • la bărbați impotența devine o problemă deseori întâlnită, care constă în imposibilitatea de a menține o erecție astfel încât să poată avea loc actul sexual; de asemenea, e posibil să dureze mai mult până are loc erecția, iar timpul de așteptare între două erecții este mult mai mare decât în tinerețe (1)


De asemenea, un rol important îl au și tratamentele medicale pentru afecțiunile cronice frecvente la această vârstă, care pot scădea libidoul, pot afecta nivelul hormonal sau influența negativ capacitatea de a avea contacte sexuale (de exemplu diabetul poate afecta nervii, scăzând capacitatea unui bărbat de a avea sau susține o erecție). Durerile articulare sau durerile cronice localizate în diverse zone ale corpului pot de asemenea împiedica angajarea în activitatea sexuală.


Nu în ultimul rând imobilizarea la pat a unuia dintre parteneri sau diverse dizabilități fizice pot împiedica sau face dificil un contact sexual normal. (2)

La nivel psihic

Odată cu trecerea anilor este foarte posibil ca dorința sexuală să scadă, mai ales dacă are loc pe fondul dificultăților menționate mai sus sau ai altor factori care pot interveni, precum:

 • nemulțumirea față de propriul corp, care a îmbătrânit și care poate a luat kilograme în plus, ne poate face să credem că nu mai suntem la fel de atrăgători în ochii partenerului
 • mentalitatea unei culturi care spune că sexul este un subiect tabu și că după o vârstă nu mai este acceptată angajarea în relații sexuale,
 • pudoarea în adresarea către un medic specialist în cazul unor probleme sexuale care s-ar putea rezolva cu ușurință (2)
 • anxietatea, stresul sau depresia cauzate de îmbătrânire și de schimbările implicate pot afecta dorința sexuală și necesitatea unei vieți sexuale
 • îngrijorarea în privința performanței sexuale, care nu mai este la fel ca în tinerețe (3)

La nivel social

Manifestarea sexualității sau implicarea în activități sexuale poate fi îngreunată atunci când partenerul de viață nu mai trăiește sau dacă vârstnicul nu are parte de un spațiu privat (dacă trăiește de exemplu într-un cămin de bătrâni, cu alți colegi de cameră).

La nivel social dificultatea cea mai mare vine din stereotipurile cu care asociem acest subiect (de exemplu: în mentalitatea generală nu se cade ca un bătrân să mai aibă activități intime). De aceea foarte puțini vorbesc despre experiențele lor în acest sens. În instituțiile pentru bătrâni, acest aspect este ignorat chiar și de personalul medical și organizațional (sunt puține camere individuale, predomină cele în care locuiesc două sau mai multe persoane, lipsa unei educații în acest sens etc.) (4)


Beneficiile unei vieți sexuale active la vârsta a treia

Specialiștii spun că nevoia de intimitate este prezentă la orice vârstă, și chiar dacă după 60 de ani activitatea sexuală nu are cum să mai fie ca în trecut, ea aduce totuși beneficii de care ar trebui să devenim cu toții conștienți:

 • în timpul orgasmului sunt eliberate în creier endorfine și serotonina, hormonul fericirii, care ne îmbunătățesc semnificativ starea de bine și înlătură anxietatea, indiferent de vârstă
 • activitatea sexuală este o componentă importantă a unei vieți împlinite, care ajută inclusiv la menținerea unei stime de sine ridicate (5)
 • în cazul bărbaților actul sexual stimulează producția de hormon de creștere și testosteron, care au un efect benefic în întărirea mușchilor și a oaselor (6)
 • este o formă de a face exerciții fizice în care sunt implicate mai multe grupe musculare (ajută inclusiv la controlul vezicii urinare, prin stimularea mușchilor implicați în procesul de urinare)
 • ajută la menținerea și întărirea relației de cuplu


Avantajele vieții sexuale la vârsta a treia

Deși poate părea surprinzător, activitatea sexuală după 60 de ani poate avea avantaje suplimentare față de cea din tinerețe:

 • suntem mult mai siguri pe noi, ne cunoaștem corpul îndeajuns de bine și știm ce ne face plăcere, de aceea nu mai cădem la fel de ușor în plasa prejudecăților legate de acest subiect ca în tinerețe
 • suntem mai puțin stresați de evenimente importante sau de decizii care trebuie luate pe plan personal sau profesional – cel mai probabil pensionarea se apropie, dacă nu a venit deja, iar viața personală este oarecum așezată
 • este perioada când copiii au plecat de acasă pentru a-și întemeia propriile famili, de aceea avem parte de mai multă intimitate și spațiu pentru a ne desfășura, fără a trebui să fim precauți
 • la această vârstă femeile nu trebuie să-și mai facă griji în privința unei sarcini, însă în cazul unor parteneri noi este indicată protecția, pentru a evita bolile cu transmitere sexuală (3)


Cum se poate îmbunătăți viața sexuală la vârsta a treia?

În primul rând în cazul în care sunt implicate diverse afecțiuni sau tulburări la nivelul organelor genitale, trebuie să ne adresăm unui specialist. Uneori problemele pot fi rezolvate cu ușurință dacă avem curajul să consultăm un medic.


Schimbările din organism care survin odată cu vârsta sunt normale și trebuie să le acceptăm, chiar dacă uneori ne afectează viața intimă. În limita posibilităților obiceiurile vieții sexuale nu au de ce să se schimbe, decât dacă ne dorim. În plus, dacă înțelegem că nu trebuie să ne mai setăm obiective în ceea ce privește performanța sexuală și să fim critici cu noi înșine, ci dimpotrivă, să reușim să ne adaptăm și să ne menținem o atitudine pozitivă, vom avea mai mult de câștigat.


Prin intermediul mass-mediei suntem expuși din ce în ce mai mult la promovarea de chipuri și trupuri tinere și frumoase, ceea ce deseori nu ne ajută atunci când îmbătrânim și simțim efectele trecerii timpului asupra corpului nostru. Indirect și intimitatea ne este afectată, pentru că ne comparăm cu niște standarde prea înalte și nu ne mai simțim atrăgători pentru parteneri. Astfel de mesaje din exterior trebuie ignorate și trebuie să ne valorizăm pentru tot ceea ce suntem, nu doar pentru modul în care arătăm. (7)


Intimitatea nu se reduce doar la actul sexual în sine, ci cuprinde și apropierea dintre doi parteneri, sentimentele dintre ei și modurile diverse prin care acestea se pot exprima. La această vârstă, când actul sexual poate fi dificil de realizat, este momentul dezvoltării intimității prin alte mijloace care să ne apropie și să ne mențină interesul ridicat: sărutatul, îmbrățișatul, masajul sau alte forme de exprimare prin contactul dintre parteneri. (3)


Este foarte utilă și comunicarea dintre parteneri. Cu siguranță amândoi trec prin schimbări cauzate de îmbătrânire. Împărtășirea acestora și susținerea reciprocă pot ajuta în găsirea de soluții pentru continuarea vieții intime.


Nu în ultimul rând o alimentație echilibrată, renunțarea la consumul de alcool și la fumat ajută la păstrarea organismului într-o formă bună, ceea ce ajută în intimitate. În plus, alcoolul și tutunul afectează capacitatea bărbaților de a obține sau menține o erecție. (8)


Sexualitatea la vârsta a treia rămâne, mai ales în România, un subiect cu care sunt asociate numeroase stereotipuri, chiar dacă specialiștii îl consideră o parte esențială a unei vieți sănătoase. Important este ca noi să avem capacitatea de a alege schimbările pe care vrem să le trăim în această perioadă și care ne fac fericiți.


Data actualizare: 31-12-2020 | creare: 29-04-2014 | Vizite: 54357
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum afectează tehnologia viața sexuală?
 • Meta-analiză: Sexul înainte de o competiție sportivă nu afectează negativ performanța
 • Cum să ai o viață sexuală fericită în cuplu, potrivit științei
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum