Medicina cuantică

©

Autor:

Medicina cuantică
Medicina cuantică face parte din curentul occidental spiritual New Age, foarte popular astăzi. Această nouă practică terapeutică are la bază ideea de „vindecare prin energie”, conceptul pe care se bazează de altfel numeroase alte terapii alternative.

Spre deosebire de practicile alternative vechi, terapia cuantică a împrumutat termeni de specialitate din mecanica cuantică, încercând astfel să dea o mai mare credibilitate ideilor pe care se bazează, chiar dacă în final, la o analiză atentă, între cele două abordări cuantice similaritatea constă doar în denumirea unor termeni, nu și în sensul lor.

Cum funcționează medicina cuantică?

Medicina cuantică s-a inspirat din mecanica cuantică (o teorie recentă importantă a fizicii moderne care încearcă să explice materia la nivel atomic) și a aplicat cunoștințele din acest domeniu la psihologia și biologia umană. Medicina cuantică propune o abordare terapeutică bazată pe sinteza unor concepte și legi ale fizicii cuantice reinterpretate și a unor superstiții și idei mistice specifice medicinei orientale.

Din perspectiva acestei terapii alternative, individul este un câmp de energie și informație ce interacționează (prin intermediul unor bucle de feedback cibernetic) cu un câmp exterior de energie și informații. Conștiința umană poate intra astfel în legătură cu universul. În ceea ce privește starea de sănătate, mintea noastră ar avea capacitatea de a vindeca corpul prin reechilibrarea câmpului de energie. (1), (2)

Medicina cuantică este bazată pe utilizarea cuantelor de energie, adică pe administrarea de doze foarte mici de radiație electromagnetică în vederea diagnosticului, prevenirii și regenerării sănătății individului. Tratamentele cuantice au ca scop restabilirea câmpului electromagnetic și a stării informaționale alterate de diverși factori patologici.

Aplicarea medicinei cuantice presupune două părți:
 • În primă fază are loc identificarea cauzelor care au determinat boala, prin accesarea informațiilor stocate în memoria celulară a organismului. Tot la acest nivel trebuie descoperite posibilele blocaje energetice care împiedică procesul de vindecare.
 • În a doua etapă, cea de corectare, blocajele energetice sunt înlăturate pentru a permite organismului să se vindece singur, pentru că din perspectiva medicinei cuantice, vindecarea vine doar din interior. (3)

Medicina cuantică se adresează tuturor formelor de boală, aplicațiile ei mergând până la domeniul neurologiei. În acest caz, prin intermediul unei terapii luminoase sau de mobilizare ușoară a mușchilor și articulațiilor, aceasta pretinde că ar înlătura durerea și afecțiunile de la acest nivel prin întărirea nervilor. Eficiența terapiei cu lumină este însă lipsită de dovezi științifice, iar manipularea fizică a articulațiilor sau mușchilor, oricât de blândă ar fi, este o formă de chiropractică, din nou o practică lipsită de validitate științifică. (4)
Mai multe despre chiropractică puteți afla aici.

Argumente pro și contra

Medicina cuantică pare să fi găsit o metodă eficientă de a se menține în categoria terapiilor alternative - combinarea înțelepciunii străvechi cu „descoperirile” științifice recente constituie o rețetă de succes pentru ca o terapie alternativă să câștige adepți.  Comunitatea științifică a adus însă numeroase critici acestei teorii și practici. În continuare sunt prezentate câteva din argumentele pro și contra medicinei cuantice:

Argumente pro

 • medicina cuantică folosește metode non-invazive de diagnostic și tratament
 • tratamentul nu este dureros, iar efectele secundare sunt puțin probabile
 • terapia cuantică propune o abordare holistică – are în vedere nu doar tratamentul simptomelor, ci și cauzele problemelor; după ce acestea sunt identificate și eliminate medicina cuantică susține că automat și simptomele vor dispărea (3)

Argumente contra

 • medicina cuantică a împrumutat concepte și procese din fizica și mecanica cuantică, dar care sunt irelevante pentru organismul uman; de exemplu, un sistem cuantic trebuie să fie izolat de alte interacțiuni pentru a putea fi studiat, ori este imposibil acest lucru pentru un organism viu (5), (6)
 • această terapie susține că vindecarea are loc atunci când atenția noastră este canalizată către locul dureros sau organul afectat de o tulburare, ori această auto-vindecare este foarte greu (dacă nu imposibil) de demonstrat – numeroase variabile pot interveni în procesul de vindecare
 • susținătorii acestei terapii consideră că descoperirile din mecanica cuantică nu au făcut decât să valideze metafizica propusă de teorii străvechi precum Ayurveda, însă niciun om de știință nu a demonstrat până în prezent existența unei legături între cele două
 • medicina cuantică pune un accent ridicat pe atitudinea și emoțiile pozitive ale pacientului în lupta cu boala sa; în această privință studii științifice au demonstrat deja că optimiștii au în general o durată de viață mai ridicată decât pesimiștii, deci nu ar fi necesară o explicație din perspectivă cuantică; pe de altă parte este nefondată analogia între câmpul conștiinței umane și câmpul fizic al obiectelor (1)
 • mulți oameni de știință consideră că mecanica cuantică prezintă ea însăși paradoxuri, mistere și este guvernată de incertitudine: de exemplu, particulele se deplasează din punctul A în punctul B pe orice cale posibilă, poziția și viteza de mișcare a particulelor sunt incerte, iar proprietățile acestora se schimbă în funcție de modul în care sunt observate; cel mai cunoscut paradox este cel legat de dualitatea particulă-undă – obiectele fizice prezintă la nivel cuantic atât proprietăți de particule reducționiste cât și proprietăți de undă, acestea evidențiindu-se în funcție de poziția de observare a obiectului; cele două tipuri de proprietăți sunt însă incompatibile; a folosi ca fundament pentru o terapie așa-zis medicală idei și explicații care nu sunt unanim acceptate de comunitatea științifică nu este cea mai înțeleaptă metodă de a-i conferi credibilitate (7)
 • mecanica cuantică nu face nicio referire la ideea de „conștiință”, dimpotrivă, se axează doar pe ceea ce poate fi măsurat obiectiv și pe predicțiile ce se pot face pe baza unor distribuții statistice; ideile cuantice sunt greșit interpretate de medicina cuantică, pentru că acestea nu susțin în niciun caz capacitatea minții umane de a controla realitate, așa cum pretinde medicina cuantică
 • mecanica cuantică propune o explicație materială și reducționistă a realității, ori psihicul uman este imaterial și mult prea complex pentru a putea fi explicat prin aceleași legi. (2)

Validitatea medicinei cuantice

Dincolo de terminologia pretențioasă și tehnică pe care o utilizează, medicina cuantică nu a fost demonstrată științific. Deși există tot felul de zvonuri în privința unor cercetători ruși care au demostrat eficiența medicinei cuantice, aceste studii nu sunt disponibile în literatura de specialitate pentru a fi investigate. Alte studii care să fi demonstrat eficiența acestei practici nu există până în momentul de față. (6)

Ideile fizicii cuantice sunt puțin sau deloc cunoscute de cei care nu au studiat acest domeniu. De aceea nu sunt puțini cei care profită de acest teren fertil al lipsei de cunoaștere și înțelegere pentru a înșela și a vinde remedii cu puteri cuantice, idei și metode de vindecare bazate pe capacitatea conștiinței  noastre de a influența realitatea. (8)

Dificultatea înțelegerii unor concepte sau teorii nu ar trebui să fie însă o scuză pentru a nu ne informa despre tratamentele la care vrem să apelăm, indiferent cât de plauzibile și credibile ar părea denumirile lor.

Data actualizare: 27-08-2014 | creare: 08-01-2007 | Vizite: 73451
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Noi perspective în medicina cuantică
 •