Tratamentul țintit împotriva plasmocitelor în bolile autoimune

©

Autor:

Tratamentul țintit împotriva plasmocitelor în bolile autoimune
Recent, cercetătorii din Berlin au tratat cu succes doi pacienți cu lupus sistemic eritematos. Medicamentul administrat s-a numit daratumumab, un anticorp monoclonal care țintește plasmocitele. Cu ajutorul lui, oamenii de știință au reușit să moduleze procesele imunologice anormale iar tratamentul a indus răspuns clinic susținut, reducând inflamația sistemică.
Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Memoria imunologică a organismului permite sistemului imun să răspundă mai repede și mai eficient în fața patogenilor cu care a interacționat în trecut. Răspunsul imun este mediat de limfocitele T cu memorie și de anticorpii produși de plasmocite. Plasmocitele mature cu memorie sunt localizate în măduva spinării, putând produce nivele crescute de anticorpi timp de zeci de ani sau chiar pe toată durata unei vieți.

În bolile autoimune, sistemul imun vede propriul organism ca pe un pericol. Una dintre bolile autoimune cele mai întâlnite este lupusul eritematos sistemic, în care anticorpii sunt produși împotriva unor părți din structura nucleilor celulari. Răspunsul autoimun se asociază cu un grad de inflamație la nivelul pielii, articulațiilor, rinichilor, cordului sau sistemului nervos central. În prezent, tratamentul lupusului se bazează pe supresia pe termen lung a răspunsul imun, nu pe țintirea plasmocitelor cu memorie.

Acum, cercetătorii au studiat eficacitatea și tolerabilitatea daratumumabului la doi bolnavi cu lupus eritematos sistemic care nu răspundeau la medicamentele convenționale. Daratumumabul este un anticorp monoclonal anti-CD38, utilizat de mult timp în tratamentul pacienților cu cancer al plasmocitelor (plasmocitom). Proteina de suprafață CD38 este considerată că fiind un marker clasic al plasmocitelor. Totuși, din analizele preliminarii a reieșit că, la pacienții cu lupus, nivele crescute ale acestui marker pot fi detectate și în limfocitele T cu memorie, sânge și urină. Acest lucru face ca CD38 să reprezinte ținta perfectă de tratament, care ar elimina celulele imune anormale.

Cele două paciente care au primit tratamentul aveau lupus eritematos sistemic avansat, cu inflamație la nivelul cordului și a rinichilor și cu anemie indusă de anticorpi. Daratumab s-a administrat săptămânal, timp de 4 săptămâni, determinând o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, care s-a stabilizat pentru mai multe luni. De asemenea, s-a observat o scădere importantă a numărului de anticorpi serici. Mai mult, cercetătorii au putut să arate că daratumabul a avut un efect pozitiv asupra limfocitelor T cu memorie, care ar putea juca un rol în dezvoltarea bolii. În general, nu s-au observat efecte adverse importante. Chiar dacă au scăzut și anticorpii protectori, acest lucru nu s-a asociat cu un risc crescut de infecții.

Rezultatele ar putea fi valabile și pentru alte boli autoimune. Totuși, următoarea etapă este testarea eficacității și siguranței daratumabului pe o cohortă mai mare de pacienți cu lupus eritematos sistemic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-09-2020 | creare: 28-09-2020 | Vizite: 724
Bibliografie
Targeting the treatment of autoimmune diseases: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200922102422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O afecțiune autoimună comună poate duce la dezvoltarea unei alte afecțiuni autoimune
  • Ratele bolilor autoimune ar putea fi reduse prin consumul de suplimente cu vitamina D sau acizi grași omega-3
  • Enzima din timus care previne bolile autoimune
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum