Traumele din copilărie modifică percepția senzorială
©
Autor: Teodorescu Mihai

Pentru a putea înÈ›elege care sunt motivele vulnerabilității crescute pentru bolile mintale ale persoanelor cu experienÈ›e traumatizante în copilărie, oamenii de È™tiință de la Departamentul de Psihologie Medicală de la Spitalul Universitar Bonn, împreună cu cercetători de la Universitatea Ruhr Bochum È™i Chengdu (China) , au realizat un studiu amplu în care a fost analizată posibilitatea de modificare a percepÈ›iei asupra stimulilor sociali, în urma experienÈ›elor de viață.
Cercetătorii au intervievat un număr de 120 de persoane care nu sufereau de boli neurologice È™i care nu luau medicamente împotriva unei condiÈ›ii medicale psihice. În cadrul studiului a fost testată percepÈ›ia senzorială a subiecÈ›ilor, prin mângâierea pielii goale a acestora. Dirk Scheele, unul dintre autorii studiului, a explicat modalitatea în care atingerea poate influenÈ›a dezvoltarea creierului, aceasta servind ca un regulator de stres, oferind totodată un sentiment despre propriul corp. Contactul interpersonal este mediat prin intermediul a două fibre nervoase din corp. În timp ce anumite fibre răspund la atingeri mai rapide È™i transmit informaÈ›ii senzoriale, fibrele din categoria secundară transmit bunăstarea emoÈ›ională È™i sunt îndeosebi activate de atingerile lente. Tocmai din acest motiv, cercetătorii au studiat în mod separat răspunsurile oferite la atingerile rapide, cât È™i la atingeri lente.
Activitatea nervoasă a subiecÈ›ilor a fost urmărită cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică. Au fost evidenÈ›iate activități semnificativ crescute la nivelul cortexului somatosenzorial È™i al cortexului insular posterior la persoanele cu experienÈ›e traumatizante în copilărie. Regiunea cortexului somatosenzorial este implicată în pregătirea È™i iniÈ›ierea miÈ™cării corpului, în timp ce regiunea cortexului insular este responsabilă pentru toate percepÈ›iile corpului. Concret, activitatea crescută din cele două regiuni ale creierului trădează modificările de percepÈ›ie È™i de procesare senzorială pe care persoanele cu experienÈ›e traumatice din copilărie le experimentează.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 23-08-2019 | creare: 23-08-2019 | Vizite: 907
Bibliografie
Traumas change perception in the long-term, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190819110002.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nou medicament ar putea opri migrenele înainte de a începe durerea de cap
- Drojdia de bucătărie poate fi folosită pentru implementarea unor terapii împotriva bolilor neurodegenerative
- Îmbunătățirea condițiilor de mediu oferă o anumită protecție împotriva efectelor neurodegenerării
- Dispozitiv cu ultrasunete arată promițător pentru tratarea durerii cronice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum pot trece peste traumele din copilarie ?
- Frica groaznică de morți?
- Trecut in mare parte traumatic, ce facem în situația asta?
- Ganduri...Vreau sa scap!
- Nu stiu ce este cu mie
- Sechele abuz in copilarie
- Prins in trecut