Trecut in mare parte traumatic, ce facem în situația asta? | Forumul Medical ROmedic

Trecut in mare parte traumatic, ce facem în situația asta?

09-10-2020
Requiem
Nu este medic/terapeut
Requiem
Singura soluția pentru a scăpa de traumele din trecut este sa abandonez absolut totul (familie, localitate etc)? Si sa schimb totul în viata mea încât nimic sa nu îmi amintească de trecut?
A făcut cineva asta?
Nu stiu dacă se poate din cauza problemelor de sănătate dar fac tot ce îmi sta în putință. Dacă încerc toată viata fără sa vad un rezultat o sa fie destul de dureros, dar ce pot sa fac?
6 comentarii
2
10-10-2020, ora 09:11
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ceea ce crezi a fi singura solutie e tocmai cea mai nepotrivita si nerealista. Nu ai cum sa fugi de trecut. Trecutul trebuie vindecat, adica sa ajungi in faza de acceptare (nu sa fii de acord, ci sa ajungi sa accepți ca asta a fost atunci si nu ai putut la vremea aceea face mai mult pentru tine, pt a te proteja), altfel retraiesti emotiile si gandurile de atunci. Nu poți fugi de ceva ce face parte din tine, e o dimensiune temporala traita. Totusi, trecutul a trecut. Poti schimba viziunea ta despre el si ceea ce ti-a adus ca traume. Asta se poate, cu ajutorul unui pihoterapeut. Pana si oameni care au trait in lagare dezastrul de la Auschwitz de ex, au reusit sa faca pace cu trecutul lor si au putut trai mai departe cat au avut de trait. Unul dintre ei e Viktor Frankl, pe care ti-l recomand, in cartea sa, Omul in cautarea unui sens. Mutandu-te in alt oraș cum zici, amintirile vor veni cu tine pt ca sunt ale tale. E important sa ajungi sa nu te mai temi de ele, nu sa le ingropi. La asta te poate ajuta un psihoterapeut. Sanatate!
0
11-10-2020, ora 14:44
Requiem
Nu este medic/terapeut
Requiem
Va mulțumesc mult pentru răspuns.
Nu pot sa accept ca nu am putut sa fac nimic sa ma protejez sau sa ii protejez pe ceilalți. Nu încă. Și da, retrăiesc emoțiile de atunci destul de des.
Mulțumesc mult pentru cartea recomandata :).

Am fugit de trecut de câteva ori schimbând locația tara și cam totul în viata mea si mi au dispărut amintirile și sentimentele dureroase doar ca am fost traumatizata din nou.
Sfârșesc mereu prin a fi batjocorita sau abuzata din cauza problemelor de sănătate. E de ajuns sa observe sau sa afle o singura persoana ca am o problema psihica (anxietate sociala, depresie etc(deși fac tot posibilul sa le ascund) si sa observe ca sunt vulnerabila ca apoi sa acea persoana sa creeze un grup împreună cu care sa ma victimizeze. Sa împrăștie bârfe despre mine.. Și asta are un efect dezastruos al reputației sunt exclusa social și altele. Asa au fost majoritatea oamenilor din viata mea în ultimul timp de când sufăr de tulburări psihice.
Este posibil și sa greșesc eu și sa nu fiu conștientă de asta pentru ca nu prea mai pot analiza nici ce s a întâmplat ieri. Sunt tratata urat de toți din jurul meu. Uneori e de ajuns sa ies pe terasa ca să mi se adteseze vorbe urate sau sa fiu batjocorita sau insultata. Jur nu le am greșit cu nimic acestor oameni, pe mulți nici măcar nu ii cunosc. Din cauza asta uit cam tot ce se întâmplă? Poate asta cauza trauma?
Sunt o persoana educata, decenta, cred. Nu înțeleg în totalitate de ce mi se întâmplă toate astea.

Îmi cer scuze pentru mesajul puțin lung, dar nu e nimeni obligat sa răspundă. Doar ca nu am cui sa spun aceste lucruri, măcar aici știu ca citește cineva.
1
11-10-2020, ora 15:04
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Mergi le psihoterapie, acolo poti descarca sacul cât doresti si nu vei fi judecata, sau etichetata cumva. Bineinteles ca si tu poti gresi pe undeva in comunicarea si relationarea cu ceilalti, tocmai de aceea, psihoterapia e cea mai recomandata un cazul tau.
1
11-10-2020, ora 15:08
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Si despre carte: am gresit titlul cartii, el fiind "omul in căutarea sensului vietii"
1
11-10-2020, ora 20:43
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ca și colega mea îți recomand să mergi la psihoterapie pentru a putea să-ți rezolvi traumele trecutului și să poți să mergi mai departe fără ca acestea să te afecteze.
Nu poți fugi de trecut, nu rezolvi problemele evitându-le ci învățând să le gestionezi.
Ai în tine tot ce-ți trebuie pentru a reuși. Important e să-ți deblochezi energiile aflate în stare latentă și să le folosești în beneficiul tău.
1
16-10-2020, ora 04:09
Cristi1999
Nu este medic/terapeut
Cristi1999
Trebuie sa discuti cu un psiholog. Tu esti acelasi om peste tot pe acest pamant. Nu oamenii te schimba ci doar tu o poti face.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: